Slib trægulvet, så det bliver som nyt igen

Fælles for alle typer trægulve er, at korrekt brug, vedligeholdelse og rengøring er afgørende for gulvets levetid. Få her et overblik over, hvordan du opnår det bedste resultat.

Gulvet kan ikke altid klare afslibning

Gulvet kan være så gammelt og måske være slebet så mange gange, at det ikke længere ligger fast og stabilt, og en ny afslibning kan gøre ondt værre. Hvis gulvet ikke er massivt, men lavet med lamelbrædder, bør du undersøge det øverste slidlags tykkelse – fx ved at kigge ved en rørgennemføring i gulvet, men allerbedst ved at lave en boreprøve i gulvet.

Er slidlaget under 2 mm tykt, kan gulvet ikke slibes af. Desuden skal du være varsom med at afslibe ældre lamelbræddegulve, da slidlaget kan løsne sig ved afslibningen på grund af vibrationer og varmeudvikling fra slibemaskinen.

Gulvafslibning kræver håndelag

Du kan selv give dig i kast med at slibe gulvet. Slibemaskiner kan lejes i byggemarkederne. Men afslibning og efterbehandling kræver håndelag, og det bedste resultat opnår du som regel ved at betale en erfaren gulvafsliber for at gøre arbejdet.
Før afslibningen skal du sørge for, at rumtemperaturen er normal, altså 17-25˚, og et eventuelt gulvvarmeanlæg skal skrues ned til en rumtemperatur på cirka 20˚, og først hæves igen, når overfladebehandlingen er hærdet 5 døgn efter den udført.

Beskyt resten af huset under gulvslibningen

Du skal dække af til tilstødende lokaler og af eventuelle genstande, som bliver i lokalet, mens afslibningen bliver udført. Alle fejelister og lignende bør fjernes, så der kan slibes helt ud til kanten. 
Spørg gulvafsliberen, hvis du er i tvivl om, hvem som gør hvad. Afslibningen sker ofte i forbindelse med en større istandsættelse, hvor loftet, væggene og panelerne males. Slibemaskinerne kan give småskader på væggene og træværket, derfor er det en god idé at vente med sidste gang maling til gulvet er slebet.

Afstem forventninger med gulvmanden

Det må forventes, at gulvet efter behandlingen er plant og jævn. Desuden skal gulvet være slebet til rent træ, hvilket betyder, at det er helt fri for den gamle overfladebehandling – uanset om det tidligere var olieret eller lakeret. 
Resultatet af afslibningen og den efterfølgende overfladebehandling skal vurderes i almindelig ståhøjde og i medlys. Gulvet skal være glatslebet, og der må ikke være hverken synlige ridser eller overgange.
  
Nyt gulv – men hvilken gulvbelægning? Få hjælp til beslutningen

Gulvet får en naturlig farve efter slibning

Når et gammelt gulv bliver slebet af, er det ikke sikkert, at det kommer til at fremstå som nyt. Der kan være farveforskelle i gulvet, for træ er et naturprodukt, som kan ændre farve, hvis gulvet har været udsat for forskellig lyspåvirkning – fx hvis der har ligget tæpper på gulvet.
  
Læs også: Sådan lægger du et nyt gulv helt fra bunden

Pas på det nye gulv

Trægulve kan få mange forskellige overfladebehandlinger: lakering, oliering, lud-, sæbe- eller voksbehandling. Spørg din gulvsliber til råds i forhold til, hvordan du bruger og dermed slider gulvet.
 
Under alle omstændigheder er det vigtigt, at du også beskytter gulvet. Sæt filtpuder under møbler, og læg måtter ved indgangsdørene. På den måde sikrer du den længste levetid for dit trægulv.

Læs også: Nyt gulv i køkkenet – det skal du vælge

Mest læste artikler