Foto: Mariette Tiedemann

På jagt efter sølv

Sølv og plet er i høj kurs - og det behøver ikke være nyt. Få tips til, hvordan jagten bliver succesfuld.


Gamle charmerende skåle, kandelabre og bestik af sølv kommer for alvor til deres ret inden for hjemmets fire vægge, og det er blevet mere end populært at finde sine egne sølvskatte.

Antikvitetsforretninger, marskandisere og loppemarkeder er gode steder at gå på jagt efter sølvtøjet. Hvorimod auktionshusene er sagen, hvis du er på udkig efter en større mængde bestik i et bestemt mønster. Men inden du tager på sølvjagt, så forsyn dig med en lup og en god bog om sølvmærker, for ved at nærlæse stemplerne i sølvet kan du ofte finde frem til tingenes alder, sølvkvalitet og ophavsmænd. Og jo mere du ved om, hvad du vil købe, jo bedre bliver du til at handle til den rigtige pris.

Sølv under luppen
Har du gammelt dansk sølv, bærer det ofte mærker, som var påkrævet indtil 1893. Herefter var det op til mesteren, om der skulle stemples. Mærket er således et godt tegn på kvalitet.

Foto: Mariette TiedemannKøbenhavnermærket: Tre bytårne = ægte, dansk sølv. Under de tre tårne ses et årstal – fx 07 for 1907 eller 50 for 1950. Er der kun to tårne, er der tale om “totårnet sølv”.

Mestermærket: Ofte mesterens initialer. I bøger om sølv kan du læse mere om ham.

Guardejnmærket:
Før i tiden skulle stadsguardejnen godkende sølvarbejderne og give dem et stempel med sine initialer som en garanti for, at sølvet ikke indeholdt mere kobber end den tilladte mængde.

Månedsmærket:
Sølv arbejder, fremstillet i København mellem 1685 og 1852, fik et stempel, der viste i hvilken måned, smeden havde betalt sin stempelafgift. Ofte er måneden angivet i form af de kendte stjernetegn.

Forskel på sølv og plet

Genstande af ægte sølv – eller solidt sølv – er fremstillet af sølv hele vejen igennem, mens plet, der blev opfundet i Sheffield i England i 1742, består af kobber eller messing overtrukket med et tyndt lag sølv.

Det kan være svært at se forskel, men kig på kanterne af fx kanden eller lysestagen. På ting af plet vil sølvet ofte være slidt af hist og pist, så kobber eller messing nedenunder afsløres. En charme ekstra, vil nogle sikkert mene.

Generelt er plet billigere – en sølvske, der måske koster 150 kr., bør i plet koste omkring en tredjedel. Men det er kun en rettesnor – genstandenes alder, udformning eller sjældenhed spiller bestemt også en rolle for prisen.

Foto: ColourboxPas godt på dit sølv
Hvis du ikke pudser dine genstande af sølv eller plet, så oxiderer de eller “løber an”, som man siger. Først bliver de gyldne og dernæst sorte. Pudsning er altså nødvendig med jævne mellerum, hvis sølvet skal skinne.

Når du pudser, er cremer en effektiv metode, der holder længe, men skal det gå hurtigt, er en gang pudsespray, impræg nerede pudseklude eller sølvrensevæske, hvor genstanden dyppes ned i væsken og tørres af, sagen. Sidstnævnte fjerner dog al oxidering, og det er egentlig lidt synd, da disse ofte giver ældre sølvting deres specielle karakter.

Husk altid at bruge bløde klude til arbejdet, og vær ekstra forsigtig med det tynde sølvlag på forskellige ting i plet. Sølv opbevares bedst i et skab med en glaslåge, hvor genstanden kanses, og hvor den oxiderer langsomst. Bestik holder sig skinnende længst, hvis det opbevares i plastikposer.

Bestik er det store hit
Bestik i ægte sølv er det helt store samleemne, og mønstre som Fransk Lilje, Dobbeltriflet, Empire og Musling er populære, uanset om man samler på brugt bestik eller ønsker sig nyt. Knive med sølvskafter er det sværeste at finde brugt, da knivene tidligere blev lavet med skafter af ben.

Er du den heldige ejer af sølv, så husk at bruge det – gerne hver dag. For jo oftere det bruges, des sjældnere skal det pudses.

28. februar 2007
Mere om Indretning

6 tips til at indrette dit hjem personligt

Det kan være svært at indrette sit hjem personligt samtidig med at følge tidens nyeste trends. Vi har derfor samlet 6 gode råd til, hvordan du kan gøre dit hjem mere personligt.

Sådan opnår du den allerbedste nattesøvn

Du bruger en stor del af dit liv i sengen, og en god nats søvn er guld for dig om dagen. Men hvordan sikrer du dig en god nats søvn? Vi har...

6 gode råd til at få en bedre akustik i hjemmet

Flere og flere boligejere har problemer med dårlig akustik i hjemmet. Men hvad skyldes dårlig akustik helt præcist, og hvordan løser vi...

6 smarte indretningstips til rum med skråvægge

Er du også træt af dine skråvægge, der tager unødvendigt meget plads i rummet? Her er 6 smarte indretningstips, der hjælper dig til at udnytte pladsen optimalt. 

Disse farver bør du male hjemmets forskellige rum i

De fleste danske hjem er kendetegnet ved en minimalistisk indretning med sparsomme farver. Men måske vi bør genoverveje dette. En mere...

Sådan undgår du let rod i din entré

Orden skaber ro og overblik. Det ved vi, men ofte glemmes entréen, som ellers er det første du ser, når du kommer hjem. Her får du nemme...

Sådan får du orden i dit bryggers

Det er et af de rum i huset der skal klare flest funktioner, hvilket kan være grunden til at det ofte ligner en rodebutik. Vi giver dig gode råd til, hvordan du bedste muligt udnytter dit bryggers og undgår rod.

Planteguide: Få liv i hjemmet med disse 10 planter

Grønne planter er ikke bare smukke at se på, de er også super moderne. Se her, hvordan disse 10 forskellige planter skal passes så de får...

Se de idelle og foruddefinerede mål på afstanden mellem genstandene...

Der findes mål på, hvordan emhætten skal placeres, hvor langt du skal sidde fra dit fjernsyn, og hvordan du skal sidde ved din computer,...

Pas på at julelysene ikke ødelægger dit tag

Gå bare all-in på julelysene på taget, så længe du følger disse 6 enkle råd til sikker omgang med elektrisk lys og andre juledekorationer på dit hus.

Hæng billeder perfekt op med en gaffel

Med dette supernemme gaffeltrick vil du aldrig mere have problemer med at hænge billeder op.

Sådan rengør og behandler du dine palisandermøbler

Palisander var et hit i 60’erne og er på vej tilbage. Få her de bedste tips til, hvordan du rengør dine smukke, mørke møbler.

Fjern tapet med skyllemiddel - sådan gør du

Hvorfor gå i byggemarkedet og købe dyrebar tapetopløser, når du har et ligeså effektivt vidundermiddel inden for rækkevidde af din vaskemaskine?

Grøn arbejdsplads

Naturen er smuk, så byd den endelig indenfor i hjemmet. Hvad siger du til en botanisk arbejdsplads?

De dobbelte gardiner vender tilbage

Du kender dem måske fra dit barndomshjem, de dobbelte, gulvlange gardiner. Nu vender de tilbage i nye og elegante versioner.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.