Vinteropbevaring af tøj, tekstiler – og værktøj

Den bedste opbevaring af tøj er i dit hus, men du kan også opbevare det i kælderen, udhuset eller på loftet, men her skal du sørge for at beskytte tøjet ordentligt mod fugt og skadedyr. Se her, hvad du skal være opmærksom på, inden du pakker tøjet væk. Få også gode råd til vinteropbevaring og tyverisikring af dit værktøj.


Foto: idényt
Havehynder og nogle tæpper skal gemmes vinteren over. De har lufttørret i et par lune dage.

Bedste opbevaring er i stuetemperatur

Det perfekte opbevaringssted til tøj og tekstiler er i stuetemperatur inden for hjemmets fire vægge. Det kan fx være under sengen i sengeskuffer eller i de såkaldte bedrollers – flade plastikkasser med hjul under, eller i kasser på hylder sat op i hulrummet under trappen til første sal.

Foto: idényt
Støvsugeren er ganske effektiv, når vakuumposerne skal tømmes for luft.

Pak tøjet væk på den rigtige måde

Høj luftfugtighed eller stærkt svingende temperaturer, fx i et kælder- eller loftsrum eller et haveskur, er ikke optimalt, men kan bruges, hvis du sørger for, at pakke tøjet på den rigtige måde.

Læs også: Møl i møbler og tøj – sådan bekæmper du dem 

Tøjet skal være rent og tørt

Det er vigtigt, før du lægger tøjet og tekstilerne væk, at de er nyrensede eller -vaskede og helt gennemtørre. Dyner og puder skal du lade lufttørre i et par dage. Selv den mindste tilbageblevne fugt kan skabe lugt og gøre tekstilerne jordslået.

Foto: idényt
Når luften er suget ud af posen skal der lukkes til, så udeluften ikke trænger ind til tekstilerne.

Vakuumposer er en god løsning

Pakker du tøjet i plastikkasser med tætsluttende låg, risikerer du, at der samles kondensvand i kasserne – især hvis temperaturen og luftfugtigheden svinger meget i rummet. Det kan få tøjet til at lugte eller mørne.

Vakuumpak hellere tøjet i egnede poser, hvor det kan opbevares med et minimum af luft. Poserne fås i alle størrelser og kan købes hos flere tekstilforhandlere og i visse supermarkeder. Luften presses ud eller suges ud med støvsugeren.

Opbevar dugen på en rulle

Bruger du affaldssække eller plastikposer, er det også vigtigt at presse luften ud af dem. Det kondensvand, der kan samle sig i kasser eller poser, slider mest på folderne i tekstilerne. Desuden vil folderne i fx duge være meget markante, når du en dag tager dem frem igen. Skal du langtidsopbevare en dug, er det bedst at rulle den op på en pap- eller plastik­rulle, der passer til bredden. Dugen skal rulles så glat som muligt.

Pas på sollys og skadedyr

Tøjet og tekstilerne må ikke blive udsat for direkte sollys – fx gennem et vindue i skuret, da det kan misfarve stoffet. Møl eller rettere deres larver, som spiser tøjfibrene, samt andre insekter er også en stor trussel. Du kan beskytte tekstilerne med kugler eller blokke af cedertræ. Husk at lægge et stykke køkkenrulle på hver side af cedertræet, da det kan afgive lidt olie. Træet breder en behagelig duft for mennesker, men ikke for skadedyr.

Foto: Black & DeckerPas på det dyre værktøj i skuret

El-værktøj, havetraktor og mange andre redskaber og maskiner opbevares typisk i haveskuret. Det er en god idé at tørre metaldelene af før vinteropbevaringen, så du undgår rust. El-værktøjet har heller ikke godt af fugt og bør derfor lægges i de kasser – evt. den det er leveret i.

Værktøjet skal også sikres mod tyveri

Haveskuret rummer ofte værktøj for en mindre formue. Du bør derfor tænke på sikring mod indbrud. Typisk dækker forsikringsselskaberne indboet i skuret eller garagen med et beløb svarende til en mindre procentdel af din indboforsikring. Er din indboforsikring fx på 1 million kr., vil dækningen på indholdet i skuret måske være på 5 pct., altså 50.000 kr.

Vær sikker på forsikringen dækker

Forsikringen dækker kun fuldt ud, hvis der er tegn på indbrud i form af et knust vindue eller en opbrudt lås. Det kan være en god idé at have en dør med integreret lås – det er sket, at tyven er løbet med hængelåsen, hvorved beviset for indbruddet var væk.

Køber du en ny havetraktor, så snak med forsikringsselskabet – hos nogle selskaber dækker indboforsikringen kun maskiner op til et bestemt antal hestekræfter, hvorfor det kan være nødvendigt med ekstra forsikring.

Mest læste artikler