Foto: Mariette Tiedemann

På jagt efter sølv

Sølv og plet er i høj kurs - og det behøver ikke være nyt. Få tips til, hvordan jagten bliver succesfuld.


Gamle charmerende skåle, kandelabre og bestik af sølv kommer for alvor til deres ret inden for hjemmets fire vægge, og det er blevet mere end populært at finde sine egne sølvskatte.

Antikvitetsforretninger, marskandisere og loppemarkeder er gode steder at gå på jagt efter sølvtøjet. Hvorimod auktionshusene er sagen, hvis du er på udkig efter en større mængde bestik i et bestemt mønster. Men inden du tager på sølvjagt, så forsyn dig med en lup og en god bog om sølvmærker, for ved at nærlæse stemplerne i sølvet kan du ofte finde frem til tingenes alder, sølvkvalitet og ophavsmænd. Og jo mere du ved om, hvad du vil købe, jo bedre bliver du til at handle til den rigtige pris.

Sølv under luppen
Har du gammelt dansk sølv, bærer det ofte mærker, som var påkrævet indtil 1893. Herefter var det op til mesteren, om der skulle stemples. Mærket er således et godt tegn på kvalitet.

Foto: Mariette TiedemannKøbenhavnermærket: Tre bytårne = ægte, dansk sølv. Under de tre tårne ses et årstal – fx 07 for 1907 eller 50 for 1950. Er der kun to tårne, er der tale om “totårnet sølv”.

Mestermærket: Ofte mesterens initialer. I bøger om sølv kan du læse mere om ham.

Guardejnmærket:
Før i tiden skulle stadsguardejnen godkende sølvarbejderne og give dem et stempel med sine initialer som en garanti for, at sølvet ikke indeholdt mere kobber end den tilladte mængde.

Månedsmærket:
Sølv arbejder, fremstillet i København mellem 1685 og 1852, fik et stempel, der viste i hvilken måned, smeden havde betalt sin stempelafgift. Ofte er måneden angivet i form af de kendte stjernetegn.

Forskel på sølv og plet

Genstande af ægte sølv – eller solidt sølv – er fremstillet af sølv hele vejen igennem, mens plet, der blev opfundet i Sheffield i England i 1742, består af kobber eller messing overtrukket med et tyndt lag sølv.

Det kan være svært at se forskel, men kig på kanterne af fx kanden eller lysestagen. På ting af plet vil sølvet ofte være slidt af hist og pist, så kobber eller messing nedenunder afsløres. En charme ekstra, vil nogle sikkert mene.

Generelt er plet billigere – en sølvske, der måske koster 150 kr., bør i plet koste omkring en tredjedel. Men det er kun en rettesnor – genstandenes alder, udformning eller sjældenhed spiller bestemt også en rolle for prisen.

Foto: ColourboxPas godt på dit sølv
Hvis du ikke pudser dine genstande af sølv eller plet, så oxiderer de eller “løber an”, som man siger. Først bliver de gyldne og dernæst sorte. Pudsning er altså nødvendig med jævne mellerum, hvis sølvet skal skinne.

Når du pudser, er cremer en effektiv metode, der holder længe, men skal det gå hurtigt, er en gang pudsespray, impræg nerede pudseklude eller sølvrensevæske, hvor genstanden dyppes ned i væsken og tørres af, sagen. Sidstnævnte fjerner dog al oxidering, og det er egentlig lidt synd, da disse ofte giver ældre sølvting deres specielle karakter.

Husk altid at bruge bløde klude til arbejdet, og vær ekstra forsigtig med det tynde sølvlag på forskellige ting i plet. Sølv opbevares bedst i et skab med en glaslåge, hvor genstanden kanses, og hvor den oxiderer langsomst. Bestik holder sig skinnende længst, hvis det opbevares i plastikposer.

