Gulvbelægning – gør det selv eller få en fagmand til det

Det kræver håndelag at lægge gulv selv, og ved visse typer gulve er du bedst tjent med at lade en håndværker klare opgaven. Her er et overblik over sværhedsgraden af de enkelte typer gulv - laminat, kork, linoleum, lamel, parket og fliser, og hvad du skal tænke over, når du selv lægger dem.  

Klikgulve kræver kun lidt værktøj

Alt efter hvilket gulv, du vælger, vil lægningen kræve forskellig håndværksmæssig kunnen. Vælger du et gulv med kliksystem, kan du klare dig med et par forskellige save, en tommestok, en hammer og en retvinkel – og en god portion omhyggelighed. Her vil mange kunne klare opgaven selv.

Plankegulv kræver sit af håndværkeren

Står ønsket derimod på et plankegulv eller et parketgulv, der skal fuldlimes og sømmes, og som muligvis skal lægges på strøer, kræver det en hel del mere – både af værktøjskassen og håndelaget.

Stabilt underlag kræver fagmand

Er der tale om gulve, der skal limes på i ruller – fx linoleum, kork eller vinyl, vil det ofte kræve en fagmand at fuldspartle gulvet og lime belægningen på. Helt grundlæggende skal underlaget være stabilt, jævnt og i vater og uden lunker og buler – ellers skal der temmelig sikkert en fagmand til at rette det op.

Pas på gulvhøjden

Foto: iStockphoto

Hvis du ændrer på gulvets konstruktion, er det afgørende, at dampspærren ligger rigtigt; spørg en fagmand, hvis du er i tvivl. Det er også vigtigt, at du undersøger, om du øger gulvhøjden med det nye gulv. En øget gulvhøjde kan give rigtig meget ekstraarbejde ved fx døre og fodlister; det skal du også overveje, om du selv kan stå for.

Læs på næste side, hvor nemme de enkelte gulvtyper er at lægge

#br

Sådan lægges gulvtyperne

Nemme klik
Et laminat-, kork- eller linoleumsgulv med kliksystem kan lægges på det gamle trægulv, klinkegulv eller direkte på et betongulv – dog skal der på betonunderlag lægges et plastfolie-lag, der beskytter belægningen mod fugt fra underlaget. Tykkelsen på klikgulve ligger fra 2,5 mm op til 9,80 mm.

Læs også: Maling af laminat – kan det lade sig gøre?

Klik trægulvet på

Næsten alle lamelgulve og parketgulve leveres med et kliksystem, der gør det muligt at montere uden brug af søm og lim. Skal gulvet flyttes eller ændres, er det nemt at afmontere, og det er muligt fx at skifte en enkelt planke, der er beskadiget.

Ruller kræver lim

Kommer kork- eller linoleumsgulvet i rulle, der skal limes på, kræver det ofte en fagmand. Måske skal det underliggende gulv fuldspartles, og der skal ofte lægges en ca. 3 mm tyk fiberplade ud som underlag. Tykkelsen ligger fra 2,5 mm op til ca. 6 mm. Vinylgulve i vådrum skal svejses sammen af en fagmand. Skal vinylen ligge i andre rum, kan det ofte lægges som gør det selv-projekt. Tykkelse: 2,5 mm – 4 mm.

Fliser kræver godt håndelag
Der kan benyttes mange forskellige materialer som underlag for flisegulve: Beton, letbeton, afretningslag (mørtel), træplader, gipsplader, gamle fliser eller terrazzo. Blot skal det være hårdt og helt jævnt. Selve lægningen kræver et godt håndelag og en del specialværktøj, og ved større arealer vil det normalt kræve en fagmand/en person med erfaring med fliser. Flisetykkelse: fra ca. 0,8 mm – 1,2 mm.

Du kan finde flere forhandlere af gulvbelægning her.

Læs også: Nyt gulv i køkkenet – det skal du vælge

Mest læste artikler