Saml kastanjer og lav sjov pynt til stuen

Indretning

Saml kastanjer i skoven sammen med familien. Brug kastanjerne til at lave kastanje-trolde, -hekse, sjove dyr og skægge mænd. Se her, hvordan du laver sjoveste kastanjefigurer.

Det er sjovt, at samle masser kastanjer i skoven. Husk at tage skallerne med, de kan bruges til hatte og sko til kastanjefigurerne.
Det er sjovt, at samle masser kastanjer i skoven. Husk at tage skallerne med, de kan bruges til hatte og sko til kastanjefigurerne. Foto: Colourbox & iStock

Det skal du bruge til kastanje-figurerne

Du skal bruge små plastikøjne i forskellige størrelser, filte-uld i flere farver, en limpistol, farvede piberensere, en limstift og farvede tændstikker. Små stykker stof kan bruges til tørklæder og kjoler, og akrylfarve eller en farvelade er også god at have.

Sådan gør du

  • Brug en syl eller et lille håndbor til at prikke huller i kastanjerne.
  • Små børn skal ikke lave hullerne selv. De kommer nemt til at stikke sig i hånden, når sylen glider på den glatte, hårde overflade.
  • Sæt kastanjerne sammen med tændstikkerne eller med lim fra limpistolen, og brug tændstikker til arme, ben, haler osv.
  • Det er nemmest for børnene at lime øjne og hår på med den seje lim fra en limstift, tag evt. en klat lim på spidsen af en tændstik.
  • Skallerne fra kastanjerne er fantastiske som sko, hatte, fuglevinger og meget andet.
  • Tag akrylfarverne frem. Måske skal heksens hat være gul, og måske skal bedstefar have røde bukser på. Bind en lille strimmel stof om halsen som tørklæde, eller lim et forklæde fast foran på heksemor.


Bind efterårskrans med kastanjer

Køb en halmkrans, og bind den med efterårets grene, blade, tørrede bær og blomster. Her er kastanjer en smuk variation. Du kan binde små grene fast, hvor kastanjerne sidder i skallerne. De løse kastanjer er nemmest at lime fast med en limpistol, brug rigeligt lim og tryk det godt ind i kransen, så sidder de fint.

En gren med kastanjer er flot som dekoration

En hel gren, hvor kastanjerne stadig sidder i de pikkede skaller, er også en smuk efterårsdekoration. Læg den på et fladt fad. Hvis du stiller den i en vase, triller kastanjerne ud af skallerne. Husk at tage skallerne med, når I samler kastanjer i skoven. De kan bruges både til pynt, til hatte og sko til kastanjefigurerne og til at pynte en krans med. 

Kastanjer blev en gang brugt til sæbe

I gamle dage fremstillede man alle mulige slags vaskemidler af kastanjer. Hvis du knuser kastanjer, kan du lave en tyk pasta, som er en udmærket sæbe, der opløser fedt og olie, og som kan bruges til fx hænder og hår. Sæbevirkningen skyldes et stof, der hedder saponin. 

Kastanjer er gode til kolde tæer

Kastanjer er gode til at varme kolde tæer og hjælper mod uro i benene. Læg en stofpose med kastanjer på radiatoren og brug den som varmepude i fodenden. 

Hestekastanjer kan ikke spise

De kastanjetræer, der almindeligvis gror i danske haver, er hestekastanjer. De fleste frugter og nødder, der hedder noget med "heste", kan ikke spises, og det kan hestekastanjerne heller ikke. Lad ikke din hund spise kastanjer fra hestekastanjetræet. De indeholder gift, som hunden bliver syg af.

Der kan være flere kastanjer i en frugt

Kastanjens frugt er kuglerund, grøn og med pigge. Inden i frugten ligger kastanjen, der er kastanjetræets frø. Der kan være en, to eller tre kastanjer i en frugt. Kastanjen er brun og blank med en stor grå plet, som man kalder for navlen. Det er arret efter det sted, hvor kastanjen var hæftet til frugten. 
14. august 2008
Mere om Indretning

6 tips til at indrette dit hjem personligt

Indretning Det kan være svært at indrette sit hjem personligt samtidig med at følge tidens nyeste trends. Vi har derfor samlet 6 gode råd til, hvordan du kan gøre dit hjem mere personligt.

Sådan opnår du den allerbedste nattesøvn

Indretning Du bruger en stor del af dit liv i sengen, og en god nats søvn er guld for dig om dagen. Men hvordan sikrer du dig en god nats søvn? Vi har...

6 gode råd til at få en bedre akustik i hjemmet

Indretning Flere og flere boligejere har problemer med dårlig akustik i hjemmet. Men hvad skyldes dårlig akustik helt præcist, og hvordan løser vi...

6 smarte indretningstips til rum med skråvægge

Indretning Er du også træt af dine skråvægge, der tager unødvendigt meget plads i rummet? Her er 6 smarte indretningstips, der hjælper dig til at udnytte pladsen optimalt. 

Disse farver bør du male hjemmets forskellige rum i

Indretning De fleste danske hjem er kendetegnet ved en minimalistisk indretning med sparsomme farver. Men måske vi bør genoverveje dette. En mere...

Sådan undgår du let rod i din entré

Indretning Orden skaber ro og overblik. Det ved vi, men ofte glemmes entréen, som ellers er det første du ser, når du kommer hjem. Her får du nemme...

Sådan får du orden i dit bryggers

Indretning Det er et af de rum i huset der skal klare flest funktioner, hvilket kan være grunden til at det ofte ligner en rodebutik. Vi giver dig gode råd til, hvordan du bedste muligt udnytter dit bryggers og undgår rod.

Planteguide: Få liv i hjemmet med disse 10 planter

Indretning Grønne planter er ikke bare smukke at se på, de er også super moderne. Se her, hvordan disse 10 forskellige planter skal passes så de får...

Se de idelle og foruddefinerede mål på afstanden mellem genstandene...

Indretning Der findes mål på, hvordan emhætten skal placeres, hvor langt du skal sidde fra dit fjernsyn, og hvordan du skal sidde ved din computer,...

Pas på at julelysene ikke ødelægger dit tag

Indretning Gå bare all-in på julelysene på taget, så længe du følger disse 6 enkle råd til sikker omgang med elektrisk lys og andre juledekorationer på dit hus.

Hæng billeder perfekt op med en gaffel

Indretning Med dette supernemme gaffeltrick vil du aldrig mere have problemer med at hænge billeder op.

Sådan rengør og behandler du dine palisandermøbler

Indretning Palisander var et hit i 60’erne og er på vej tilbage. Få her de bedste tips til, hvordan du rengør dine smukke, mørke møbler.

Fjern tapet med skyllemiddel - sådan gør du

Indretning Hvorfor gå i byggemarkedet og købe dyrebar tapetopløser, når du har et ligeså effektivt vidundermiddel inden for rækkevidde af din vaskemaskine?

Grøn arbejdsplads

Indretning Naturen er smuk, så byd den endelig indenfor i hjemmet. Hvad siger du til en botanisk arbejdsplads?

De dobbelte gardiner vender tilbage

Indretning Du kender dem måske fra dit barndomshjem, de dobbelte, gulvlange gardiner. Nu vender de tilbage i nye og elegante versioner.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.