Foto: Colourbox & Lise Mortensen

Sådan rydder du op med succes

Den japanske oprydningsguru Marie Kondo er blevet kult – men helt ærligt behøver du hende ikke. Trænger du til at få lidt mere plads og luft på matriklen, gælder det bare om at gribe den næste regnfulde sommerdag og gå systematisk til værks – se her hvordan. 

Mange kender nok situationen. Kælderen er ved at flyde over, og der er simpelthen ikke én eneste ting, du kan nænne at smide ud. På hylder fra gulv til loft bliver alle de nyttige ting gemt, som ikke lige kan stoppes ind i køkkenskabene. Suppegryden i kasernestørrelse, 50 vinglas fra sommerfesten, røremaskinen og det ekstra bestik.

Desuden gemmer du alt det, som du burde smide ud, men ikke nænner at skille dig af med. En kategori, der er vokset eksplosivt med årene, og som nu har bredt sig ud over alle hylderne og videre ned i stabler med flyttekasser på gulvet.

Det er alt sammen ting, som andre med stor sikkerhed vil betegne som gammelt ragelse: skårede vaser, krukker uden låg, gammelt, anløbet sølvtøj der er gået i arv, børnenes gamle skoletasker og bamser. Foruden 15 kinesiske kopper, der ikke kan tåle opvaskemaskine.

Store Oprydningsdag i staver

Vil du rigtigt i gang med oprydningen, er det en god idé at planlægge det lidt. Bestem dig med jævne mellemrum for at rydde op og smide ud. Stå tidligt op, rust dig med en stor papkasse og sorte sække og gå målrettet ned i kælderen, fast besluttet på, at NU skal det være. 

Det kan være svært at sige farvel

Når du står og skal til at frasortere dine ting, kan det være som at stå med dine skatte i hånden, og skulle sige farvel til gamle venner. Tankerne begynder måske at tænke - hvad nu hvis?

Derfor er det vigtigt at være lidt hård ved sig selv nogle gange, og spørge sig selv, om det egentlig er ting du har brug for.

Gør du det, kan du til sidst stå med en god følelse, ja nærmest lettelse, når du slipper tingene og afslutter minderne. Oprydningen giver både plads til nye tanker, men også rent fysisk plads i skabet og kasserne.

Sådan giver du slip på dine ting

Bøgerne

Bøger kan være svære at skille sig af med. Men hvis du ved, du aldrig vil læse en bog igen, så smid den ud. Hvis du på et tidspunkt fortryder det, kan du med stor sikkerhed finde den som e-bog eller på biblioteket. 

Gammel elektronik 

Hvor mange gamle computere og mobiltelefoner har du liggende i skufferne? Når elektronik har ligget et halvt eller et helt år, er det forældet, og ingen i familien vil have det. Undersøg, hvor du kan aflevere eller måske endda sælge de gamle sager eller give dem til et ulandsprojekt. Det samme gælder alle andre elektriske apparater. 

Køkkenudstyret 

Her gælder det igen: Det, du aldrig bruger, skal ikke fylde i skabene. Måske skal det 

i kælderen, men formentlig skal det på genbrugspladsen! Tjek alle dine beholdere: Dem uden låg skal ud. Har du alt for mange, så ryd ud i dem. Tjek også krydderierne, melskabet, dåserne og flaskerne. Tjek datomærkning, og ryd ud med hård hånd. 

Toiletsagerne 

Sæbe fra ferieturen, fejlkøbt shampoo, forlad- te flasker med hårbalsam, rengøringsmidler, børnenes veninders tandbørster, skrabere af tvivlsom kvalitet og otte gamle deodoranter, som du ikke kan lide duften af. Tag det hele ud af skabe og skuffer, stil det op på række – og smid det meste ud. 

Børnenes ting 

Ungernes bamser, tegninger og den første sparkedragt er minder, der kan fylde godt op i kælderen. Overvej, om der kan ryddes ud, så det kun er det sjoveste/fineste, du gemmer. Du kan evt. tage billeder af nogle af kunst- genstandene og smide originalerne væk. 

Børnesæder til bilen, klapvogne, børnesenge og andet grej fylder også meget, og selvom det synes oplagt at gemme til næste barn eller næste generation, så forbedres mange af produkterne hele tiden sikkerhedsmæssigt, så de efter kort tid ikke lever op til nyeste standard. Så hellere sælge dem eller forære dem væk, mens de stadig er noget værd – og er de allerede forældede, er det på lossepladsen! 

Tøjet 

Her er den gyldne regel, at hvis du ikke har brugt det i 2-3 år, kommer du nok aldrig til at bruge det (igen). Og: Hver gang du køber et stykke tøj, skal der (mindst) et til genbrug. 

