Foto: Nordsjö Idé og Design

Mal huset i en mørk farve

Mørke farver er flotte og er blevet mere og mere populære til vores husfacader. Du kan fx male kulsort, dejlig chokoladebrun eller klassisk grafitgrå. Det er dog ikke alle huse den mørke farve klæder. Hvis du maler mørkt, så overvej en helt anden farve til vinduer og døre for effektens skyld. Her får du tips til, hvad du bør overveje, når du vil male huset i mørke farver.

 

Sort er flot, men klæder ikke alle huse

Foto:
En blå dør mod en sort facade er et tidløst valg. 

Sort er en farve, der er blevet stadig mere populær til bygninger i de seneste år, især til huse med en moderne, stram nyfunkisarkitektur. Men sort klæder ikke alle huse. Som det gælder alle facadefarver, er det vigtigt at se på husets arkitektur, stil og alder. Sort passer fint til et hus fra starten af 1900-tallet samt til et moderne, nybygget hus. Men den gør sig ikke nær så godt på et hus fra 50'erne.

Beskyt det mørke træ mod varme

Varme er en anden faktor, du skal overveje, når du maler huset i en mørk farve. Temperaturen i en sort træfacade kan være op til 70ºC på en solrig sommerdag. Det er naturligvis ikke godt for træet, som kan sprække. Det undgår du ved at have et godt system under malingen og en imprægneringsolie, der forhindrer fugt i at trænge ind og fastholder malingens elasticitet. Dermed fordamper der ikke så meget væde fra træet, når det bliver varmt, og risikoen for sprækker formindskes.

Samme farve opfattes forskelligt

Foto:
Velkommen indenfor! En sort facade kombineret med en britisk grøn dør er et klassisk valg.

Ligesom samme farve ser forskellig ud på forskellige tekstiler, opfattes facadens farve forskelligt afhængigt af overfladen, den er malet på. Også retning og placering samt meget bevoksning omkring huset påvirker opfattelsen af en farve. Farven på en væg mod syd kan opfattes som lysere end på den mod nord.

En pudset overflade giver et meget anderledes indtryk end en overflade af træ med samme farve. Prøvemal derfor altid og gerne flere steder, så du får en fornemmelse af, hvordan farven vil være, når facaden er malet færdig.

Vælg den rette malingstype

Hvis du vælger en sort alkydmaling skal du regne med, at både glans og farve ændrer sig over tid. Den er ikke længere så kulsort efter et par år. Derimod holder en akrylmaling farven både bedre og længere. Det vigtigste, når du vælger malingstype, er dog at tage hensyn til, hvad huset i forvejen er malet med og helst bruge den samme slags. Mange vælger i dag at male deres hus med en sort kalkmaling, men så skal man vide, at kalkmaling kun kan males over igen med samme kalkmaling.

Skab effekter med flere farver

Foto:
En varm modtagelse. En rød dør byder gæsterne velkomne i dette hus.

En neutral facade, sort, mørk brun eller mørk grå, kan få et fint løft, når den kombineres med en helt anden farve på detaljer såsom vinduesrammer, døre og træværk. En grøn dør eller røde vinduer kan være prikken over i’et. På et sort hus bliver alle farver, som man supplerer med på døre og vinduer utrolig klare, så der bør du vælge afdæmpede nuancer, for eksempel rustrød eller matblå.

7. juni 2013
Mere om Indretning

Det skal du være opmærksom på før du køber møbler på nettet

Du kan slippe for meget besvær ved at handle møbler på nettet, men der er også ting, du er nødt til at være ekstra opmærksom på før du bestiller. Læs fem gode råd til at købe møbler online her.

Nu kan du købe kunst der dæmper støjen i dit hjem

Kunst kan sagtens være smukt og funktionelt på samme tid. Med disse lydabsorberende billeder kan du give dit hjem en god og sund akustik...

6 tips til at indrette dit hjem personligt

Det kan være svært at indrette sit hjem personligt samtidig med at følge tidens nyeste trends. Vi har derfor samlet 6 gode råd til, hvordan...

Disse farver skal du bruge i soveværelset

Farvevalget kan have betydning for, hvor behageligt og god en søvn du får. Få tips til, hvilken farve på væggene, der kan give dig ro.

Sådan opnår du den allerbedste nattesøvn

Du bruger en stor del af dit liv i sengen, og en god nats søvn er guld for dig om dagen. Men hvordan sikrer du dig en god nats søvn? Vi har...

6 gode råd til at få en bedre akustik i hjemmet

Flere og flere boligejere har problemer med dårlig akustik i hjemmet. Men hvad skyldes dårlig akustik helt præcist, og hvordan løser vi...

6 smarte indretningstips til rum med skråvægge

Er du også træt af dine skråvægge, der tager unødvendigt meget plads i rummet? Her er 6 smarte indretningstips, der hjælper dig til at udnytte pladsen optimalt. 

Disse farver bør du male hjemmets forskellige rum i

De fleste danske hjem er kendetegnet ved en minimalistisk indretning med sparsomme farver. Men måske vi bør genoverveje dette. En mere...

Gardiner - sådan hænger du dem korrekt op

Gardiner kan være fantastisk stilfulde, hvis du hænger dem rigtigt op. Samspillet mellem gardin, vindue og gardinstang er meget vigtig for...

Sådan arrangerer du bedst puderne i sofaen

Det er vigtigt at finde puder, der løfter din sofa. De rigtige puder kan nemlig give din sofa et helt nyt udtryk. Selv en kedelig sofa kan hurtigt blive forvandlet af pudernes udseende, form og mønster. Læs mere her. 

Sådan undgår du let rod i din entré

Orden skaber ro og overblik. Det ved vi, men ofte glemmes entréen, som ellers er det første du ser, når du kommer hjem. Her får du nemme...

Sådan får du orden i dit bryggers

Det er et af de rum i huset der skal klare flest funktioner, hvilket kan være grunden til at det ofte ligner en rodebutik. Vi giver dig...

Planteguide: Få liv i hjemmet med disse 10 planter

Grønne planter er ikke bare smukke at se på, de er også super moderne. Se her, hvordan disse 10 forskellige planter skal passes så de får de bedste vilkår.

Grøn arbejdsplads

Naturen er smuk, så byd den endelig indenfor i hjemmet. Hvad siger du til en botanisk arbejdsplads?

De dobbelte gardiner vender tilbage

Du kender dem måske fra dit barndomshjem, de dobbelte, gulvlange gardiner. Nu vender de tilbage i nye og elegante versioner.