Med et skoskab bliver der både plads til forældrenes og børnenes sko.
Med et skoskab bliver der både plads til forældrenes og børnenes sko. Foto: Gør Det Selv

Lav et skoskab med plads til 45 par sko

Sportssko, pæne sko, sandaler, hjemmesko – og alle mulige andre sko! Det er stort set umuligt at få bragt orden på dem. Vi har taget udfordringen op og har udviklet den ultimative løsning til dig og hele din familie med et smart skoskab, som er tilpasset målene i et helt almindeligt højskab.

 

Foto: Gør det selvGem skoene af vejen i et højskab

Sko der ligger og roder i entreen, er virkeligheden hos mange familier. Men her er løsningen: en karrusel med plads til ikke mindre end 45 par sko, som du alle sammen nemt kan komme til. En unik løsning, som er tilgængelig for os alle. For den er nemlig tilpasset målene i et helt almindeligt højskab.

Sværhedsgrad: Alt skal tilpasses med stor nøjagtighed. Det er vigtigt, at alle huller bores præcist, og at huller til rundstokke bores i ens dybde. Med en god borestander er opgaven absolut overkommelig.

Tidsforbrug: Et par dage (plus tørretid)

Pris: Cirka 1700 kroner

Skokarrusel af rondeller og stålstang

Karrusellen består af rondeller (mdf-plader med rundstokke), der roterer uafhængigt af hinanden omkring en stålstang, der er fikseret i top og bund af skabet. Opgaven kræver ikke det store og avancerede udstyr. Men du skal dog have fat i en borestander – i en god kvalitet. For der skal bores præcist. Det gælder både de huller, der skal være i rondellerne til rundstokke og i stålstang, og de huller i stålstangen, der afgør, hvor højt de enkelte rondeller skal sidde.

Bortset fra en høj grad af præcision i både opmåling og boring er der til gengæld ikke “mange ben” i at fremstille karrusellen­ og få den på plads i skabet. Den største udfordring bliver formentlig at lære familien at sætte skoene på plads!

Enkel opbygning

Karrusellen her passer til et standardhøjskab. Men med få justeringer kan den naturligvis tilpasses et skab med andre mål.

Vores udgangspunkt er et 60 x 60 cm højskab, der her indvendigt er 187 cm højt, 56,8 cm bredt og 56 cm dybt. Disse mål kan variere fra skab til skab, så du skal måle præcist op. Rundstokkene placeres i de borede huller og fastholdes nedefra med 4 x 40 mm skruer med pynteskive. Samtlige huller er boret med et spadebor, hvor centerspidsen netop gennembryder pladen. De små huller fungerer derfor som forboring til skruerne.

Tips

Fleksibilitet. Hvis du bygger karrusellen højere, kan den stå frit mellem gulv og loft. Bygger du den lavere og med blot en eller to rondeller, kan karrusellen placeres i bunden af et skab.

Det har vi brugt

Materialer

22 mm mdf:
• 4 rondeller (A), Ø: 54 cm
• 9 rondeller (B+C), Ø: 12 cm

22 mm rundstok:

• 18 skoholdere (D) a 36,5 cm
• 24 skoholdere (E) a 31,5 cm
• 16 skoholdere (F) a 26,5 cm
• 32 skoholdere (G) a 21,5 cm (forbrug i alt: 6 rundstokke a 2,4 meter)

Desuden:

• Stålstang, Ø: 40 mm (H), 186,5 cm
• 90 plastdupsko, sorte, Ø: 22 mm
• Skruer: 4 x 35 mm og 4 x 40 mm med pynteskiver
• 7 små rigeljern (vinkeljern)
• 3 maskinskruer med skive og møtrik, 6 x 60 mm
• Grundmaling, 0,5 liter
• Akrylmaling, 0,5 liter

Specialværktøj

• Stabil borestander
• Hulsav (41 mm)
• Spadebor (22 mm)
• Metalbor (6 mm)
Foto: Gør det selv

Sådan gør du

Foto: Gør det selv

To modeller

De store rondeller (A) kan have plads til enten 12 par små sko eller 9 par større – og dermed bredere – sko. Så du har mulighed for at lave lige præcis den løsning, der passer bedst til dig og din familie. 

På rondellen til venstre er der plads til 6 par sko yderst og 3 par inderst. På rondellen til højre er der plads til 8 par sko yderst og 4 par inderst.

De store rondeller

Skokarrusellen er fremstillet af 22 mm mdf-plade. Skoholderne er af 22 mm rundstok. Og rondellerne roterer om en 40 mm stålstang.

Mdf-pladerne skæres op i kvadratiske stykker på 56 x 56 cm, inden du med et stykke liste og en passer måler op og finder­ de punkter, hvor hullerne til rundstokkene­ skal bores.

For at udnytte pladen effektivt laver vi to forskellige opmålinger. Tre af rondellerne­ deles op, så de kan bære 12 par mindre (børne)sko – den sidste har “kun” plads til 9 par større sko.

