Læs 100 fantastiske fortællinger om de ikoniske danske designlamper.
Læs 100 fantastiske fortællinger om de ikoniske danske designlamper. Foto: Louis Poulsen Lighting A/S

Nu kommer fortællingen om dansk lampedesign

I Danmark er belysning og hygge tæt forbundet, og netop derfor er dansk lampedesign en succeshistorie for sig. Nu kan du for første gang lNy bog samler for første gang fortællingen om de ikoniske lamper og deres designere.  

PH-lampen, Koglen og Le Klints foldede papirskærm. Dansk design er populært som aldrig før, og i dag oplyser de ikoniske designlamper både danske og udenlandske hjem.

Gamle lamper købes til høje priser, ældre modeller relanceres og det høje niveau blandt danske lampedesignere har resulteret i, at de danske lamper nyder stor popularitet i udlandet. Men hvorfor spiller det kunstige lys så stor en rolle i den danske designarv?

Fra PH-lampen til LED-stearinlyset

Det kan du blive klog på i den nye bog, Danske lamper – 1920 til nu, der for første gang giver en grundig introduktion til lampernes særlige designhistorie. Dansk lampedesign handler nemlig ikke kun om form. Det handler også om det, vi danskere er allerbedst til: hygge. 

Med tekst og billeder gennemgår bogen den designmæssige udvikling fra de første olie- og gaslamper, over de revolutionerende elektriske glødepærer og frem til LED-lyset. Du kan også læse 100 fantastiske fortællinger om den lange række af danske designere, der har prøvet kræfter med lampedesign - og er lykkedes med at skabe ikoner.

Foto: Verner Panton Design

 

100 fantastiske lampefortællinger

De første af bogens lampefortællinger handler om Poul Henningsens ikoniske PH-lamper og hans livslange arbejde med at skabe et design, hvor lyskilden afskærmes på en sådan måde, at lyset ikke blænder, men bidrager til, at vi føler os godt tilpas.

Herefter præsenteres en perlerække af lamper af internationalt anerkendte navne som Arne Jacobsen, Piet Hein, Kaare Klint, Verner Panton, Finn Juhl, Hans J. Wegner, Olafur Eliasson, Louise Campbell og Cecilie Manz. I flere tilfælde er lamperne dog også mere kendte end de designere, der står bag.

Designernes egne historier

I Danske lamper – 1920 til nu lader forfatteren, Malene Lytken, designerne komme til orde og fortælle om de overvejelser om lys og design, der førte frem til den bestemte lampe.

For eksempel gav Stig Gerlach de grønne juletræskæder hvide ledninger og små LED-dioder, så de kunne bruges i moderne boligindretning, Maria Berntsens bord- og sengelampe Stay fik et USB-stik til opladning af mobilen, Peter Bysteds pullertlampe Rubbie fik en blød top af rågummi, så man kan sidde på den om dagen, hvor der ikke er lys i den, og Olafur Eliasson og Frederik Ottesen lavede solcellelamperne Little Sun og Little Sun Diamond for at give mennesker, der ikke har adgang til elektricitet, mulighed for at få lys til en overkommelig pris. 

Alt det og meget mere kan du læse om i Danske lamper - 1920 til nu, der udkommer den 22. november 2019 hos Strandberg Publishing. Bogen koster 350 kroner. 

27. november 2019
Mere om Indretning

Se den smukke løsning på dårlig akustik

Der er flere måder at forbedre akustikken i et rum, og mange af dem er faktisk utroligt smukke. Læs med her og se et udvalg af løsninger.

Her er årets farve 2020

Der skal farve på boligen i det nye årti. Det er i hvert fald, hvad branchen spår. Se årets farve 2020 her.

5 simple greb til at få naturen ind i hjemmet

Hvis du savner at føle dig i et med naturen til daglig, kan det være god idé at tænke naturen med, når du indretter dit hjem. Selv om du...

Sådan rydder du op med succes

Den japanske oprydningsguru Marie Kondo er blevet kult – men helt ærligt behøver du hende ikke. Trænger du til at få lidt mere plads og luft på matriklen, gælder det bare om at gribe den næste regnfulde sommerdag og gå systematisk til værks – se her hvordan. 

Det skal du være opmærksom på før du køber møbler på nettet

Du kan slippe for meget besvær ved at handle møbler på nettet, men der er også ting, du er nødt til at være ekstra opmærksom på før du...

Nu kan du købe kunst der dæmper støjen i dit hjem

Kunst kan sagtens være smukt og funktionelt på samme tid. Med disse lydabsorberende billeder kan du give dit hjem en god og sund akustik...

Denne artikel er sponsoreret

Sådan får du mere dagslys i dit hjem

Naturligt lys er ikke kun godt for din sundhed og dit energiniveau. Det får også dit hjem til at virke større og luftigere. Få 7 tips til, hvordan du får mere dagslys i dit hjem.

6 tips til at indrette dit hjem personligt

Det kan være svært at indrette sit hjem personligt samtidig med at følge tidens nyeste trends. Vi har derfor samlet 6 gode råd til, hvordan...

Få en behagelig gulvvarme

Gulvvarme giver en behagelig varme, der føles lunere, og især i højisolerede huse er det den bedste løsning. Du kan vælge mellem flere...

Sådan opnår du den allerbedste nattesøvn

Du bruger en stor del af dit liv i sengen, og en god nats søvn er guld for dig om dagen. Men hvordan sikrer du dig en god nats søvn? Vi har samlet en række gode råd til, at du kan sove endnu bedre.

Gulvvask - guide til vask af forskellige gulvtyper

Gulve i boligen er mere hygiejniske og lettere at holde end gulvtæpper, men gulve skal vaskes. Få en guide til gulvvask - uanset om dit...

Nyt gulv i køkkenet

Køkkenet er et rum med meget aktivitet. Gulvet skal både være slidstærkt, nemt at vedligeholde og lydabsorberende. Og frem for alt må det...

Få et blankt epoxy gulv, der er nemt at gøre rent

Polyurethan og epoxy gulve vinder frem, når gulvet derhjemme skal være fugefrit, i pangfarver, glansfuldt og ikke til at komme udenom. Materialerne har været kendt i industrien længe, og nu har boligejere også muligheden for at få de slidstærke og blanke epoxy gulve.

Et svømmende trægulv er et gulv, du selv kan lægge

Trægulve findes i flere typer – de bærende og de ikke-bærende. Blandt de ikke-bærende findes det svømmende trægulv. Det er et gulv, en...

Lakering af dit gulv - sådan gør du

Er lakken på bræd­­de- eller parketgulvet slidt, skal gulvet lakeres påny. Her finder du en guide til den lak og fremgangsmåde, der passer...