Foto: Kristian Krogh

Ny spisestue på en weekend

Nyt fra gulv til loft - det er muligt at ændre et rum totalt fra fredag til mandag. Læs her, hvordan du går frem.


Fredag - Start parat

Når I kommer hjem fredag, skal alle materialer være købt, så I kan gå direkte i gang med arbejdet. De store beslutninger om valg af farver og tapet, skal altså være truffet, før weekenden starter. Husk at bestille evt. tapet i god tid. Start med at tømme rummet. Selv om det er besværligt, så letter det resten af arbejdet. Træk søm og kroge fra billeder ud, og fjern alt, hvad der ellers “stikker ud af væggen”. Nu skal I i gang med klude og grundrens. Alle vægge, gerigter, dørkarme og paneler, der skal males, skal vaskes grundigt af. Hvis projektet skal lykkes på en weekend, er det en forudsætning, at væggene er så gode, at de kun skal spartles og slibes. Kræver de mere grundarbejde eller en fuldspartling, kommer det til at tage noget længere tid.


Lørdag - Maling og tapet
Lørdag er den travle dag. Først skal vægge og træværk spartles og slibes. Selv om det er kedeligt, er det her, du sikrer et flot resultat. Brug en elastisk spartel, og fyld spartelmasse i huller og revner. Det er også en god idé at holde en stålskinne op ad væggen for at se, om den buer og skal rettes op. Slib med sandpapir 120 til 180 på en slibeklods. Hvis du bruger en god sand­spartelmasse, kan du nøjes med at spartle én gang. Mærk, om væggen er jævn, ved at lade hånden glide over. Træværket skal også spartles og matslibes over det hele. Bag-efter skal det grundmales og tørre (det går hurtigst med åbent vindue). Så skal væggene males første gang. Alt træ skal også have første gang slutmaling. 

Foto: Hans JuhlTapet i lange baner

Sidste projekt om lørdagen er at sætte tapetet op. Faktisk behøver tapetet ikke volde store problemer: Nye tapettyper som “Vlis”- eller “Easy Up”-tapet har mange fordele. De kryber ikke, som tapet af papir, og er så stærke, at baner-ne ikke revner midt i det hele. Tapetet sættes op ligesom væv. Limen skal altså smøres på væggen. Har du før sat filt og væv op, er det nye tapet let at gå til. Start med at måle væggen op, og skær baner ud til hele væggen. Er der mønster i tapetet, skal du tjekke, at mønsteret passer. Det letteste er at tage den første bane, du har skåret af, og lægge ved siden af det næste stykke, du skal skære. Så kan du se, når mønsteret passer. Klip med en god saks, eller brug en hobbykniv. Skær tapetet præcist af foroven. Forneden bør der være ca. 10 cm, som du kan rette af.

Smør tykt på

Du kan godt rulle lim på til 3-4 baner på en gang. Skal du om et hjørne, så nøjes med at lime til én bane, ellers når limen at tørre. Første bane skal sættes op i lod. Tegn evt. en lodlinje på væggen, eller ret banen ind med et vaterpas. Stryg tapetet på med en tapetbørste, til det sidder fint og jævnt uden buler. Nu sætter du næste bane op på væggen. Start med at støde den op til loftet, og pas herefter mønsteret til. Herefter “børster” du hele banen fast til væggen. Når banen sidder fast, kan du fortsat skubbe den rundt, så den støder op til den foregående bane. Til sidst skal den overskydende lim vaskes bort med en våd klud. Ellers kommer der blanke plamager på tapetet.

Søndag - Finish og indrykning

Selv om I er trætte, så er I tæt på målet. Vægge og træværk skal blot have en sidste gang maling. Start med at slibe træværket mat med sandpapir 180, og tør af med en fugtig klud, så støvet er væk. Mal herefter både vægge og træværk sidste gang. Start med væggene fra en ende af og gør dem færdige. Start derefter på træværket, der hvor væggene har tørret længst tid og arbejd jer frem. Så er vægmalingen tør og dermed mindre udsat, når I maler træværk.Når alt er malet færdigt, er det tid til en pause, mens rummet bliver luftet ud. Undgå at rumstere rundt. Så ødelægger I den fine maling med støv og ridser! Herefter kan I sætte møblerne tilbage i rummet og nyde jeres nyistandsatte og flotte spisestue.

