Sådan rengør du sofaen grundigt og effektivt

Indretning

Hvad end der bare er tale om små brødkrummer eller svære rødvinspletter, så får du her de allerbedste tips til, hvordan du bedst muligt kan rengøre din sofa.

Det er vigtigt at få gjort hjemmets sofa ren med jævne mellemrum.
Det er vigtigt at få gjort hjemmets sofa ren med jævne mellemrum. Foto: iStockphoto

Sofaen er de fleste familiers mødested, når en lang arbejdsdag er overstået, eller hvis der bare skal hygges i weekenderne. Men det er også et sted, hvor der bliver spist og drukket, og som resultat kan det faktisk være noget af en bakteriesamler. Det er derfor vigtigt, at man får gjort sin sofa godt rent med jævne mellemrum. 

1. Støvsug din sofa grundigt

Start med at bruge en støvsuger til at fjerne overfladesnavs og støv fra sofaen. Du kan sagtens bruge din almindelige støvsuger, men en håndstøvsuger vil være nemmere at bruge til formålet.

Få fjernet krummer, hår og andet snavs først. Hvis din sofas puder ikke sidder fast, så sørg også for at få dem fjernet og renset.

Hvis du har langhårede kæledyr, der har en tendens til at fælde meget, så kan det være en god idé lige at bruge en fnugrulle til at tage det værste, inden du går i gang. 

2. Brug en damprenser til sofaen

Udover at støvsuge sofaen, kan det også være en rigtig god at benytte sig af en damprenser, når der skal gøres rent. Rengøring med damp betyder nemlig, at du kan få gjort hjemmets overflade rene helt uden brug af rengøringsmidler og forskellige kemikalier.

Damprenseren sørger for at komme godt i dybden på grund af den måde, som de små damppartikler trænger ind i sofaens materiale. Damprenseren kan derudover bruges til mange andre steder i hjemmet

3. Rengør sofaens metal og træ

Sørg for at tørre sofaens fødder og ben af, hvad end de er lavet af træ eller metal. Brug gerne en blanding af varmt vand og sæbe, og sørg for at komme godt rundt om hele sofaen.

4. Hvilken slags stof er der på din sofa?

Herefter skal du tjekke, hvilken slags stof, din sofa er lavet af. Det kan nemlig have stor betydning for, hvordan du bedst muligt kan rengøre den.

Hvis din sofa er lavet af stof, kan du som regel vaske den med lidt flydende sæbe uden problemer. Sørg for at bruge en hårdt opvredet klud, så du ikke laver mærker i stoffet. Start med et sted, som ikke er så synligt. 

5. Fjern pletterne fra sofaen

Der er forskellige måder at fjerne pletter på sofaen. Du kan eksempelvis bruge en smule sulfo, som du blander med cirka to liter vand. Gnub sofaens pletter forsigtigt, så det skummer. 

Du kan også gøre brug af salmiakspiritus, når der skal fjernes pletter. Det skal du gøre ved at blande 1 liter vand med 2 dl salmiakspiritus på 8%. Husk altid at afprøve det på sofaens stof i et lille område, inden du går i gang med at vaske hele sofaen. Sørg desuden også for, at der er god udluftning i det rum, din sofa står i.

6. Lad sofaen tørre

Sørg for, at sofaen tørrer godt, efter du har rengjort den. Det er som regel nok at lade den lufttørre, men hvis du synes, den er blevet lidt for våd, kan du også bruge et håndklæde til at suge ekstra vand op. Hvis den stadigvæk er fugtig, kan du også bruge en fane til give den lidt luft, så den tørrer hurtigtere.

27. juni 2017
Mere om Indretning

6 tips til at indrette dit hjem personligt

Indretning Det kan være svært at indrette sit hjem personligt samtidig med at følge tidens nyeste trends. Vi har derfor samlet 6 gode råd til, hvordan du kan gøre dit hjem mere personligt.

Sådan opnår du den allerbedste nattesøvn

Indretning Du bruger en stor del af dit liv i sengen, og en god nats søvn er guld for dig om dagen. Men hvordan sikrer du dig en god nats søvn? Vi har...

6 gode råd til at få en bedre akustik i hjemmet

Indretning Flere og flere boligejere har problemer med dårlig akustik i hjemmet. Men hvad skyldes dårlig akustik helt præcist, og hvordan løser vi...

6 smarte indretningstips til rum med skråvægge

Indretning Er du også træt af dine skråvægge, der tager unødvendigt meget plads i rummet? Her er 6 smarte indretningstips, der hjælper dig til at udnytte pladsen optimalt. 

Disse farver bør du male hjemmets forskellige rum i

Indretning De fleste danske hjem er kendetegnet ved en minimalistisk indretning med sparsomme farver. Men måske vi bør genoverveje dette. En mere...

Sådan undgår du let rod i din entré

Indretning Orden skaber ro og overblik. Det ved vi, men ofte glemmes entréen, som ellers er det første du ser, når du kommer hjem. Her får du nemme...

Sådan får du orden i dit bryggers

Indretning Det er et af de rum i huset der skal klare flest funktioner, hvilket kan være grunden til at det ofte ligner en rodebutik. Vi giver dig gode råd til, hvordan du bedste muligt udnytter dit bryggers og undgår rod.

Planteguide: Få liv i hjemmet med disse 10 planter

Indretning Grønne planter er ikke bare smukke at se på, de er også super moderne. Se her, hvordan disse 10 forskellige planter skal passes så de får...

Se de idelle og foruddefinerede mål på afstanden mellem genstandene...

Indretning Der findes mål på, hvordan emhætten skal placeres, hvor langt du skal sidde fra dit fjernsyn, og hvordan du skal sidde ved din computer,...

Pas på at julelysene ikke ødelægger dit tag

Indretning Gå bare all-in på julelysene på taget, så længe du følger disse 6 enkle råd til sikker omgang med elektrisk lys og andre juledekorationer på dit hus.

Hæng billeder perfekt op med en gaffel

Indretning Med dette supernemme gaffeltrick vil du aldrig mere have problemer med at hænge billeder op.

Sådan rengør og behandler du dine palisandermøbler

Indretning Palisander var et hit i 60’erne og er på vej tilbage. Få her de bedste tips til, hvordan du rengør dine smukke, mørke møbler.

Fjern tapet med skyllemiddel - sådan gør du

Indretning Hvorfor gå i byggemarkedet og købe dyrebar tapetopløser, når du har et ligeså effektivt vidundermiddel inden for rækkevidde af din vaskemaskine?

Grøn arbejdsplads

Indretning Naturen er smuk, så byd den endelig indenfor i hjemmet. Hvad siger du til en botanisk arbejdsplads?

De dobbelte gardiner vender tilbage

Indretning Du kender dem måske fra dit barndomshjem, de dobbelte, gulvlange gardiner. Nu vender de tilbage i nye og elegante versioner.