Bestik er det store hit
Bestik i ægte sølv er det helt store samleemne, og mønstre som Fransk Lilje, Dobbeltriflet, Empire og Musling er populære, uanset om man samler på brugt bestik eller ønsker sig nyt. Knive med sølvskafter er det sværeste at finde brugt, da knivene tidligere blev lavet med skafter af ben.

Er du den heldige ejer af sølv, så husk at bruge det – gerne hver dag. For jo oftere det bruges, des sjældnere skal det pudses.

28. februar 2007
Mere om Indretning

5 simple greb til at få naturen ind i hjemmet

Hvis du savner at føle dig i et med naturen til daglig, kan det være god idé at tænke naturen med, når du indretter dit hjem. Selv om du bor i byen, er naturen nemlig lige udenfor. Se 5 gode råd til at bringe naturen indenfor her. 

Sådan rydder du op med succes

Den japanske oprydningsguru Marie Kondo er blevet kult – men helt ærligt behøver du hende ikke. Trænger du til at få lidt mere plads og...

Det skal du være opmærksom på før du køber møbler på nettet

Du kan slippe for meget besvær ved at handle møbler på nettet, men der er også ting, du er nødt til at være ekstra opmærksom på før du...

Nu kan du købe kunst der dæmper støjen i dit hjem

Kunst kan sagtens være smukt og funktionelt på samme tid. Med disse lydabsorberende billeder kan du give dit hjem en god og sund akustik uden at gå på kompromis med indretningen. 

6 tips til at indrette dit hjem personligt

Det kan være svært at indrette sit hjem personligt samtidig med at følge tidens nyeste trends. Vi har derfor samlet 6 gode råd til, hvordan...

Disse farver skal du bruge i soveværelset

Farvevalget kan have betydning for, hvor behageligt og god en søvn du får. Få tips til, hvilken farve på væggene, der kan give dig ro.

Sådan opnår du den allerbedste nattesøvn

Du bruger en stor del af dit liv i sengen, og en god nats søvn er guld for dig om dagen. Men hvordan sikrer du dig en god nats søvn? Vi har samlet en række gode råd til, at du kan sove endnu bedre.

6 gode råd til at få en bedre akustik i hjemmet

Flere og flere boligejere har problemer med dårlig akustik i hjemmet. Men hvad skyldes dårlig akustik helt præcist, og hvordan løser vi...

6 smarte indretningstips til rum med skråvægge

Er du også træt af dine skråvægge, der tager unødvendigt meget plads i rummet? Her er 6 smarte indretningstips, der hjælper dig til at...

Disse farver bør du male hjemmets forskellige rum i

De fleste danske hjem er kendetegnet ved en minimalistisk indretning med sparsomme farver. Men måske vi bør genoverveje dette. En mere farverig bolig kan nemlig påvirke vores humør positivt. Men hvilke farver skal du så vælge? Vi har samlet en række råd, du kan læne dig op ad. 

2 danske familiefædre designer bæredygtig legetøjs-konkurrent til...

Tre smukke træ-dyr, der kan skilles ad og samles på kryds og tværs har set dagens lys under navnet Fablewood.

Gardiner - sådan hænger du dem korrekt op

Gardiner kan være fantastisk stilfulde, hvis du hænger dem rigtigt op. Samspillet mellem gardin, vindue og gardinstang er meget vigtig for...

Sådan arrangerer du bedst puderne i sofaen

Det er vigtigt at finde puder, der løfter din sofa. De rigtige puder kan nemlig give din sofa et helt nyt udtryk. Selv en kedelig sofa kan hurtigt blive forvandlet af pudernes udseende, form og mønster. Læs mere her. 

Sådan undgår du let rod i din entré

Orden skaber ro og overblik. Det ved vi, men ofte glemmes entréen, som ellers er det første du ser, når du kommer hjem. Her får du nemme...

Sådan får du orden i dit bryggers

Det er et af de rum i huset der skal klare flest funktioner, hvilket kan være grunden til at det ofte ligner en rodebutik. Vi giver dig...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.