Foto: Gør det selv1. Opdel pladestykket i “lagkage­stykker”, og find centrum. Når rondellens yderkant skal optegnes, kan du anvende et listestykke. Sæt en stift i centrum, og streg op med en radius på 27 cm – og derefter med en radius på 24 cm.
Foto: Gør det selv2. Med en passer opdeles rondellen yderligere i 12 eller 16 lige store stykker. Skær rondellen ud, og slib kanten med en slibeklods (bruger du båndpudser eller en anden elektrisk slibemaskine først, bliver efterslibningen lettere).
Foto: Gør det selv3. Fastgør rondellen med tvinger, og fikser den med en skrue gennem centrum. Så kan du konstant arbejde i den rigtige afstand, mens den yderste række huller bores. Og rondellen kan nemt roteres, når tvingerne løsnes.Foto: Gør det selv4. Hullet i midten bores ud med en 41 mm hulsav (rondellen skal gå stramt omkring stålrøret). Til denne opgave kan du ikke bruge borestanderen, så du må lave en præcis, helt lodret boring med håndholdt boremaskine.
Foto: Gør det selv5. Brug rondellens centerhul som centrum for borestanderen, når du skal bore den inderste række huller med et 22 mm spadebor (se Vigtigt-boks om borestander). Dybdestoppet sikrer, at samtlige huller bliver præcis 15 mm dybe.
De små rondeller

De små rondeller skal bruges til at holde stangen og de store rondeller på plads – i den rigtige højde og midt i skabet.

Også de små rondeller fremstiller vi af 22 mm mdf-plade. Der skal bruges ni rondeller i alt – alle med en diameter på 12 cm. Centerhullet skal også her have en diameter på 41 mm.

To rondeller (styrerondeller) skal monteres i henholdsvis top og bund i skabet, så de holder stangen på plads. De øvrige monteres over eller under de store rondeller. På de tre bærerondeller, der skal sidde under de store rondeller og holde dem i den ønskede højde, skal der monteres to små vinkeljern – et på hver side af centerhullet.

Vigtig info

Borestanderens udformning forhindrer, at du kan bore den inderste række huller i de store rondeller (A). Rondellen vil støde på søjlen. Men ofte er det muligt at løsne søjlen fra foden. Søjlen stikkes så gennem rondellens centerhul og spændes atter. Rondellen kan nu rotere om standerens søjle, og de inderste huller kan bores.

Værktøj

En 120 mm hulsav er hundedyr, men den er effektiv – og meget præcis – til at skære de små rondeller ud med. Hvis ikke du har lyst til at investere i hulsaven, kan du prøve at låne eller leje en. Eller gøre, som vi viser her på siden: bruge stiksaven – vel vidende at det kræver en del slibearbejde med en båndsliber eller anden elektrisk plansliber.

Foto: Gør det selv1. Tegn rondellerne op på en mdf-plade med en passer. Sørg for, at centrum er tydeligt markeret, og at cirklen er tydeligt opdelt i fire lige store stykker, inden du skærer dem ud med en stiksav. Efterslib kanterne.
Foto: Gør det selv2. Præcis i centrum bores hul med en 41 mm hulsav. Husk at spænde rondellerne fast med tvinger på borestanderens plan, og bor fra begge sider. Slib let i det opborede hul.


Foto: Gør det selv3. Brug en stump af stålstangen som centreringshjælp, når du skal fastgøre styrerondellerne på de store rondellers overside. Lim og skru de små rondeller fast med fire 4 x 35 mm skruer. Husk at bore for.
Foto: Gør det selv4. Hver bærerondel forsynes med to små vinkeljern (seks i alt). Skruehullet på hvert vinkeljern bores ud, så diameteren bliver 6,5 mm. De lange huller på vinkeljernene skal forblive, som de er.


Foto: Gør det selv5. Vinkeljernene fastgøres præcist over for hinanden – på hver side af centerhullet (derfor den omhyggelige opmærkning af rondellen). Rørstumpen sikrer, at vinkeljernene placeres tæt på, men uden at klemme mod stålrøret.

Foto: Gør det selv6. I stålstangen bores 6,5 mm huller, som vinkelbeslagene kan fastgøres i. Hullernes placering er vist på tegningen på forrige side (bor gerne ekstra huller, så du senere kan ændre placeringen af de store rondeller, hvis du får brug for det).

Opsætning i skab

Når alle de små og store rondeller er skubbet på stålstangen i den rigtige rækkefølge­, løftes stålstangen ind i højskabet­. For at få plads til at montere karrusellen er det nødvendigt at løfte og sænke de store rondeller undervejs. De løftes op og fikseres midlertidigt, mens du skruer den nederste styrerondel fast. Og de øverste store rondeller skal løftes ned, inden du kan skrue den øverste styrerondel­ fast i toppen af skabet.

Foto: Gør det selv1. Find skabets midtpunkt i top og bund. Med midten som centrum opstreges styrerondellernes yderkant (periferi) med en passer.


Foto: Gør det selv2. Skub alle rondeller på stålstangen – i den rigtige rækkefølge – inden hele karrusellen løftes ind i skabet.
VIGTIGT! Husk, at vinkeljernene på alle bærerondeller skal vende nedad.


