Trappen skaber liv og sammenhæng i boligen

Den indvendige trappe forbinder boligens etager og skaber sammenhæng. Men en trappe bør ikke kun være flot designet og i lækre materialer. Den skal også være sikker. Især når børn og ældre bruger den. Derfor er der flere hensyn at tage, når du skal vælge den rigtige løsning.

Tænk på hvordan trappen skal bruges
Overvej hvor din trappe vil give mest hensigtsmæssig trafik. Oftest skal overetagen bruges til soveværelse og børneværelser, og børn betyder trafik med støj til følge. Derfor bør trappen gå fra et rum hvor uro ikke betyder det store.

Vælg størrelse og form
Vis med malertape på gulvet hvor meget du synes din trappe må fylde – og husk at gøre det både oppe og nede. Jo mindre plads trappen optager, jo større krav stiller du til, hvor stejl den kan være – og om den evt. skal være vinklet og med repos. I meget små rum kan en spindeltrappe spare plads.

De forskellige typer trapper
Ligeløbstrapper fylder mest, men er meget flotte. Kvart- og halvsvingstrapper sparer plads, og kan også være elegante. Åbne trin sikrer, at trappen ikke virker så massiv, men omvendt skal du huske at evt. støv og snavs kan ryge direkte ned fra trinnene. Derfor vælger mange stødtrin, der lukker trappens trin.

Plads til at komme op og ned
Der skal være god plads til at komme på trappen, og god plads til at komme af den igen – både i højden og på gulvet. Trappens bredde har også betydning, især når du fragter ting mellem etagerne. Mindre end 90 cm kan ikke anbefales, og er den mere end 2 m, bør du have gelænder i begge sider for sikkerhedens skyld.

Værn, balustre og håndlister
Værnet, også kaldet gelænderet, sikrer, at ingen falder ud over trappen. Mange producenter har løsninger med lukkede glas- eller andre skærmende flader. Vælger du balustre, må afstanden mellem de enkelte tremmer højst være 6 cm, ellers kan børn få hovedet i klemme.

Hvordan skal håndlisten placeres
Gelænderets håndliste, skal befinde sig mindst 80 cm over trin og reposer. For at øge sikkerheden kan du placere specielle håndlister der passer til børn i ca. 65 cm højde.

Læs på næste side om trappen – trin for trin.#br

Sikkerhed trin for trin
Der sker omkring 12.000 faldulykker i danske hjem om året, og børn under 14 år og ældre over 65, er de mest udsatte. Glatte trin, dårlige belægninger som løse tæpper og slidt linoleum, løse lister, forkert eller manglende gelænder og ingen eller ringe belysning får ofte skylden, så her skal du være ekstra opmærksom.

Små børn skal beskyttes
Har du børn under 2 år, skal du altid sætte sikkerhedsgitter op både øverst og nederst. Du bør også lære dit barn at færdes på trappen ved f.eks. at træne det i at kravle ned og op. Og så er god belysning på trappen altid et must, ligesom fornuftigt fodtøj også kan modvirke faldulykker.

Materialer og design
Trapper fås i alle mulige materialer og udformninger, enten de klassiske og traditionelle – eller dem, der følger tidens nyeste trends. En god ide er dog altid at tage udgangspunkt i boligens eksisterende arkitektur, stil og alder – og få meget gerne hjælp fra fagfolk.

En trappe skal vedligeholdes

Det er vigtigt at man rengør og vedligeholder sin trappe, så den både byder velkommen og samtidig er sikker at færdes på. Trætrapper er nemme at feje eller støvsuge – og vaskes over med de midler, som producenten anbefaler. Hold altid øje med evt. løse trin, tæpper, lister, balustre, håndlister med mere, er der fejl bør de udbedres med det samme.

Trappen som opbevaring
Du kan lave skuffer til huer, vanter, sko og alt muligt andet i dine trappetrin, men kun, hvis trappen er lukket. Samtidig kan du bruge rummet under trappen til opbevaring af større ting som kufferter, sportstasker m.m.

Trappen trin for trin
Trin: Dem, du træder på.
Åbne trin: Hul mellem den enkelte trin.
Stødtrin: Lukker trappen lodret bagtil.
Balustre: Tremmer mellem vange og håndliste.
Vange: Siderne hvor trin er sat fast.
Forvange: Her sættes balustrene fast.
Bagvange: Støder op til evt. væg.
Mægler: Stolpe i gelænderet oppe og nede.
Håndliste: Den du holder fast i.
Værn: Også kaldet gelænder.
Repos: Større flade, hvor trapppen svinger.
Snegl: Håndliste som ender i en runding.
Meyerkugle: Kugle på mægler.
Udtrin: Øverste trin, der møder gulvet.
Klodstrin: Første trin, hvor mægleren sidder.

Læs også: Trappesten – byg et nyt trappetrin på en weekend

Mest læste artikler