Foto: istockphoto

5 ting du ikke bør skylle ud i håndvasken

Disse ting bør du ikke hælde ud i vasken, hvis du vil undgå tilstoppede afløb.

Af: Einar Vestheim & Mathilde L. Dahlin, 2. september 2016

Fedt og olie

Stegefedt, smørrester, olie og andet fedt, kan forårsage en tilstoppet vask. Både fast og flydende fedt vil på et tidspunkt størkne i afløbet, og her vil det ikke hjælpe at påhælde varmt vand til gennemløb. Før eller siden størkner fedtet og fedtproppen kan blive hård som sten.

Tør stegepanden af inden opvask, saml eventuelt fast fedt i en boks, og hæld madolie tilbage på en tom flaske. Smid det herefter i skraldespanden.

Stearin

Det virker næsten som en selvfølge at man ikke skal hælde stearin ud i vasken, men det er let at glemme når du skal rengøre lysestagen i varmt vand. Stearinen vil ende som en klump, der kan forårsage et tilstoppet afløb.

Læg hellere lysestagerne i en metalboks, påhæld kogende vand og lad det køle af. Her vil stearinen flyde til overfladen og samle sig. Hvis lysestagerne tåler varme, kan du lægge dem på bagepapir i ovnen og tænde for svag varme. Her vil stearinen løbe af. 

Kaffegrums

Det er fristende at tømme kafferesterne fra stempelkanden ud i vasken, men det er ikke dér, kaffegrumset bør ende. Kaffegrumset kan, sammen med madfedt, danne propper i afløbet fra vasken.

Tip: Fyld stempelkanden med vand, læg et klæde over afløbet, og hæld kaffegrumset ned i klædet.

Du kan med fordel bruge kaffegrumset til rigtige mange geniale ting i hjemmet.

Rå æg

Du tænker måske at lidt rå æg i håndvasken er ufarligt, men du kan rent faktisk ende med en omelet i vandlåsen, hvis du efterfølgende hælder varmt vand på. Det er heller ikke en god idé at hælde koldt vand over. 

Kautisk soda

Kautisk soda bør bruges med forsigtighed, hvis det skal i afløbet. Det skader ganske vist ikke rørene, men den kan skade dig eller andre. Hvis proppen ikke løsnes, kan du eller blikkenslageren ende op med en ætsende klump.

Afløbsrens i pulverform skal skylles ud med store mængder vand, fordi pulveret som bliver liggende i røret, nemt forstener. Det norske site skikkeligrorlegger.no anbefaler at bruge flydende afløbsrens.

Kilde: Viivilla.no

2. september 2016 Einar Vestheim & Mathilde L. Dahlin
Mere om Kloak og afløb

Genial opfindelse: Sådan opdager du vandskaden før den sker

En lille robot på dit vandrør, som kan advare dig, inden vandskaden sker – lyder det tillokkende? LeakBot styres gennem en app, som giver dig besked om lækager.

Undgå lugt og prop i afløbene

Læs med og få gode tips til hvordan du kan undgå lugt og prop i afløbene.

Smart dansk opfindelse: Vandlåsen der ikke stoppes af hår

En ny dansk opfindelse løser problemet med hår, der sidder fast i vandlåsen.

Smart dansk opfindelse kan sikre dig mod skybrud

Et smart trick mod tilkalkede toiletter er i dag blevet videreudviklet til et nyttigt våben i kampen mod ekstremt vejr. Læs om opfindelsen her.

Det er DIT ansvar at brønde og brønddæksler er ordentligt sikret

En tragisk ulykke satte sidste sommer fokus på, hvor vigtigt det er at holde øje med brønde og dæksler. Det er grundejerens ansvar, at ikke...

Frosne rør - hvad gør du?

Du skruer hanen på rørene og får bekræftet din mistanke: vandet er frosset. Hvad gør du nu?

Varmen kan sprænge dine vandrør

Det er ikke kun dyr og mennesker, der lider i varmen. Også vandrør er i fare for at blive utætte på grund af den varme tørre jord. Det kan koste dyrt, så boligejere bør være ekstra opmærksomme i varmen.

Tre typer vandskader – sådan forebygger du

Har du vand i kælderen eller fugtproblemer i mur og sokkel, så er det i første omgang vigtigt at få undersøgt, om problemerne skyldes grundv...

Kloakskader - hvem har egentlig ansvaret

Kloaknettet i Danmark er man­ge steder i katastrofal dår­lig stand. En utæt kloak kan ved kraftige regnskyl betyde fugt, råd og skimmelsvamp...

Rens afløb i køkken og bad uden brug af kemikalier

En miljørigtig rensning af rør og vandlås sparer miljøet for en masse gift og dig for en unødig udgift. Det eneste, du skal bruge, er lidt fingerkræfter, en vaskebalje og måske en klemme til næsen, hvis du er “duft-allergiker”.

Beskyt dine afløb mod snavs, hår og propper

Det kommer altid ubelejligt, når afløbet stopper. Men er du klar på at få skidt og snask tæt på, så kan du klare meget selv. Få gode råd...

Få din kloak til at virke hele året

Kloakker skal bare virke – og vi vil helst ikke til at rode med dem. Men det er en god idé at bruge et par timer på at rense tagrender og...

Sådan får du vandet til at sive, så du undgår vandskader

Du kan hjælpe de overbelastede kloakker ved at forsinke vandet med sten og planter – og ved at opbygge terrasse og indkørsel, så vandet kan sive ned i jorden.

Sådan håndterer du husholdningskemikalier

Husholdningskemikalier som afløbsrens, maling og medicin bør du omgå med forsigtighed, og efter brug skal du følge reglerne for farligt...

Behold regnen i din have, og undgå overbelastede kloakker

Når talen falder på klimaændringer, “monsterregn”, høje vandstande og ødelagte kældre, er det almindeligvis kommunens underdimensionerede...