Foto: Gør det selv3. Når alle de store rondeller er skubbet på plads, aflåses deres position midlertidigt med en skruetrækker gennem hullerne i stålstangen. Så er der plads til at montere den nederste rondel.


Foto: Gør det selv4. Den nederste styrerondel monteres først – siden fastgøres den øverste styrerondel. Begge rondeller placeres præcist i de opmærkede cirkler, inden de fastgøres med fire 4 x 35 mm skruer.Foto: Gør det selv5. Nu er det tid til at fiksere de store rondeller i den rigtige højde. En 6 x 60 mm maskinskrue med spændskive skubbes gennem vinkeljern og stålstang, og møtrikken spændes.

Tips

Glidemiddel. For at mindske friktionen under og omkring de store rondeller sprayes med silikoneolie. Spray både på bære­rondellens overside og på de 2 cm af stålstangen, der er lige over bærerondellen.

Sådan maler du

Foto: Gør det selv
Plastdupper (dupsko) med en diameter på 22 mm afslutter rundstokken og skåner skoene.

Rondellerne males med kortluvet malerrulle i ganske tynde lag. Rullen føres over de borede huller med let hånd, så der ikke presses maling ned i hullerne. Rens hullerne med en fingerspids, inden malingen tørrer­. Med mellemslibninger færdigmales rondellerne­ ad to omgange efter samme metode. Du kan eventuelt undlade at male de små flader­, hvor bærerondeller og store rondeller skal glide mod hinanden. Så glider de lettere.

Vi har brugt 90 stykker rundstok. Det er nemmest­ at male hele rundstokke – og save dem på længde, når malingen er tør. Fas eventuelt rundstokkenes kanter, inden de monteres.
16. august 2013
Mere om Indretning

Se den smukke løsning på dårlig akustik

Der er flere måder at forbedre akustikken i et rum, og mange af dem er faktisk utroligt smukke. Læs med her og se et udvalg af løsninger.

Nu kommer fortællingen om dansk lampedesign

I Danmark er belysning og hygge tæt forbundet, og netop derfor er dansk lampedesign en succeshistorie for sig. Nu kan du for første gang...

Her er årets farve 2020

Der skal farve på boligen i det nye årti. Det er i hvert fald, hvad branchen spår. Se årets farve 2020 her.

5 simple greb til at få naturen ind i hjemmet

Hvis du savner at føle dig i et med naturen til daglig, kan det være god idé at tænke naturen med, når du indretter dit hjem. Selv om du bor i byen, er naturen nemlig lige udenfor. Se 5 gode råd til at bringe naturen indenfor her. 

Sådan rydder du op med succes

Den japanske oprydningsguru Marie Kondo er blevet kult – men helt ærligt behøver du hende ikke. Trænger du til at få lidt mere plads og...

Det skal du være opmærksom på før du køber møbler på nettet

Du kan slippe for meget besvær ved at handle møbler på nettet, men der er også ting, du er nødt til at være ekstra opmærksom på før du...

Nu kan du købe kunst der dæmper støjen i dit hjem

Kunst kan sagtens være smukt og funktionelt på samme tid. Med disse lydabsorberende billeder kan du give dit hjem en god og sund akustik uden at gå på kompromis med indretningen. 

6 tips til at indrette dit hjem personligt

Det kan være svært at indrette sit hjem personligt samtidig med at følge tidens nyeste trends. Vi har derfor samlet 6 gode råd til, hvordan...

Få en behagelig gulvvarme

Gulvvarme giver en behagelig varme, der føles lunere, og især i højisolerede huse er det den bedste løsning. Du kan vælge mellem flere...

Sådan opnår du den allerbedste nattesøvn

Du bruger en stor del af dit liv i sengen, og en god nats søvn er guld for dig om dagen. Men hvordan sikrer du dig en god nats søvn? Vi har samlet en række gode råd til, at du kan sove endnu bedre.

Gulvvask - guide til vask af forskellige gulvtyper

Gulve i boligen er mere hygiejniske og lettere at holde end gulvtæpper, men gulve skal vaskes. Få en guide til gulvvask - uanset om dit...

Nyt gulv i køkkenet

Køkkenet er et rum med meget aktivitet. Gulvet skal både være slidstærkt, nemt at vedligeholde og lydabsorberende. Og frem for alt må det...

Få et blankt epoxy gulv, der er nemt at gøre rent

Polyurethan og epoxy gulve vinder frem, når gulvet derhjemme skal være fugefrit, i pangfarver, glansfuldt og ikke til at komme udenom. Materialerne har været kendt i industrien længe, og nu har boligejere også muligheden for at få de slidstærke og blanke epoxy gulve.

Et svømmende trægulv er et gulv, du selv kan lægge

Trægulve findes i flere typer – de bærende og de ikke-bærende. Blandt de ikke-bærende findes det svømmende trægulv. Det er et gulv, en...

Lakering af dit gulv - sådan gør du

Er lakken på bræd­­de- eller parketgulvet slidt, skal gulvet lakeres påny. Her finder du en guide til den lak og fremgangsmåde, der passer...