Denne artikel er sponsoreret

Sådan får du mere dagslys i dit hjem

Naturligt lys er ikke kun godt for din sundhed og dit energiniveau. Det får også dit hjem til at virke større og luftigere. Få 7 tips til, hvordan du får mere dagslys i dit hjem.

Af: Benjamin Creative for Velux, 25. marts 2020

Et køkken fuld af morgenlys eller en stue badet i eftermiddagens varme solstråler. Naturligt lys gør noget særligt for vores humør og den måde, vi oplever rum på. Men det er ikke bare stemningen, der bliver bedre. Dagslys får også rum til at virke større, og så er dagslyset godt for både indeklimaet og elregningen. 

Selvfølgelig spiller vinduernes størrelse en vigtig rolle for lysindfaldet. Men også farver i rummet, møblerne og vinduernes placering gør en enorm forskel. Samtidig har dybden i din bolig også betydning for, hvor meget dagslys du har.

Heldigvis behøver du ikke at flytte for at få mere dagslys, heller ikke selvom du bor i en mørk bolig. Vi har samlet nogle tips til, hvordan du kan trække dagslyset ind i rummet.

7 tips til at få mere dagslys 

1) Mal lyst og skab kontraster med mørkt

Vælg lyse farver til både vægge, loft og gulve. Lyse farver reflekterer lyset og trækker lysstrålerne længere ind i rummet, mens mørke farver absorberer lyset og får rummet til at virke mindre.

Det betyder dog ikke, at du skal holde alt lyst i rummet. Fremhæv en sofa eller træelementer i en kontrastfarve. Ved kun at bruge farven eller træet på en lille overflade eller møbel skaber det en kontrast til lyset, og det kan få rummet til at virke større.

2) Vælg blanke materialer

Prøv at bytte nogle af de mørke møbler ud med møbler med lyse, blanke overflader. De lyse møbler reflekterer lyset og sender det videre ind i rummet. Husk dog kun at vælge de blanke overflader på steder, hvor genskinnet ikke kommer til at genere.

De blanke overflader fungerer godt på møbler, men også blanke gulve kan gøre en forskel for lyset i dit hjem, da gulvet reflekterer lyset fra ovenlysvinduerne. ©Velux

3) Undgå for mange planter i vindueskarmen

Undgå at stille for mange ting i vinduet. Høje planter og lysestager i vindueskarmen kan stjæle dit dagslys, selvom de ikke dækker hele vinduet. Flyt større planter ned på gulvet eller hæng dem op, og brug vindueskarmen til glasvaser, som reflekterer lyset.

4) Vask vinduerne oftere

Undervurder desuden ikke effekten af pæne, nyvaskede vinduer. Det kan gøre en kæmpe forskel for lysindfaldet i rummet. Vask dine vinduer 3-4 gange om året, gerne lidt oftere i sommerperioden og hvis du bor tæt på trafik eller ved havet.

5) Få dagslys fra flere retninger

Dagslys fra flere vinkler, både ovenlys og lys fra flere sider i væggen, giver et helt særlig lys i rummet, og så øger det fornemmelsen af plads med udsynet til både haven og himlen. Det giver samtidig et smukt varieret dagslys i løbet af dagen.

Velux

Prøv at rykke dit kontor hen til et vindue, så du kan kigge ud, mens du arbejder, eller placer stuen eller opholdsrummet under ovenlysvinduerne, så der automatisk kommer mere lys ind. ©Velux 

6) Husk haven og terrassen

For at ændre mængden af dagslys indendørs, kan det også være relevant at kigge på dine udendørsarealer. Står der en stor busk eller et træ, som du kan flytte? Eller er dit skur placeret foran vinduet, som skygger for lyset? Husk også materialerne foran vinduerne. Lyse materialer, som for eksempel en lys terrasse, reflekterer mere lys end mørke materialer.

7) Få lys på mørke steder med ovenlys

Ovenlysvinduer giver muligheden for at få lys ind i hjemmets mørke rum, hvilket skaber en følelse af, at rummet er mere luftigt, og der er højere til loftet. Ovenlysvinduer giver nemlig dobbelt så meget dagslys til et rum, som almindelige vinduer, da de vender mod himlen og solen frem for haven. 

