Godt værktøj er vigtigt for at resultatet bliver pænt.
Godt værktøj er vigtigt for at resultatet bliver pænt. Foto: Kristian S. Krogh

Tips til malerarbejdet

Indretning

Mal inde, når vejret er godt. Du kan åbne vinduerne, så malingen tørrer hurtigt, og lugten blæser ud.


Inden du begynder at male, skal væggene renses
Som det første er det vigtigt, at dine vægge er helt rene. Brug grundrens til at vaske ned, før du skal male. Grundrensen er udviklet til at løsne snavs og skidt fra væggen og “løfte det op”, så det kan komme med ned i spanden.

 Foto: Kristian S. Krogh

Grundrens er lavet til at vaske malede overflader.

Sådan spartler du
Når væggen er vasket af, kan du se alle ridser og huller, og dem skal du i gang med at spartle ud.
Vælg en god smidig spartel. Den må gerne være bred, fx 5-8 cm, så er det lettere at jævne spartelmassen ud. De nye typer færdigblandet spartelmasse, der købes i tuber, er nemmest at arbejde med. Den tørrer ikke op, fordi den er i tuben, og den er nem at glatte ud. Desuden har den den fordel, at den næsten ikke svinder, så du for det meste kan nøjes med at spartle én gang.

Slib de spartlede steder jævne
Sandspartelmasse og den spartelmasse, du rører op af pulver, vil for det meste synke så meget, at du skal spartle flere gange. Når spartelmassen er tør, skal de spartlede steder slibes jævne. Brug en lille fugtig pensel til at glatte spartlingen med, så behøver du sjældent at slibe bagefter.

Sådan kender du forskel på malingens glans
Maling har et tal, der er udtryk for dens glans – altså hvor blank og holdbar den er. Glans 1 til 5 er meget matte malinger. Fra glans 6 til 10 begynder malingen at være blank, og over 10 er malingen tydelig blank.

Hvilken glans skal du bruge
Loftet skal have glans 2-5. Vægge: Her er det vigtigt at vælge glans efter, hvad væggen skal holde til. Køkken og fx børneværelser kan med fordel males med glans 7 og op til 10. Har du et område ved komfur eller bag køkkenbordet, der er særligt udsat, kan du gå op på glans 30 eller 40. Badeværelse og bryggers: Her skal malingen være oppe på glans 20-30 på vægge og glans 7-10 på loft.

 Foto: Kristian S. Krogh

Moderne spartelmasse på tube svinder næsten ikke.

Pas på med lav glans
Vær opmærksom på, at når du kommer under glans 5, er malingen så mat, at du kommer til at polere den, når du vasker en plet væk – så der kommer et blankt område, der hvor du har tørret med kluden. Du kan købe særlig rengøringsvenlig, mat maling, spørg hos farvehandleren.

Hvis du vil skifte glans
Hvis du går fra en lavere glans til en højere glans, kan malingen normalt binde, uden at du skal i gang med at slibe. Hvis du går fra en høj glans til en lavere, kræver det, at du sliber væggen mat med sandpapir. Hvis det ikke kan lade sig gøre, skal du male væggen med en hæftegrunder, før du maler med slutmalingen.

Slib uden støv
Træværk skal altid slibes, før du maler det. En nem måde at slibe på er at bruge en slibesvamp eller vandslibepapir og så slibe og vaske i én ombæring – uden det støver! Bland en spand med lunkent vand og grundrens. Dyp slibesvampen eller vandslibepapiret, og slib og vask, til træet er jævnt, glat og rent. – og en god makker er den anden!

24. august 2009
Mere om Indretning

6 tips til at indrette dit hjem personligt

Indretning Det kan være svært at indrette sit hjem personligt samtidig med at følge tidens nyeste trends. Vi har derfor samlet 6 gode råd til, hvordan du kan gøre dit hjem mere personligt.

Sådan opnår du den allerbedste nattesøvn

Indretning Du bruger en stor del af dit liv i sengen, og en god nats søvn er guld for dig om dagen. Men hvordan sikrer du dig en god nats søvn? Vi har...

6 gode råd til at få en bedre akustik i hjemmet

Indretning Flere og flere boligejere har problemer med dårlig akustik i hjemmet. Men hvad skyldes dårlig akustik helt præcist, og hvordan løser vi...

6 smarte indretningstips til rum med skråvægge

Indretning Er du også træt af dine skråvægge, der tager unødvendigt meget plads i rummet? Her er 6 smarte indretningstips, der hjælper dig til at udnytte pladsen optimalt. 

Disse farver bør du male hjemmets forskellige rum i

Indretning De fleste danske hjem er kendetegnet ved en minimalistisk indretning med sparsomme farver. Men måske vi bør genoverveje dette. En mere...

Sådan undgår du let rod i din entré

Indretning Orden skaber ro og overblik. Det ved vi, men ofte glemmes entréen, som ellers er det første du ser, når du kommer hjem. Her får du nemme...

Sådan får du orden i dit bryggers

Indretning Det er et af de rum i huset der skal klare flest funktioner, hvilket kan være grunden til at det ofte ligner en rodebutik. Vi giver dig gode råd til, hvordan du bedste muligt udnytter dit bryggers og undgår rod.

Planteguide: Få liv i hjemmet med disse 10 planter

Indretning Grønne planter er ikke bare smukke at se på, de er også super moderne. Se her, hvordan disse 10 forskellige planter skal passes så de får...

Se de idelle og foruddefinerede mål på afstanden mellem genstandene...

Indretning Der findes mål på, hvordan emhætten skal placeres, hvor langt du skal sidde fra dit fjernsyn, og hvordan du skal sidde ved din computer,...

Pas på at julelysene ikke ødelægger dit tag

Indretning Gå bare all-in på julelysene på taget, så længe du følger disse 6 enkle råd til sikker omgang med elektrisk lys og andre juledekorationer på dit hus.

Hæng billeder perfekt op med en gaffel

Indretning Med dette supernemme gaffeltrick vil du aldrig mere have problemer med at hænge billeder op.

Sådan rengør og behandler du dine palisandermøbler

Indretning Palisander var et hit i 60’erne og er på vej tilbage. Få her de bedste tips til, hvordan du rengør dine smukke, mørke møbler.

Fjern tapet med skyllemiddel - sådan gør du

Indretning Hvorfor gå i byggemarkedet og købe dyrebar tapetopløser, når du har et ligeså effektivt vidundermiddel inden for rækkevidde af din vaskemaskine?

Grøn arbejdsplads

Indretning Naturen er smuk, så byd den endelig indenfor i hjemmet. Hvad siger du til en botanisk arbejdsplads?

De dobbelte gardiner vender tilbage

Indretning Du kender dem måske fra dit barndomshjem, de dobbelte, gulvlange gardiner. Nu vender de tilbage i nye og elegante versioner.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.