Træstammen der blev til et sofabord

Et sofabord behøver ikke bare at være et sofabord. Med lidt knofedt og viden om hvordan du bruger en motorsav, kan du forvandle en stor træstamme til et helt unikt sofabord.

Du SKAL have viden om og adgang til en motorsav, og du skal også kunne bruge en elhøvl og en båndpudser.

Vi valgte at skære to skiver, så vi har en ekstra på lager.

Ahorntræets bark er meget smuk, så vi har valgt at lade den sidde på stammen. Træ er et levende materiale, så det vil fortsætte med at arbejde mange år frem. Det vil ikke kunne undgås at træet vil danne revner. Det er en naturlig process, når vandet fordamper i træet. Vi behandler bordet med sæbespåner én gang om ugen. Det giver en smudsafvisende overflade, og giver en dejlig overflade at røre ved.

Husk at købe hjul, der kan bære mange kilo. Spørg i faghandlen, så du får solide hjul.

Hjulene til vores bord kostede ca. 300 kr. 

Rikkes bedste tips

Drømmen om et nyt og unikt sofabord fik Rikke en dag, da hun sad og surfede på nettet. Hun fandt nogle fine sengeborde, lavet af mindre træstammer – og så begyndte ideerne at tumle rundt i hendes hovede:

– Heldigvis er min mand, Kristian, vant til, at jeg får mange skøre idéer. Vi stoler på hinanden i processen, så vi er ikke så bange for at kaste os ud i noget nyt. Så vi måtte give den her idé et forsøg, fortæller Rikke Juul. 

Bordet klæder huset

Parret var så heldige at kende nogen, der netop havde fået fældet et stort ahorntræ, og Rikkes far har erfaring med at skære træ op, så det, at få savet et par gode lunser af det fældede træ var forholdsvist nemt at gå til. 

– Men det var lidt af en styrkeprøve for tre voksne mænd, at få skiven læsset på traileren efterfølgende. Især fordi træet var nyfældet, så stammen stadig indeholdt en del vand, tilføjer hun.

I dag står det færdige bord i Rikke og Kristians stue. 

Parret bor i en ejendom fra 1874, og Rikke har talt 130 årringe i bordets overflade.

– Hus og bord er næsten lige gamle. Bordet passer SÅ fint ind i vores og husets stil, og så er det SÅ dejligt at røre ved det, understreger Rikke. 

Vil du også forsøge dig med et stammebord, er opskriften her:

1. Først saves stammen op i ønsket højde. Her: 40 cm høj med en diameter på ca. 90 cm. 

2. Vi rettede stammen til, da vi fik den hjem, så vi sikrede os, at den var lige høj hele vejen rundt. 

3. Med en elhøvl blev overfladen helt glat og pæn.

4. Med en båndpudser blev overfladen efterfølgende slebet, og kanten blev rundet.

5. Dernæst blev barken skrubbet med en stiv børste tilsat brun sæbe. Således fik vi fjernet mos, grønne misfarvninger og løstsiddende bark. 

6. Til slut blev den smurt ind i en tyk blanding af sæbespåner pisket op med lidt lunkent vand. 

7. Til sidst blev hjulene monteret.

13. juni 2017
Mere om Indretning

5 simple greb til at få naturen ind i hjemmet

Hvis du savner at føle dig i et med naturen til daglig, kan det være god idé at tænke naturen med, når du indretter dit hjem. Selv om du bor i byen, er naturen nemlig lige udenfor. Se 5 gode råd til at bringe naturen indenfor her. 

Sådan rydder du op med succes

Den japanske oprydningsguru Marie Kondo er blevet kult – men helt ærligt behøver du hende ikke. Trænger du til at få lidt mere plads og...

Det skal du være opmærksom på før du køber møbler på nettet

Du kan slippe for meget besvær ved at handle møbler på nettet, men der er også ting, du er nødt til at være ekstra opmærksom på før du...

Nu kan du købe kunst der dæmper støjen i dit hjem

Kunst kan sagtens være smukt og funktionelt på samme tid. Med disse lydabsorberende billeder kan du give dit hjem en god og sund akustik uden at gå på kompromis med indretningen. 

6 tips til at indrette dit hjem personligt

Det kan være svært at indrette sit hjem personligt samtidig med at følge tidens nyeste trends. Vi har derfor samlet 6 gode råd til, hvordan...

Disse farver skal du bruge i soveværelset

Farvevalget kan have betydning for, hvor behageligt og god en søvn du får. Få tips til, hvilken farve på væggene, der kan give dig ro.

Sådan opnår du den allerbedste nattesøvn

Du bruger en stor del af dit liv i sengen, og en god nats søvn er guld for dig om dagen. Men hvordan sikrer du dig en god nats søvn? Vi har samlet en række gode råd til, at du kan sove endnu bedre.

6 gode råd til at få en bedre akustik i hjemmet

Flere og flere boligejere har problemer med dårlig akustik i hjemmet. Men hvad skyldes dårlig akustik helt præcist, og hvordan løser vi...

6 smarte indretningstips til rum med skråvægge

Er du også træt af dine skråvægge, der tager unødvendigt meget plads i rummet? Her er 6 smarte indretningstips, der hjælper dig til at...

Disse farver bør du male hjemmets forskellige rum i

De fleste danske hjem er kendetegnet ved en minimalistisk indretning med sparsomme farver. Men måske vi bør genoverveje dette. En mere farverig bolig kan nemlig påvirke vores humør positivt. Men hvilke farver skal du så vælge? Vi har samlet en række råd, du kan læne dig op ad. 

Undersøgelse: Kvinderne hader kablerne

Mænd og kvinder har markant forskellige holdninger til ledninger og kabler. Det viser en ny undersøgelse, der har taget temperaturen på...

Gardiner - sådan hænger du dem korrekt op

Gardiner kan være fantastisk stilfulde, hvis du hænger dem rigtigt op. Samspillet mellem gardin, vindue og gardinstang er meget vigtig for...

Sådan arrangerer du bedst puderne i sofaen

Det er vigtigt at finde puder, der løfter din sofa. De rigtige puder kan nemlig give din sofa et helt nyt udtryk. Selv en kedelig sofa kan hurtigt blive forvandlet af pudernes udseende, form og mønster. Læs mere her. 

Sådan undgår du let rod i din entré

Orden skaber ro og overblik. Det ved vi, men ofte glemmes entréen, som ellers er det første du ser, når du kommer hjem. Her får du nemme...

Sådan får du orden i dit bryggers

Det er et af de rum i huset der skal klare flest funktioner, hvilket kan være grunden til at det ofte ligner en rodebutik. Vi giver dig...