Gulvbelægning – få oversigt over de forskellige typer

Det kan være svært at vælge den rigtige gulvbelægning, når man skal have lagt nyt gulv. Der findes nemlig så mange muligheder:  Parketgulv, klinkegulv, plankegulv, korkgulv, bambusgulv, vinylgulv, massivt træ, laminatgulv, epoxygulv linoleumsgulv og mange flere. Få et overblik over alle mulighederne inden for gulvbelægning her.

Klassisk parketgulv

Parketgulvet er klassisk og dekorativt. Stavene findes i mange størrelser og træsorter og kan lægges i utallige mønstre for eksempel med borter langs vægge. Det fås både som lamelopbygget og som massivt gulv og kan lægges svømmende eller på strøer.

Planker giver et stærkt gulv

Plankegulv i eg, ask, bøg – eller en smuk, mørk eksotisk træsort – giver stuen karakter og byder naturen indenfor. De moderne plankegulve er lamelopbyggede. Plankerne er opbygget i tre lag, hvor det midterste lag vender på tværs – det gør dem stærke og formstabile.

Massive trægulve

Intet slår følelsen af et massivt plankegulv. Det giver minimal trinlyd og optimal trinkomfort. Vær opmærksom på, at massive trægulve arbejder i bredden: De svinder ved lav og udvides ved høj luftfugtighed. Derfor kan der optræde mindre sprækker mellem plankerne – især i fyringssæsonen. Massive plankegulve på gulvvarme kræver 100 pct. ensartet varmefordeling og maks. overfladetemperatur på 25-27 grader.

Fælles for trægulvene

Vælg træsort og udseende, der passer til boligens udformning og indretning. Vælg en overfladebehandling, hvor pleje og vedligeholdelse harmonerer med familiens hverdag og ønsker.

  
Køb et gulvunderlag med høj bæreevne, der er specialfremstillet til trægulve, så det holder hele gulvets levetid. Trægulvets slidstyrke og vedligeholdelse afhænger af træsort og behandling. Ved trægulve hænger pris og kvalitet ofte sammen, så køb ikke for billigt – det kan blive rigtig dyrt i længden.

Korkgulv dæmper lyden

Korkgulv er i dag meget andet end de traditionelle brune korkfliser fra 70’erne. Korkgulvene findes i mange moderne designs og stilarter, men fælles er dog den lyd- og stødabsorberende kerne. Gulvet har en HDF-plade med en elastisk kerne af kork ovenpå og til sidst en slidstærk vinyloverflade – og fås med 25 års garanti mod gennemslid. Den specielle elastiske kerne af kork absorberer lyd og holder på varmen. 

Miljørigtigt bambusgulv

Bambus er et slidstærkt og meget formstabilt gulv, der er velegnet til gulvvarme. De små staver i plankerne giver et spændende farvespil. Bambus er en af de hurtigst voksende planter på jorden, efter skovning er planten klar til ny skovning efter fem til seks år. Derfor er bambusplanken en gulvbelægning med miljørigtige undertoner.

Vinylgulv giver mange muligheder

Vinylgulve kan ligne et stengulv, et trægulv eller fx fugede gulve med håndlavede klinker eller et vildt og farvestrålende gulv. Det er nemme gulve, du selv kan lægge og skifte efter smag og behag, og de er ideelle til fx køkken, bryggers og entré. Undgå ridser – brug dørmåtte og sæt filtdupper under møblerne. Gåkomfort afhænger af underlaget. Vinylgulvet virker normalt “lunt”.

 
Et nyt gulv får alt, der står oven på det til at se smukkere ud.  

Tjek flisegulvets slidstyrke

Trænger du til fornyelse, er fliser og klinker særligt populære, da disse let kan ændre udtrykket i din bolig. Et klinke- og flisegulv er smukt og praktisk. Gulvfliser kan være keramiske fliser, der fremstilles af ler, kvartssand mv. Naturstensfliser fremstilles af for eksempel marmor, granit eller skifer.

  
Små fliser får et rum til at virke mindre, og store fliser får et rum til at virke større. Det er vigtigt, at flisens slidstyrke passer til den daglige trafik. Slidgruppe 4-5 er stærke og kan lægges overalt. Slidgruppe 2 bør kun lægges på let befærdede steder. Et flisegulv er hårdt at gå på – og giver en “skarp lyd”. Fliser og klinker er dog utrolig nemme at rengøre og vedligeholde.

Linoleumsgulv tåler hård brug

Linoleum findes i dag i flotte, klare farver med mønstre som striber, terner og marmoreret. Det egner sig til alle rum – undtagen vådrum. Linoleums slidstærke overflade gør det ekstra velegnet til befærdede opholdsrum som fx køkkenalrum og husets gangarealer. Linoleum er stærkt, og kommer der en ridse, er det selv-helende. Gangkomforten og trinlyd-dæmpningen kan forbedres med et underlag.

Laminatgulv i mange mønstre

Laminatgulv fås som flotte klinker, eksklusiv parket og mønstre i pangfarver. Laminat findes i hundredvis af mønstre, hvor overfladen har struktur som fx træ eller klinker og ligner til forveksling. Laminat fås i flere styrkegrader, alle er super slid-, ridse- og trykfaste og bleges ikke i solen. Se efter EN-klasser, der er Europa-Normer: Jo højere talværdi, jo stærkere gulv. 21-23 er hjemme-miljø, 31-33 er til fx kontorer. Laminatgulvet findes med indbygget fjedrende lag, der gør lyd- og gåkomforten bedre. Et almindeligt gulv bør have et lyddæmpende underlag.

Læs også: Maling af laminat – kan det lade sig gøre?

Læs også: Nyt gulv i køkkenet – det skal du vælge

Mest læste artikler