Det er vigtigt at få gjort hjemmets sofa ren med jævne mellemrum.
Det er vigtigt at få gjort hjemmets sofa ren med jævne mellemrum. Foto: iStockphoto

Sådan rengør du sofaen grundigt og effektivt

Hvad end der bare er tale om små brødkrummer eller svære rødvinspletter, så får du her de allerbedste tips til, hvordan du bedst muligt kan rengøre din sofa.

Sofaen er de fleste familiers mødested, når en lang arbejdsdag er overstået, eller hvis der bare skal hygges i weekenderne. Men det er også et sted, hvor der bliver spist og drukket, og som resultat kan det faktisk være noget af en bakteriesamler. Det er derfor vigtigt, at man får gjort sin sofa godt rent med jævne mellemrum. 

1. Støvsug din sofa grundigt

Start med at bruge en støvsuger til at fjerne overfladesnavs og støv fra sofaen. Du kan sagtens bruge din almindelige støvsuger, men en håndstøvsuger vil være nemmere at bruge til formålet.

Få fjernet krummer, hår og andet snavs først. Hvis din sofas puder ikke sidder fast, så sørg også for at få dem fjernet og renset.

Hvis du har langhårede kæledyr, der har en tendens til at fælde meget, så kan det være en god idé lige at bruge en fnugrulle til at tage det værste, inden du går i gang. 

2. Brug en damprenser til sofaen

Udover at støvsuge sofaen, kan det også være en rigtig god at benytte sig af en damprenser, når der skal gøres rent. Rengøring med damp betyder nemlig, at du kan få gjort hjemmets overflade rene helt uden brug af rengøringsmidler og forskellige kemikalier.

Damprenseren sørger for at komme godt i dybden på grund af den måde, som de små damppartikler trænger ind i sofaens materiale. Damprenseren kan derudover bruges til mange andre steder i hjemmet

3. Rengør sofaens metal og træ

Sørg for at tørre sofaens fødder og ben af, hvad end de er lavet af træ eller metal. Brug gerne en blanding af varmt vand og sæbe, og sørg for at komme godt rundt om hele sofaen.

4. Hvilken slags stof er der på din sofa?

Herefter skal du tjekke, hvilken slags stof, din sofa er lavet af. Det kan nemlig have stor betydning for, hvordan du bedst muligt kan rengøre den.

Hvis din sofa er lavet af stof, kan du som regel vaske den med lidt flydende sæbe uden problemer. Sørg for at bruge en hårdt opvredet klud, så du ikke laver mærker i stoffet. Start med et sted, som ikke er så synligt. 

5. Fjern pletterne fra sofaen

Der er forskellige måder at fjerne pletter på sofaen. Du kan eksempelvis bruge en smule sulfo, som du blander med cirka to liter vand. Gnub sofaens pletter forsigtigt, så det skummer. 

Du kan også gøre brug af salmiakspiritus, når der skal fjernes pletter. Det skal du gøre ved at blande 1 liter vand med 2 dl salmiakspiritus på 8%. Husk altid at afprøve det på sofaens stof i et lille område, inden du går i gang med at vaske hele sofaen. Sørg desuden også for, at der er god udluftning i det rum, din sofa står i.

6. Lad sofaen tørre

Sørg for, at sofaen tørrer godt, efter du har rengjort den. Det er som regel nok at lade den lufttørre, men hvis du synes, den er blevet lidt for våd, kan du også bruge et håndklæde til at suge ekstra vand op. Hvis den stadigvæk er fugtig, kan du også bruge en fane til give den lidt luft, så den tørrer hurtigtere.

27. juni 2017
Mere om Indretning

Se den smukke løsning på dårlig akustik

Der er flere måder at forbedre akustikken i et rum, og mange af dem er faktisk utroligt smukke. Læs med her og se et udvalg af løsninger.

Nu kommer fortællingen om dansk lampedesign

I Danmark er belysning og hygge tæt forbundet, og netop derfor er dansk lampedesign en succeshistorie for sig. Nu kan du for første gang...

Her er årets farve 2020

Der skal farve på boligen i det nye årti. Det er i hvert fald, hvad branchen spår. Se årets farve 2020 her.

5 simple greb til at få naturen ind i hjemmet

Hvis du savner at føle dig i et med naturen til daglig, kan det være god idé at tænke naturen med, når du indretter dit hjem. Selv om du bor i byen, er naturen nemlig lige udenfor. Se 5 gode råd til at bringe naturen indenfor her. 

Sådan rydder du op med succes

Den japanske oprydningsguru Marie Kondo er blevet kult – men helt ærligt behøver du hende ikke. Trænger du til at få lidt mere plads og...

Det skal du være opmærksom på før du køber møbler på nettet

Du kan slippe for meget besvær ved at handle møbler på nettet, men der er også ting, du er nødt til at være ekstra opmærksom på før du...

Nu kan du købe kunst der dæmper støjen i dit hjem

Kunst kan sagtens være smukt og funktionelt på samme tid. Med disse lydabsorberende billeder kan du give dit hjem en god og sund akustik uden at gå på kompromis med indretningen. 

Denne artikel er sponsoreret

Sådan får du mere dagslys i dit hjem

Naturligt lys er ikke kun godt for din sundhed og dit energiniveau. Det får også dit hjem til at virke større og luftigere. Få 7 tips til,...

6 tips til at indrette dit hjem personligt

Det kan være svært at indrette sit hjem personligt samtidig med at følge tidens nyeste trends. Vi har derfor samlet 6 gode råd til, hvordan...

Få en behagelig gulvvarme

Gulvvarme giver en behagelig varme, der føles lunere, og især i højisolerede huse er det den bedste løsning. Du kan vælge mellem flere løsninger, der hver har sine fordele og ulemper. Og glem ikke at at tjekke gulvbelægningen.

Sådan opnår du den allerbedste nattesøvn

Du bruger en stor del af dit liv i sengen, og en god nats søvn er guld for dig om dagen. Men hvordan sikrer du dig en god nats søvn? Vi har...

Gulvvask - guide til vask af forskellige gulvtyper

Gulve i boligen er mere hygiejniske og lettere at holde end gulvtæpper, men gulve skal vaskes. Få en guide til gulvvask - uanset om dit...

Nyt gulv i køkkenet

Køkkenet er et rum med meget aktivitet. Gulvet skal både være slidstærkt, nemt at vedligeholde og lydabsorberende. Og frem for alt må det gerne være smukt at se på.

Få et blankt epoxy gulv, der er nemt at gøre rent

Polyurethan og epoxy gulve vinder frem, når gulvet derhjemme skal være fugefrit, i pangfarver, glansfuldt og ikke til at komme udenom....

Et svømmende trægulv er et gulv, du selv kan lægge

Trægulve findes i flere typer – de bærende og de ikke-bærende. Blandt de ikke-bærende findes det svømmende trægulv. Det er et gulv, en...