Foto: Colourbox & Lise Mortensen

Sådan rydder du op med succes

Den japanske oprydningsguru Marie Kondo er blevet kult – men helt ærligt behøver du hende ikke. Trænger du til at få lidt mere plads og luft på matriklen, gælder det bare om at gribe den næste regnfulde sommerdag og gå systematisk til værks – se her hvordan. 

Af: Lise Mortensen, 24. maj 2019

Mange kender nok situationen. Kælderen er ved at flyde over, og der er simpelthen ikke én eneste ting, du kan nænne at smide ud. På hylder fra gulv til loft bliver alle de nyttige ting gemt, som ikke lige kan stoppes ind i køkkenskabene. Suppegryden i kasernestørrelse, 50 vinglas fra sommerfesten, røremaskinen og det ekstra bestik.

Desuden gemmer du alt det, som du burde smide ud, men ikke nænner at skille dig af med. En kategori, der er vokset eksplosivt med årene, og som nu har bredt sig ud over alle hylderne og videre ned i stabler med flyttekasser på gulvet.

Det er alt sammen ting, som andre med stor sikkerhed vil betegne som gammelt ragelse: skårede vaser, krukker uden låg, gammelt, anløbet sølvtøj der er gået i arv, børnenes gamle skoletasker og bamser. Foruden 15 kinesiske kopper, der ikke kan tåle opvaskemaskine.

Store Oprydningsdag i staver

Vil du rigtigt i gang med oprydningen, er det en god idé at planlægge det lidt. Bestem dig med jævne mellemrum for at rydde op og smide ud. Stå tidligt op, rust dig med en stor papkasse og sorte sække og gå målrettet ned i kælderen, fast besluttet på, at NU skal det være. 

Det kan være svært at sige farvel

Når du står og skal til at frasortere dine ting, kan det være som at stå med dine skatte i hånden, og skulle sige farvel til gamle venner. Tankerne begynder måske at tænke - hvad nu hvis?

Derfor er det vigtigt at være lidt hård ved sig selv nogle gange, og spørge sig selv, om det egentlig er ting du har brug for.

Gør du det, kan du til sidst stå med en god følelse, ja nærmest lettelse, når du slipper tingene og afslutter minderne. Oprydningen giver både plads til nye tanker, men også rent fysisk plads i skabet og kasserne.

Sådan giver du slip på dine ting

Bøgerne

Bøger kan være svære at skille sig af med. Men hvis du ved, du aldrig vil læse en bog igen, så smid den ud. Hvis du på et tidspunkt fortryder det, kan du med stor sikkerhed finde den som e-bog eller på biblioteket. 

Gammel elektronik 

Hvor mange gamle computere og mobiltelefoner har du liggende i skufferne? Når elektronik har ligget et halvt eller et helt år, er det forældet, og ingen i familien vil have det. Undersøg, hvor du kan aflevere eller måske endda sælge de gamle sager eller give dem til et ulandsprojekt. Det samme gælder alle andre elektriske apparater. 

Køkkenudstyret 

Her gælder det igen: Det, du aldrig bruger, skal ikke fylde i skabene. Måske skal det 

i kælderen, men formentlig skal det på genbrugspladsen! Tjek alle dine beholdere: Dem uden låg skal ud. Har du alt for mange, så ryd ud i dem. Tjek også krydderierne, melskabet, dåserne og flaskerne. Tjek datomærkning, og ryd ud med hård hånd. 

Toiletsagerne 

Sæbe fra ferieturen, fejlkøbt shampoo, forlad- te flasker med hårbalsam, rengøringsmidler, børnenes veninders tandbørster, skrabere af tvivlsom kvalitet og otte gamle deodoranter, som du ikke kan lide duften af. Tag det hele ud af skabe og skuffer, stil det op på række – og smid det meste ud. 

Børnenes ting 

Ungernes bamser, tegninger og den første sparkedragt er minder, der kan fylde godt op i kælderen. Overvej, om der kan ryddes ud, så det kun er det sjoveste/fineste, du gemmer. Du kan evt. tage billeder af nogle af kunst- genstandene og smide originalerne væk. 

Børnesæder til bilen, klapvogne, børnesenge og andet grej fylder også meget, og selvom det synes oplagt at gemme til næste barn eller næste generation, så forbedres mange af produkterne hele tiden sikkerhedsmæssigt, så de efter kort tid ikke lever op til nyeste standard. Så hellere sælge dem eller forære dem væk, mens de stadig er noget værd – og er de allerede forældede, er det på lossepladsen! 

Tøjet 

Her er den gyldne regel, at hvis du ikke har brugt det i 2-3 år, kommer du nok aldrig til at bruge det (igen). Og: Hver gang du køber et stykke tøj, skal der (mindst) et til genbrug. 