Håndklæder og sengetøj 

Start med at skille dig af med det ældste, det misfarvede, det med huller og det,
I aldrig bruger. Tæl, hvor meget du har liggende, og overvej, hvor mange håndklæder og sæt sengetøj du nogensinde skal bruge på én gang. Resten lægger du i en genbrugscontainer.

3 tips til udsmidning

1. Fotodokumentation 

Ofte vil de ting, du ikke kan slippe, repræsentere gode minder for dig. Så der er helt klart tale om, at tingene har en betydning – ud over den økonomiske værdi eller brugsværdien. Måske kan du gemme minderne på en anden måde ved at tage et billede af dem? 

2. Toårsmetoden 

Er der ikke tale om arvegenstande, men bare gammelt indbo, tøj og køkkengrej,
så pak det ubrugte ned i papkasser, som du lukker med tape og skriver dato på. Når der er gået to år, uden at du har haft brug for noget i kassen, så kør den direkte på genbrugspladsen. Let øvede kan nøjes med et enkelt år. 

3. Return to sender 

Har du en bunke ting, der slet ikke er dine? Lånte bøger, et telt fra sommerturen, en gave, der skal byttes? Få det ud af huset –nu! 

24. maj 2019
Mere om Indretning

Se den smukke løsning på dårlig akustik

Der er flere måder at forbedre akustikken i et rum, og mange af dem er faktisk utroligt smukke. Læs med her og se et udvalg af løsninger.

Nu kommer fortællingen om dansk lampedesign

I Danmark er belysning og hygge tæt forbundet, og netop derfor er dansk lampedesign en succeshistorie for sig. Nu kan du for første gang...

Her er årets farve 2020

Der skal farve på boligen i det nye årti. Det er i hvert fald, hvad branchen spår. Se årets farve 2020 her.

5 simple greb til at få naturen ind i hjemmet

Hvis du savner at føle dig i et med naturen til daglig, kan det være god idé at tænke naturen med, når du indretter dit hjem. Selv om du bor i byen, er naturen nemlig lige udenfor. Se 5 gode råd til at bringe naturen indenfor her. 

Det skal du være opmærksom på før du køber møbler på nettet

Du kan slippe for meget besvær ved at handle møbler på nettet, men der er også ting, du er nødt til at være ekstra opmærksom på før du...

Nu kan du købe kunst der dæmper støjen i dit hjem

Kunst kan sagtens være smukt og funktionelt på samme tid. Med disse lydabsorberende billeder kan du give dit hjem en god og sund akustik...

Denne artikel er sponsoreret

Sådan får du mere dagslys i dit hjem

Naturligt lys er ikke kun godt for din sundhed og dit energiniveau. Det får også dit hjem til at virke større og luftigere. Få 7 tips til, hvordan du får mere dagslys i dit hjem.

6 tips til at indrette dit hjem personligt

Det kan være svært at indrette sit hjem personligt samtidig med at følge tidens nyeste trends. Vi har derfor samlet 6 gode råd til, hvordan...

Få en behagelig gulvvarme

Gulvvarme giver en behagelig varme, der føles lunere, og især i højisolerede huse er det den bedste løsning. Du kan vælge mellem flere...

Sådan opnår du den allerbedste nattesøvn

Du bruger en stor del af dit liv i sengen, og en god nats søvn er guld for dig om dagen. Men hvordan sikrer du dig en god nats søvn? Vi har samlet en række gode råd til, at du kan sove endnu bedre.

Gulvvask - guide til vask af forskellige gulvtyper

Gulve i boligen er mere hygiejniske og lettere at holde end gulvtæpper, men gulve skal vaskes. Få en guide til gulvvask - uanset om dit...

Nyt gulv i køkkenet

Køkkenet er et rum med meget aktivitet. Gulvet skal både være slidstærkt, nemt at vedligeholde og lydabsorberende. Og frem for alt må det...

Få et blankt epoxy gulv, der er nemt at gøre rent

Polyurethan og epoxy gulve vinder frem, når gulvet derhjemme skal være fugefrit, i pangfarver, glansfuldt og ikke til at komme udenom. Materialerne har været kendt i industrien længe, og nu har boligejere også muligheden for at få de slidstærke og blanke epoxy gulve.

Et svømmende trægulv er et gulv, du selv kan lægge

Trægulve findes i flere typer – de bærende og de ikke-bærende. Blandt de ikke-bærende findes det svømmende trægulv. Det er et gulv, en...

Lakering af dit gulv - sådan gør du

Er lakken på bræd­­de- eller parketgulvet slidt, skal gulvet lakeres påny. Her finder du en guide til den lak og fremgangsmåde, der passer...