Læs 100 fantastiske fortællinger om de ikoniske danske designlamper.
Læs 100 fantastiske fortællinger om de ikoniske danske designlamper. Foto: Louis Poulsen Lighting A/S

Nu kommer fortællingen om dansk lampedesign

I Danmark er belysning og hygge tæt forbundet, og netop derfor er dansk lampedesign en succeshistorie for sig. Nu kan du for første gang lNy bog samler for første gang fortællingen om de ikoniske lamper og deres designere.  

Af: Nanna Danborg-Aamand, 27. november 2019

PH-lampen, Koglen og Le Klints foldede papirskærm. Dansk design er populært som aldrig før, og i dag oplyser de ikoniske designlamper både danske og udenlandske hjem.

Gamle lamper købes til høje priser, ældre modeller relanceres og det høje niveau blandt danske lampedesignere har resulteret i, at de danske lamper nyder stor popularitet i udlandet. Men hvorfor spiller det kunstige lys så stor en rolle i den danske designarv?

Fra PH-lampen til LED-stearinlyset

Det kan du blive klog på i den nye bog, Danske lamper – 1920 til nu, der for første gang giver en grundig introduktion til lampernes særlige designhistorie. Dansk lampedesign handler nemlig ikke kun om form. Det handler også om det, vi danskere er allerbedst til: hygge. 

Med tekst og billeder gennemgår bogen den designmæssige udvikling fra de første olie- og gaslamper, over de revolutionerende elektriske glødepærer og frem til LED-lyset. Du kan også læse 100 fantastiske fortællinger om den lange række af danske designere, der har prøvet kræfter med lampedesign - og er lykkedes med at skabe ikoner.

Foto: Verner Panton Design

 

100 fantastiske lampefortællinger

De første af bogens lampefortællinger handler om Poul Henningsens ikoniske PH-lamper og hans livslange arbejde med at skabe et design, hvor lyskilden afskærmes på en sådan måde, at lyset ikke blænder, men bidrager til, at vi føler os godt tilpas.

Herefter præsenteres en perlerække af lamper af internationalt anerkendte navne som Arne Jacobsen, Piet Hein, Kaare Klint, Verner Panton, Finn Juhl, Hans J. Wegner, Olafur Eliasson, Louise Campbell og Cecilie Manz. I flere tilfælde er lamperne dog også mere kendte end de designere, der står bag.

Designernes egne historier

I Danske lamper – 1920 til nu lader forfatteren, Malene Lytken, designerne komme til orde og fortælle om de overvejelser om lys og design, der førte frem til den bestemte lampe.

For eksempel gav Stig Gerlach de grønne juletræskæder hvide ledninger og små LED-dioder, så de kunne bruges i moderne boligindretning, Maria Berntsens bord- og sengelampe Stay fik et USB-stik til opladning af mobilen, Peter Bysteds pullertlampe Rubbie fik en blød top af rågummi, så man kan sidde på den om dagen, hvor der ikke er lys i den, og Olafur Eliasson og Frederik Ottesen lavede solcellelamperne Little Sun og Little Sun Diamond for at give mennesker, der ikke har adgang til elektricitet, mulighed for at få lys til en overkommelig pris. 

Alt det og meget mere kan du læse om i Danske lamper - 1920 til nu, der udkommer den 22. november 2019 hos Strandberg Publishing. Bogen koster 350 kroner. 

27. november 2019 Nanna Danborg-Aamand
Mere om Indretning

Sådan ved du, om tiden er inde til nye døre

Vinteren har meldt sin ankomst, men er din bolig klar til den kolde tid? Bliv klogere på, hvad du skal være opmærksom på, når du skal vurdere, om din hoveddør trænger til en udskiftning her.

Møbelgigant vil købe kundernes brugte møbler

Har du flere brugte møbler, som du gerne vil udskifte, men som du ikke nænner at smide ud? Så kan du nu sælge dem tilbage til denne møbelkæd...

Planter til badeværelset: Til det mørke, det fugtige, det lille og...

Planter i hjemmet er godt for såvel humøret som indeklimaet, og det er ikke kun i stuen eller soveværelset, de kan gøre gavn. Også på badevæ...

Snoede lys: Sådan laver du selv de trendy lys, der hitter lige nu

Du har måske allerede stødt på de dekorative, snoede lys i butikker eller på websider. De er blevet så populære, at mange er begyndt at lave dem selv. Vi har også været igang i støberiet og her guider vi dig til at lave dine egne snoede lys.

Se den smukke løsning på dårlig akustik

Der er flere måder at forbedre akustikken i et rum, og mange af dem er faktisk utroligt smukke. Læs med her og se et udvalg af løsninger.

Her er årets farve 2020

Der skal farve på boligen i det nye årti. Det er i hvert fald, hvad branchen spår. Se årets farve 2020 her.

5 simple greb til at få naturen ind i hjemmet

Hvis du savner at føle dig i et med naturen til daglig, kan det være god idé at tænke naturen med, når du indretter dit hjem. Selv om du bor i byen, er naturen nemlig lige udenfor. Se 5 gode råd til at bringe naturen indenfor her. 

Sådan rydder du op med succes

Den japanske oprydningsguru Marie Kondo er blevet kult – men helt ærligt behøver du hende ikke. Trænger du til at få lidt mere plads og...

Det skal du være opmærksom på før du køber møbler på nettet

Du kan slippe for meget besvær ved at handle møbler på nettet, men der er også ting, du er nødt til at være ekstra opmærksom på før du...

Nu kan du købe kunst der dæmper støjen i dit hjem

Kunst kan sagtens være smukt og funktionelt på samme tid. Med disse lydabsorberende billeder kan du give dit hjem en god og sund akustik uden at gå på kompromis med indretningen. 

Denne artikel er sponsoreret

Sådan får du mere dagslys i dit hjem

Naturligt lys er ikke kun godt for din sundhed og dit energiniveau. Det får også dit hjem til at virke større og luftigere. Få 7 tips til,...

Genialt: Sådan bruger du overskydende fliser i indretningen

Har du renoveret køkkenet eller badeværelset for nylig, og ved du ikke, hvad du skal stille op med de overskydende fliser. Så kan du nemt...

Sådan sænker du støjniveauet på hjemmekontoret

Hjemmearbejde er blevet hverdag for mange af os under corona-pandemien. Støj kan dog hurtigt fylde hjemmekontoret, hvis andre familiemedlemmer også er hjemsendt. Få tips til hvordan du kan afskærme dig fra støjen på dit hjemmekontor og dermed holde koncentrationen i top.

6 tips til at indrette dit hjem personligt

Det kan være svært at indrette sit hjem personligt samtidig med at følge tidens nyeste trends. Vi har derfor samlet 6 gode råd til, hvordan...

Få en behagelig gulvvarme

Gulvvarme giver en behagelig varme, der føles lunere, og især i højisolerede huse er det den bedste løsning. Du kan vælge mellem flere...