Træstammen der blev til et sofabord

Indretning

Et sofabord behøver ikke bare at være et sofabord. Med lidt knofedt og viden om hvordan du bruger en motorsav, kan du forvandle en stor træstamme til et helt unikt sofabord.

Du SKAL have viden om og adgang til en motorsav, og du skal også kunne bruge en elhøvl og en båndpudser.

Vi valgte at skære to skiver, så vi har en ekstra på lager.

Ahorntræets bark er meget smuk, så vi har valgt at lade den sidde på stammen. Træ er et levende materiale, så det vil fortsætte med at arbejde mange år frem. Det vil ikke kunne undgås at træet vil danne revner. Det er en naturlig process, når vandet fordamper i træet. Vi behandler bordet med sæbespåner én gang om ugen. Det giver en smudsafvisende overflade, og giver en dejlig overflade at røre ved.

Husk at købe hjul, der kan bære mange kilo. Spørg i faghandlen, så du får solide hjul.

Hjulene til vores bord kostede ca. 300 kr. 

Rikkes bedste tips

Drømmen om et nyt og unikt sofabord fik Rikke en dag, da hun sad og surfede på nettet. Hun fandt nogle fine sengeborde, lavet af mindre træstammer – og så begyndte ideerne at tumle rundt i hendes hovede:

– Heldigvis er min mand, Kristian, vant til, at jeg får mange skøre idéer. Vi stoler på hinanden i processen, så vi er ikke så bange for at kaste os ud i noget nyt. Så vi måtte give den her idé et forsøg, fortæller Rikke Juul. 

Bordet klæder huset

Parret var så heldige at kende nogen, der netop havde fået fældet et stort ahorntræ, og Rikkes far har erfaring med at skære træ op, så det, at få savet et par gode lunser af det fældede træ var forholdsvist nemt at gå til. 

– Men det var lidt af en styrkeprøve for tre voksne mænd, at få skiven læsset på traileren efterfølgende. Især fordi træet var nyfældet, så stammen stadig indeholdt en del vand, tilføjer hun.

I dag står det færdige bord i Rikke og Kristians stue. 

Parret bor i en ejendom fra 1874, og Rikke har talt 130 årringe i bordets overflade.

– Hus og bord er næsten lige gamle. Bordet passer SÅ fint ind i vores og husets stil, og så er det SÅ dejligt at røre ved det, understreger Rikke. 

Vil du også forsøge dig med et stammebord, er opskriften her:

1. Først saves stammen op i ønsket højde. Her: 40 cm høj med en diameter på ca. 90 cm. 

2. Vi rettede stammen til, da vi fik den hjem, så vi sikrede os, at den var lige høj hele vejen rundt. 

3. Med en elhøvl blev overfladen helt glat og pæn.

4. Med en båndpudser blev overfladen efterfølgende slebet, og kanten blev rundet.

5. Dernæst blev barken skrubbet med en stiv børste tilsat brun sæbe. Således fik vi fjernet mos, grønne misfarvninger og løstsiddende bark. 

6. Til slut blev den smurt ind i en tyk blanding af sæbespåner pisket op med lidt lunkent vand. 

7. Til sidst blev hjulene monteret.

13. juni 2017
Mere om Indretning

6 tips til at indrette dit hjem personligt

Indretning Det kan være svært at indrette sit hjem personligt samtidig med at følge tidens nyeste trends. Vi har derfor samlet 6 gode råd til, hvordan du kan gøre dit hjem mere personligt.

Sådan opnår du den allerbedste nattesøvn

Indretning Du bruger en stor del af dit liv i sengen, og en god nats søvn er guld for dig om dagen. Men hvordan sikrer du dig en god nats søvn? Vi har...

6 gode råd til at få en bedre akustik i hjemmet

Indretning Flere og flere boligejere har problemer med dårlig akustik i hjemmet. Men hvad skyldes dårlig akustik helt præcist, og hvordan løser vi...

6 smarte indretningstips til rum med skråvægge

Indretning Er du også træt af dine skråvægge, der tager unødvendigt meget plads i rummet? Her er 6 smarte indretningstips, der hjælper dig til at udnytte pladsen optimalt. 

Disse farver bør du male hjemmets forskellige rum i

Indretning De fleste danske hjem er kendetegnet ved en minimalistisk indretning med sparsomme farver. Men måske vi bør genoverveje dette. En mere...

Sådan undgår du let rod i din entré

Indretning Orden skaber ro og overblik. Det ved vi, men ofte glemmes entréen, som ellers er det første du ser, når du kommer hjem. Her får du nemme...

Sådan får du orden i dit bryggers

Indretning Det er et af de rum i huset der skal klare flest funktioner, hvilket kan være grunden til at det ofte ligner en rodebutik. Vi giver dig gode råd til, hvordan du bedste muligt udnytter dit bryggers og undgår rod.

Planteguide: Få liv i hjemmet med disse 10 planter

Indretning Grønne planter er ikke bare smukke at se på, de er også super moderne. Se her, hvordan disse 10 forskellige planter skal passes så de får...

Se de idelle og foruddefinerede mål på afstanden mellem genstandene...

Indretning Der findes mål på, hvordan emhætten skal placeres, hvor langt du skal sidde fra dit fjernsyn, og hvordan du skal sidde ved din computer,...

Pas på at julelysene ikke ødelægger dit tag

Indretning Gå bare all-in på julelysene på taget, så længe du følger disse 6 enkle råd til sikker omgang med elektrisk lys og andre juledekorationer på dit hus.

Hæng billeder perfekt op med en gaffel

Indretning Med dette supernemme gaffeltrick vil du aldrig mere have problemer med at hænge billeder op.

Sådan rengør og behandler du dine palisandermøbler

Indretning Palisander var et hit i 60’erne og er på vej tilbage. Få her de bedste tips til, hvordan du rengør dine smukke, mørke møbler.

Fjern tapet med skyllemiddel - sådan gør du

Indretning Hvorfor gå i byggemarkedet og købe dyrebar tapetopløser, når du har et ligeså effektivt vidundermiddel inden for rækkevidde af din vaskemaskine?

Grøn arbejdsplads

Indretning Naturen er smuk, så byd den endelig indenfor i hjemmet. Hvad siger du til en botanisk arbejdsplads?

De dobbelte gardiner vender tilbage

Indretning Du kender dem måske fra dit barndomshjem, de dobbelte, gulvlange gardiner. Nu vender de tilbage i nye og elegante versioner.