Det er vigtigt at rense og rengøre hjemmets sofa med jævne mellemrum.
Det er vigtigt at rense og rengøre hjemmets sofa med jævne mellemrum. Foto: iStockphoto

Rens af sofa - så nemt kan du rengøre sofaen

Hvad end der bare er tale om små brødkrummer eller svære rødvinspletter, så får du her de allerbedste tips til, hvordan du bedst muligt kan rense og rengøre din sofa.

Af: Mariah Leitisstein, 30. juni 2020

Sofaen er de fleste familiers mødested, når en lang arbejdsdag er overstået, eller hvis der bare skal hygges i weekenderne. Men det er også et sted, hvor der bliver spist og drukket, og som resultat kan det faktisk være noget af en bakteriesamler. Det er derfor vigtigt, at man får sin sofa renset og rengjort med jævne mellemrum. 

1. Støvsug din sofa grundigt

Start med at bruge en støvsuger til at fjerne overfladesnavs og støv fra sofaen. Du kan sagtens bruge din almindelige støvsuger, men en håndstøvsuger er nemmere at bruge til formålet.

Få fjernet krummer, hår og andet snavs først. Hvis din sofas puder ikke sidder fast, så sørg også for at få dem fjernet og renset.

Hvis du har langhårede kæledyr, der har en tendens til at fælde meget, så kan det være en god idé lige at bruge en fnugrulle til at tage det værste, inden du går i gang med rengøringen. 

2. Brug en damprenser til sofaen

Udover at støvsuge sofaen, kan det også være en rigtig god at benytte sig af en damprenser, når der skal gøres rent. Rengøring med damp betyder nemlig, at du kan rense hjemmets overflader helt uden brug af rengøringsmidler og forskellige kemikalier.

Damprenseren sørger for at komme godt i dybden ved hjælp af de små damppartikler, som trænger ind i sofaens materiale og renser det. Damprenseren kan derudover bruges til mange andre steder i hjemmet

3. Rens og rengør sofaens metal og træ

Sørg for at tørre sofaens fødder og ben af, hvad end de er lavet af træ eller metal. Brug gerne en blanding af varmt vand og sæbe, og sørg for at komme godt rundt om hele sofaen, når du renser og rengør.

4. Hvilken slags stof er der på din sofa?

Herefter skal du tjekke, hvilken slags stof din sofa er lavet af. Det kan nemlig have stor betydning for, hvordan du bedst muligt kan rengøre den.

Hvis din sofa er lavet af stof, kan du som regel rense den med lidt flydende sæbe uden problemer. Sørg for at bruge en hårdt opvredet klud, så du ikke laver mærker i stoffet. Start med et sted, som ikke er så synligt. 

5. Fjern pletterne fra sofaen

Der er forskellige måder at fjerne pletter på sofaen. Du kan eksempelvis bruge en smule sulfo, som du blander med cirka to liter vand. Gnub og rens sofaens pletter forsigtigt, så det skummer. 

Du kan også gøre brug af salmiakspiritus, når der skal fjernes pletter. Det skal du gøre ved at blande 1 liter vand med 2 dl salmiakspiritus på 8%. Husk altid at afprøve det på sofaens stof i et lille område, inden du går i gang med at vaske og rense hele sofaen. Sørg desuden også for, at der er god udluftning i det rum, din sofa står i.

6. Lad sofaen tørre

Sørg for, at sofaen tørrer godt, efter du har rengjort og renset den. Det er som regel nok at lade den lufttørre, men hvis du synes, den er blevet lidt for våd, kan du også bruge et håndklæde til at suge ekstra vand op. Hvis den stadigvæk er fugtig, kan du også bruge en fane til give den lidt luft, så den tørrer hurtigtere.

30. juni 2020 Mariah Leitisstein
Mere om Indretning

Sådan ved du, om tiden er inde til nye døre

Vinteren har meldt sin ankomst, men er din bolig klar til den kolde tid? Bliv klogere på, hvad du skal være opmærksom på, når du skal vurdere, om din hoveddør trænger til en udskiftning her.

Møbelgigant vil købe kundernes brugte møbler

Har du flere brugte møbler, som du gerne vil udskifte, men som du ikke nænner at smide ud? Så kan du nu sælge dem tilbage til denne møbelkæd...

Planter til badeværelset: Til det mørke, det fugtige, det lille og...

Planter i hjemmet er godt for såvel humøret som indeklimaet, og det er ikke kun i stuen eller soveværelset, de kan gøre gavn. Også på badevæ...

Snoede lys: Sådan laver du selv de trendy lys, der hitter lige nu

Du har måske allerede stødt på de dekorative, snoede lys i butikker eller på websider. De er blevet så populære, at mange er begyndt at lave dem selv. Vi har også været igang i støberiet og her guider vi dig til at lave dine egne snoede lys.

Se den smukke løsning på dårlig akustik

Der er flere måder at forbedre akustikken i et rum, og mange af dem er faktisk utroligt smukke. Læs med her og se et udvalg af løsninger.

Nu kommer fortællingen om dansk lampedesign

I Danmark er belysning og hygge tæt forbundet, og netop derfor er dansk lampedesign en succeshistorie for sig. Nu kan du for første gang...

Her er årets farve 2020

Der skal farve på boligen i det nye årti. Det er i hvert fald, hvad branchen spår. Se årets farve 2020 her.

5 simple greb til at få naturen ind i hjemmet

Hvis du savner at føle dig i et med naturen til daglig, kan det være god idé at tænke naturen med, når du indretter dit hjem. Selv om du...

Sådan rydder du op med succes

Den japanske oprydningsguru Marie Kondo er blevet kult – men helt ærligt behøver du hende ikke. Trænger du til at få lidt mere plads og...

Det skal du være opmærksom på før du køber møbler på nettet

Du kan slippe for meget besvær ved at handle møbler på nettet, men der er også ting, du er nødt til at være ekstra opmærksom på før du bestiller. Læs fem gode råd til at købe møbler online her.

Nu kan du købe kunst der dæmper støjen i dit hjem

Kunst kan sagtens være smukt og funktionelt på samme tid. Med disse lydabsorberende billeder kan du give dit hjem en god og sund akustik...

Denne artikel er sponsoreret

Sådan får du mere dagslys i dit hjem

Naturligt lys er ikke kun godt for din sundhed og dit energiniveau. Det får også dit hjem til at virke større og luftigere. Få 7 tips til,...

Genialt: Sådan bruger du overskydende fliser i indretningen

Har du renoveret køkkenet eller badeværelset for nylig, og ved du ikke, hvad du skal stille op med de overskydende fliser. Så kan du nemt integrere dem i boligindretningen og skabe din egen personlige stil. Her får du tre gode tips til, hvordan du bruger overskydende fliser i din indretning.

Sådan sænker du støjniveauet på hjemmekontoret

Hjemmearbejde er blevet hverdag for mange af os under corona-pandemien. Støj kan dog hurtigt fylde hjemmekontoret, hvis andre familiemedlemm...

6 tips til at indrette dit hjem personligt

Det kan være svært at indrette sit hjem personligt samtidig med at følge tidens nyeste trends. Vi har derfor samlet 6 gode råd til, hvordan...