Håndklæder og sengetøj 

Start med at skille dig af med det ældste, det misfarvede, det med huller og det,
I aldrig bruger. Tæl, hvor meget du har liggende, og overvej, hvor mange håndklæder og sæt sengetøj du nogensinde skal bruge på én gang. Resten lægger du i en genbrugscontainer.

3 tips til udsmidning

1. Fotodokumentation 

Ofte vil de ting, du ikke kan slippe, repræsentere gode minder for dig. Så der er helt klart tale om, at tingene har en betydning – ud over den økonomiske værdi eller brugsværdien. Måske kan du gemme minderne på en anden måde ved at tage et billede af dem? 

2. Toårsmetoden 

Er der ikke tale om arvegenstande, men bare gammelt indbo, tøj og køkkengrej,
så pak det ubrugte ned i papkasser, som du lukker med tape og skriver dato på. Når der er gået to år, uden at du har haft brug for noget i kassen, så kør den direkte på genbrugspladsen. Let øvede kan nøjes med et enkelt år. 

3. Return to sender 

Har du en bunke ting, der slet ikke er dine? Lånte bøger, et telt fra sommerturen, en gave, der skal byttes? Få det ud af huset –nu! 

24. maj 2019 Lise Mortensen
Mere om Indretning

Sådan ved du, om tiden er inde til nye døre

Vinteren har meldt sin ankomst, men er din bolig klar til den kolde tid? Bliv klogere på, hvad du skal være opmærksom på, når du skal vurdere, om din hoveddør trænger til en udskiftning her.

Møbelgigant vil købe kundernes brugte møbler

Har du flere brugte møbler, som du gerne vil udskifte, men som du ikke nænner at smide ud? Så kan du nu sælge dem tilbage til denne møbelkæd...

Planter til badeværelset: Til det mørke, det fugtige, det lille og...

Planter i hjemmet er godt for såvel humøret som indeklimaet, og det er ikke kun i stuen eller soveværelset, de kan gøre gavn. Også på badevæ...

Snoede lys: Sådan laver du selv de trendy lys, der hitter lige nu

Du har måske allerede stødt på de dekorative, snoede lys i butikker eller på websider. De er blevet så populære, at mange er begyndt at lave dem selv. Vi har også været igang i støberiet og her guider vi dig til at lave dine egne snoede lys.

Se den smukke løsning på dårlig akustik

Der er flere måder at forbedre akustikken i et rum, og mange af dem er faktisk utroligt smukke. Læs med her og se et udvalg af løsninger.

Nu kommer fortællingen om dansk lampedesign

I Danmark er belysning og hygge tæt forbundet, og netop derfor er dansk lampedesign en succeshistorie for sig. Nu kan du for første gang...

Her er årets farve 2020

Der skal farve på boligen i det nye årti. Det er i hvert fald, hvad branchen spår. Se årets farve 2020 her.

5 simple greb til at få naturen ind i hjemmet

Hvis du savner at føle dig i et med naturen til daglig, kan det være god idé at tænke naturen med, når du indretter dit hjem. Selv om du...

Det skal du være opmærksom på før du køber møbler på nettet

Du kan slippe for meget besvær ved at handle møbler på nettet, men der er også ting, du er nødt til at være ekstra opmærksom på før du...

Nu kan du købe kunst der dæmper støjen i dit hjem

Kunst kan sagtens være smukt og funktionelt på samme tid. Med disse lydabsorberende billeder kan du give dit hjem en god og sund akustik uden at gå på kompromis med indretningen. 

Denne artikel er sponsoreret

Sådan får du mere dagslys i dit hjem

Naturligt lys er ikke kun godt for din sundhed og dit energiniveau. Det får også dit hjem til at virke større og luftigere. Få 7 tips til,...

Genialt: Sådan bruger du overskydende fliser i indretningen

Har du renoveret køkkenet eller badeværelset for nylig, og ved du ikke, hvad du skal stille op med de overskydende fliser. Så kan du nemt...

Sådan sænker du støjniveauet på hjemmekontoret

Hjemmearbejde er blevet hverdag for mange af os under corona-pandemien. Støj kan dog hurtigt fylde hjemmekontoret, hvis andre familiemedlemmer også er hjemsendt. Få tips til hvordan du kan afskærme dig fra støjen på dit hjemmekontor og dermed holde koncentrationen i top.

6 tips til at indrette dit hjem personligt

Det kan være svært at indrette sit hjem personligt samtidig med at følge tidens nyeste trends. Vi har derfor samlet 6 gode råd til, hvordan...

Få en behagelig gulvvarme

Gulvvarme giver en behagelig varme, der føles lunere, og især i højisolerede huse er det den bedste løsning. Du kan vælge mellem flere...