Det har vi brugt
  • 2,7 l panelmaling · 598 kr. S 0300-N Lady fra Jotun
  • 4,5 l vægmaling · 598 kr. Cremefarvet: S 0300-N
  • 2,7 l vægmaling · 398 kr. Lys turkis: S1005-B20G
  • Lady 3 ruller tapet á 268 kr. 4341 Bloom fra Eco
  • Tapeter 
  • Spartelmasse, vævlim, o.l. (Produkterne fås hos Farvebasen)

Se også Malermesterens bedste tips her

12. februar 2007
Mere om Indretning

6 tips til at indrette dit hjem personligt

Det kan være svært at indrette sit hjem personligt samtidig med at følge tidens nyeste trends. Vi har derfor samlet 6 gode råd til, hvordan du kan gøre dit hjem mere personligt.

Sådan opnår du den allerbedste nattesøvn

Du bruger en stor del af dit liv i sengen, og en god nats søvn er guld for dig om dagen. Men hvordan sikrer du dig en god nats søvn? Vi har...

6 gode råd til at få en bedre akustik i hjemmet

Flere og flere boligejere har problemer med dårlig akustik i hjemmet. Men hvad skyldes dårlig akustik helt præcist, og hvordan løser vi...

6 smarte indretningstips til rum med skråvægge

Er du også træt af dine skråvægge, der tager unødvendigt meget plads i rummet? Her er 6 smarte indretningstips, der hjælper dig til at udnytte pladsen optimalt. 

Disse farver bør du male hjemmets forskellige rum i

De fleste danske hjem er kendetegnet ved en minimalistisk indretning med sparsomme farver. Men måske vi bør genoverveje dette. En mere...

Sådan undgår du let rod i din entré

Orden skaber ro og overblik. Det ved vi, men ofte glemmes entréen, som ellers er det første du ser, når du kommer hjem. Her får du nemme...

Sådan får du orden i dit bryggers

Det er et af de rum i huset der skal klare flest funktioner, hvilket kan være grunden til at det ofte ligner en rodebutik. Vi giver dig gode råd til, hvordan du bedste muligt udnytter dit bryggers og undgår rod.

Planteguide: Få liv i hjemmet med disse 10 planter

Grønne planter er ikke bare smukke at se på, de er også super moderne. Se her, hvordan disse 10 forskellige planter skal passes så de får...

Se de idelle og foruddefinerede mål på afstanden mellem genstandene...

Der findes mål på, hvordan emhætten skal placeres, hvor langt du skal sidde fra dit fjernsyn, og hvordan du skal sidde ved din computer,...

Pas på at julelysene ikke ødelægger dit tag

Gå bare all-in på julelysene på taget, så længe du følger disse 6 enkle råd til sikker omgang med elektrisk lys og andre juledekorationer på dit hus.

Hæng billeder perfekt op med en gaffel

Med dette supernemme gaffeltrick vil du aldrig mere have problemer med at hænge billeder op.

Sådan rengør og behandler du dine palisandermøbler

Palisander var et hit i 60’erne og er på vej tilbage. Få her de bedste tips til, hvordan du rengør dine smukke, mørke møbler.

Fjern tapet med skyllemiddel - sådan gør du

Hvorfor gå i byggemarkedet og købe dyrebar tapetopløser, når du har et ligeså effektivt vidundermiddel inden for rækkevidde af din vaskemaskine?

Grøn arbejdsplads

Naturen er smuk, så byd den endelig indenfor i hjemmet. Hvad siger du til en botanisk arbejdsplads?

De dobbelte gardiner vender tilbage

Du kender dem måske fra dit barndomshjem, de dobbelte, gulvlange gardiner. Nu vender de tilbage i nye og elegante versioner.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.