Et trægulv er et smukt og naturligt gulv, der er flot i sig selv, og som samtidig danner en smuk ramme om husets indretning.
Et trægulv er et smukt og naturligt gulv, der er flot i sig selv, og som samtidig danner en smuk ramme om husets indretning. Foto: Kristian Krogh

Læg natur på gulvet

Trægulve findes i mange træsorter, plankebredder, overfladebehandlinger og udformninger, og når du skal vælge gulv, er det en god idé, at du gør dig en række praktiske overvejelser, før du lægger dig fast på gulvtypen. 
  Ask er en hård og stærk træsort, der varierer i nuancerne.

Gulv efter forholdene
Et vigtigt spørgsmål er selvfølgelig udseendet, men lige så vigtigt er det, at gulvet passer til den brug, det vil blive udsat for, der hvor det skal ligge.

Køkken eller soveværelse
Start med at tænke over trafikken i rummet. Der er væsentlig forskel på, hvad der er egnet som belægning
i et travlt køkken med børn, hunde og tabte rødbedestykker og til den roligere tilværelse som gulv
i soveværelset.

Slidstærkt eller blødt
Det er både træsorten og den videre behandling af træet, der bestemmer, hvor hårdt og slidstærkt gulvet bliver. Bøg, eg og ask samt flere tropiske sorter er det hårdeste træ, mens fyr og gran regnes som “bløde gulve”.

Bred eller smal
Sorte fuger af gummilister giver gulvet et maritimt præg.

Træ er et naturmateriale, der kan have endog mange farver, sorter, sorteringer og udtryk. Valg af gulvtype handler meget om stil, om husets arkitektur og det øvrige interiør, som gulvet skal spille sammen med.

Bredde på plankerne
Vælger du et plankegulv, er bredden af plankerne vigtig for udtrykket. Brede planker giver gulvet et eksklusivt udseende, hvor de naturlige strukturer og mønstre i træet kommer til deres ret på de store ubrudte flader.

Smalle planker giver spral
Modsat giver smalle planker mere spræl, fordi fladen brydes flere steder. De flotte brede planker er ikke længere forbeholdt slotte og herregårde. Mange fås i dag i bredder fra 180 mm og helt op til 250 mm.

Ikke den store prisforskel
Mens der før har været et væsentligt prishop op til de brede planker, er der i dag ikke den store prisforskel. Dog kræver de store bredder meget store træer, så der vil altid være en merpris i forhold til smallere planker.

Læs mere om de forskellige slags træ på næste side.#br

Lys eller mørk
Lyst douglastræ med mørke åretegninger giver flot farvespil.


Generelt kan træsorterne inddeles i de lyse nordiske sorter som fyr, eg, ask, bøg og lærk – og de mørke eksotiske sorter som teak, merbau og keruing.

Forskel på sorteringer
Trægulve ligger i forskellige sorteringer. Nogle har mange knaster og farvenuancer, i andre er træet næsten helt ensartet. Derfor kan et gulv af fx ask se ud på mange forskellige måder – alt efter sortering.

Se gulvet i et større areal
Under alle omstændigheder er det en god idé at tage ud og se på gulve. Helst et sted, hvor I kan se et større areal med det gulv, I er interesserede i. Flere fabrikanter har også hjemmesider, hvor I kan få ideer og lege med farverne.

Dæmp lyden
Spørgsmålet om lyd er bestemt af gulvets opbygning – specielt ved et gulv på 1. sal er det vigtigt, at gulvet er opbygget, så det dæmper lyden mellem etagerne.

Lyd gennem sømmene i gulvet
Lyden overføres igennem materialerne – der dannes "lydbroer". I et massivt gulv, der sømmes ned i bjælkerne, vil lyden overføres gennem sømmene. Det giver en del lydoverføring fra 1. sal til stueetage.

"Svømmende" gulv
Vælger du et "svømmende" gulv, er der ingen søm til at overføre lyden. Et 2 mm lyddæmpende underlag mellem spånplade og gulvbrædder vil dæmpe lydoverføringen mærkbart. Det er vigtigt, at et lyddæmpende underlag kan holde hele gulvets levetid.

Underlaget skal være tungt
Et lyddæmpende underlag bør være så tungt som muligt. Tyngden betyder, at materialet er tæt og derfor dæmper lyden bedst – og vil desuden holde længst uden at falde sammen. Et godt lyddæmpende materiale vejer over 300 kilo pr. kubikmeter.

Varme under træet
De solide ege-planker giver gulvet en gylden glød.
Hvis du vil have gulvvarme i dit trægulv, er det vigtigt, at gulvet er egnet til gulvvarme. Lamelopbyggede gulvbrædder er de mest formstabile og egner sig bedre til gulvvarme end massive gulve.

Ahorn og bøg
Særligt træsorterne ahorn og bøg er meget fugtfølsomme og vil danne fuger, når gulvvarmen tørrer træet ud.
Det er vigtigt, at varmesystemet er godkendt til trægulve. Varmeændringer skal foregå langsomt, og trægulvets overflade må aldrig blive varmere end maksimalt 27 grader.

Tjek overfladetemperaturen
Der findes systemer, der kan aflæse og regulere gulvets overfladetemperatur via trådløse målere, der sættes op i rummet. En brændeovn vil også udtørre trægulvet. Både ved gulvvarme og ved brændeovn kan det være nødvendigt, at du i vinterhalvåret tilfører rummet fugt ved hjælp af en elektrisk luftbefugter.