Som en bonus giver ovenlysvinduer også bedre indeklima, da hjemmet får mere effektiv udluftning, og så sikrer det, at du ikke i lige så høj udstrækning behøver at have lyset tændt i dagtimerne, hvilket giver en besparelse på din elregning.


Vil du have mere dagslys i dit hjem?

Drømmer du om et hjem med mere dagslys og frisk luft? Få gratis rådgivning af Velux Danmarks specialister i dagslys, der giver dig gode råd til, hvor du kan arbejde med ovenlys i dit hjem, så du får mest muligt naturligt lys ind. 

Du kan kontakte Velux Danmark, uanset om du vil inspireres til mere dagslys eller allerede er langt i overvejelserne. Book gratis rådgivning lige her.

 

25. marts 2020 Benjamin Creative for Velux
Mere om Indretning

Sådan ved du, om tiden er inde til nye døre

Vinteren har meldt sin ankomst, men er din bolig klar til den kolde tid? Bliv klogere på, hvad du skal være opmærksom på, når du skal vurdere, om din hoveddør trænger til en udskiftning her.

Møbelgigant vil købe kundernes brugte møbler

Har du flere brugte møbler, som du gerne vil udskifte, men som du ikke nænner at smide ud? Så kan du nu sælge dem tilbage til denne møbelkæd...

Planter til badeværelset: Til det mørke, det fugtige, det lille og...

Planter i hjemmet er godt for såvel humøret som indeklimaet, og det er ikke kun i stuen eller soveværelset, de kan gøre gavn. Også på badevæ...

Snoede lys: Sådan laver du selv de trendy lys, der hitter lige nu

Du har måske allerede stødt på de dekorative, snoede lys i butikker eller på websider. De er blevet så populære, at mange er begyndt at lave dem selv. Vi har også været igang i støberiet og her guider vi dig til at lave dine egne snoede lys.

Se den smukke løsning på dårlig akustik

Der er flere måder at forbedre akustikken i et rum, og mange af dem er faktisk utroligt smukke. Læs med her og se et udvalg af løsninger.

Nu kommer fortællingen om dansk lampedesign

I Danmark er belysning og hygge tæt forbundet, og netop derfor er dansk lampedesign en succeshistorie for sig. Nu kan du for første gang...

Her er årets farve 2020

Der skal farve på boligen i det nye årti. Det er i hvert fald, hvad branchen spår. Se årets farve 2020 her.

5 simple greb til at få naturen ind i hjemmet

Hvis du savner at føle dig i et med naturen til daglig, kan det være god idé at tænke naturen med, når du indretter dit hjem. Selv om du...

Sådan rydder du op med succes

Den japanske oprydningsguru Marie Kondo er blevet kult – men helt ærligt behøver du hende ikke. Trænger du til at få lidt mere plads og...

Det skal du være opmærksom på før du køber møbler på nettet

Du kan slippe for meget besvær ved at handle møbler på nettet, men der er også ting, du er nødt til at være ekstra opmærksom på før du bestiller. Læs fem gode råd til at købe møbler online her.

Nu kan du købe kunst der dæmper støjen i dit hjem

Kunst kan sagtens være smukt og funktionelt på samme tid. Med disse lydabsorberende billeder kan du give dit hjem en god og sund akustik...

Genialt: Sådan bruger du overskydende fliser i indretningen

Har du renoveret køkkenet eller badeværelset for nylig, og ved du ikke, hvad du skal stille op med de overskydende fliser. Så kan du nemt...

Sådan sænker du støjniveauet på hjemmekontoret

Hjemmearbejde er blevet hverdag for mange af os under corona-pandemien. Støj kan dog hurtigt fylde hjemmekontoret, hvis andre familiemedlemmer også er hjemsendt. Få tips til hvordan du kan afskærme dig fra støjen på dit hjemmekontor og dermed holde koncentrationen i top.

6 tips til at indrette dit hjem personligt

Det kan være svært at indrette sit hjem personligt samtidig med at følge tidens nyeste trends. Vi har derfor samlet 6 gode råd til, hvordan...

Få en behagelig gulvvarme

Gulvvarme giver en behagelig varme, der føles lunere, og især i højisolerede huse er det den bedste løsning. Du kan vælge mellem flere...