Foto: Getty Images

Frosne rør - hvad gør du?

Du skruer hanen på rørene og får bekræftet din mistanke: vandet er frosset. Hvad gør du nu?

Af: Gunn Beate Reinton Rulnes & Nicole Hardt, 19. februar 2019

Er den kolde årstid kommet så langt ind i dit hus, dine rør er frosset, skal der foranstaltninger til. I første omgang er den mest enkle måde at optø dine rør, ved at øge temperaturen i rummet.

Sæt en dør op i rummet hvor rørene er frosset til. Luk luftåbninger og vinduer i nærheden af vandrørene. Skru op for varmen i husets varmekilde. 

Derefter kan du prøve at varme dine rør op med en føntørre - som du selv holder - eller andre trygge varmekilder. 

Et varmeapparat på kældergulvet under rørene i loftet, kunne være en idé. Det vigtigste er, du holder dig væk fra åben ild, ifølge VVS fagfolk. 

Lad dig ikke friste af gasbrænderen eller primussen. Opstår der brand ved brug af disse redskaber, vil forsikringen nemlig ikke gå ind og dække det, da det ses som grov uagtsomhed. 

VVS damp

Men der skal lidt mere end en føntørre til håret, for at gennemtrænge frosten i rørene. Ofte er det nødvendigt med blikkenslagerens metoder. Han har to fremgangsmåder. 

Enten sender VVS’eren varm damp gennem vandrøret, ellers sætter de elektrisk spænding til røret mellem to punkter. 

Luk hovedhanen

Har du ikke tilkaldt professionel hjælp skal du vide: vand som er frosset til is, øger volumenen med 10 procent. Det værst tænkelige kan ske – isen vil briste og springe vandrøret, som vil fungere, som en lille velkomst vandpøl i rummet, når vandet i rørene igen vil smelte. 

Derfor anbefales det, du lukker hovedhanen før du går i gang med arbejdet. 

Efter du har afrimet rørene skruer du langsomt på hanen, for samtidig at kunne kontrollere rørene for lækager. 

Ring til forsikringsselskabet

Opdager du lækager, skal du tage kontakt til dit forsikringsselskab, og ringe til VVS’er.

Selvom der findes mange gør-det-selv-mænd, som gerne vil håndtere alt selv, er det værd at ringe til VVS’eren, før du investere tid og kræfter på noget, der måske alligevel kan ende ud i skader. 

19. februar 2019 Gunn Beate Reinton Rulnes & Nicole Hardt
Mere om Kloak og afløb

Genial opfindelse: Sådan opdager du vandskaden før den sker

En lille robot på dit vandrør, som kan advare dig, inden vandskaden sker – lyder det tillokkende? LeakBot styres gennem en app, som giver dig besked om lækager.

Undgå lugt og prop i afløbene

Læs med og få gode tips til hvordan du kan undgå lugt og prop i afløbene.

Smart dansk opfindelse: Vandlåsen der ikke stoppes af hår

En ny dansk opfindelse løser problemet med hår, der sidder fast i vandlåsen.

Smart dansk opfindelse kan sikre dig mod skybrud

Et smart trick mod tilkalkede toiletter er i dag blevet videreudviklet til et nyttigt våben i kampen mod ekstremt vejr. Læs om opfindelsen her.

Det er DIT ansvar at brønde og brønddæksler er ordentligt sikret

En tragisk ulykke satte sidste sommer fokus på, hvor vigtigt det er at holde øje med brønde og dæksler. Det er grundejerens ansvar, at ikke...

Varmen kan sprænge dine vandrør

Det er ikke kun dyr og mennesker, der lider i varmen. Også vandrør er i fare for at blive utætte på grund af den varme tørre jord. Det kan...

Tre typer vandskader – sådan forebygger du

Har du vand i kælderen eller fugtproblemer i mur og sokkel, så er det i første omgang vigtigt at få undersøgt, om problemerne skyldes grundvand, regnvand eller kloakvand. 

Kloakskader - hvem har egentlig ansvaret

Kloaknettet i Danmark er man­ge steder i katastrofal dår­lig stand. En utæt kloak kan ved kraftige regnskyl betyde fugt, råd og skimmelsvamp...

5 ting du ikke bør skylle ud i håndvasken

Disse ting bør du ikke hælde ud i vasken, hvis du vil undgå tilstoppede afløb.

Rens afløb i køkken og bad uden brug af kemikalier

En miljørigtig rensning af rør og vandlås sparer miljøet for en masse gift og dig for en unødig udgift. Det eneste, du skal bruge, er lidt fingerkræfter, en vaskebalje og måske en klemme til næsen, hvis du er “duft-allergiker”.

Beskyt dine afløb mod snavs, hår og propper

Det kommer altid ubelejligt, når afløbet stopper. Men er du klar på at få skidt og snask tæt på, så kan du klare meget selv. Få gode råd...

Få din kloak til at virke hele året

Kloakker skal bare virke – og vi vil helst ikke til at rode med dem. Men det er en god idé at bruge et par timer på at rense tagrender og...

Sådan får du vandet til at sive, så du undgår vandskader

Du kan hjælpe de overbelastede kloakker ved at forsinke vandet med sten og planter – og ved at opbygge terrasse og indkørsel, så vandet kan sive ned i jorden.

Sådan håndterer du husholdningskemikalier

Husholdningskemikalier som afløbsrens, maling og medicin bør du omgå med forsigtighed, og efter brug skal du følge reglerne for farligt...

Behold regnen i din have, og undgå overbelastede kloakker

Når talen falder på klimaændringer, “monsterregn”, høje vandstande og ødelagte kældre, er det almindeligvis kommunens underdimensionerede...