Tjek højdenFoto: Junckers
Trægulve kan bygges op på forskellig måde. Hvis du skal skifte et gammelt gulv eller evt. lægge et nyt oven på det gamle, skal du måle dig frem til, hvor høj din færdige gulvkonstruktion kan være, for at døre, dørkarme, sokkelskuffer osv. kan fungere.

Sømmet fast i strøer
Et bærende gulv er sømmet fast i strøer, og det er altså gulvbrædderne, der bærer møbler og mennesker. I en bærende konstruktion skal massive planker være min. 20 mm tykke, mens lamelopbyggede skal være 22 mm.
Et ikke-bærende gulv ligger på et betongulv eller på træplader. Det har altså fuld understøttelse, og plankerne kan være fra ca. 7-15 mm. Et ikke-bærende gulv kan enten sømmes fast eller lægges svømmende.

Lak
Lak fås i dag i mange kvaliteter fra blank til helt mat. Den helt matte lak giver en silkeblød overflade, der næsten ikke kan skelnes fra oliebehandling.
Lakken lægger sig som et slidlag oven på træet og beskytter det effektivt – og også delvist mod fugt. Det er vigtigt løbende at holde øje med og vedligeholde lakerede gulve. Da lak ikke kan repareres pletvis, skal slitagen opdages, før lakken er slidt igennem. Har lakken fået skader eller er gennemslidt, skal hele gulvet slibes fri for lak og lakeres på ny.

Olie
Oliebehandlingen fremhæver træ­ets glød og åretegninger og får gulvet til at virke silkeblødt – men den er ikke slidstærk på samme måde som lak. Hvis du oliebehandler et gulv i en blød træsort, er det temmelig udsat for ridser, stolemærker og misfarvning, mens gulve i hårde træsorter er slidstærke i sig selv, også med oliebehandling.

Nemt at reparere på udsatte steder
Du skal regne med, at gulvet skal have pleje­­olie et par gange om året, der hvor det slides mest. Og når hele gulvet skal have olie, er processen ret enkel. Et olieret gulv er desuden nemt at reparere på udsatte steder. Ridser og mærker kan klares med en olieklud, der gnides over pletten.
23. juli 2008
Mere om Indretning

Nu kan du købe kunst der dæmper støjen i dit hjem

Kunst kan sagtens være smukt og funktionelt på samme tid. Med disse lydabsorberende billeder kan du give dit hjem en god og sund akustik uden at gå på kompromis med indretningen. 

6 tips til at indrette dit hjem personligt

Det kan være svært at indrette sit hjem personligt samtidig med at følge tidens nyeste trends. Vi har derfor samlet 6 gode råd til, hvordan...

Sådan opnår du den allerbedste nattesøvn

Du bruger en stor del af dit liv i sengen, og en god nats søvn er guld for dig om dagen. Men hvordan sikrer du dig en god nats søvn? Vi har...

6 gode råd til at få en bedre akustik i hjemmet

Flere og flere boligejere har problemer med dårlig akustik i hjemmet. Men hvad skyldes dårlig akustik helt præcist, og hvordan løser vi problemet?

6 smarte indretningstips til rum med skråvægge

Er du også træt af dine skråvægge, der tager unødvendigt meget plads i rummet? Her er 6 smarte indretningstips, der hjælper dig til at...

Disse farver bør du male hjemmets forskellige rum i

De fleste danske hjem er kendetegnet ved en minimalistisk indretning med sparsomme farver. Men måske vi bør genoverveje dette. En mere...

Sådan undgår du let rod i din entré

Orden skaber ro og overblik. Det ved vi, men ofte glemmes entréen, som ellers er det første du ser, når du kommer hjem. Her får du nemme tips til en ryddelig entré.

Sådan får du orden i dit bryggers

Det er et af de rum i huset der skal klare flest funktioner, hvilket kan være grunden til at det ofte ligner en rodebutik. Vi giver dig...

Planteguide: Få liv i hjemmet med disse 10 planter

Grønne planter er ikke bare smukke at se på, de er også super moderne. Se her, hvordan disse 10 forskellige planter skal passes så de får...

Se de idelle og foruddefinerede mål på afstanden mellem genstandene...

Der findes mål på, hvordan emhætten skal placeres, hvor langt du skal sidde fra dit fjernsyn, og hvordan du skal sidde ved din computer, for ikke at få ondt i hovedet eller dårlig ryg. 

Pas på at julelysene ikke ødelægger dit tag

Gå bare all-in på julelysene på taget, så længe du følger disse 6 enkle råd til sikker omgang med elektrisk lys og andre juledekorationer...

Hæng billeder perfekt op med en gaffel

Med dette supernemme gaffeltrick vil du aldrig mere have problemer med at hænge billeder op.

Sådan rengør og behandler du dine palisandermøbler

Palisander var et hit i 60’erne og er på vej tilbage. Få her de bedste tips til, hvordan du rengør dine smukke, mørke møbler.

Grøn arbejdsplads

Naturen er smuk, så byd den endelig indenfor i hjemmet. Hvad siger du til en botanisk arbejdsplads?

De dobbelte gardiner vender tilbage

Du kender dem måske fra dit barndomshjem, de dobbelte, gulvlange gardiner. Nu vender de tilbage i nye og elegante versioner.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.