Halogenpærer, der ligner de gamle glødepærer, er kommet på markedet. De kaldes fx krystalpærer og halogenglødepærer.
Halogenpærer, der ligner de gamle glødepærer, er kommet på markedet. De kaldes fx krystalpærer og halogenglødepærer. Foto: Elsparefonden

Glødepæren udgår - her er alternativerne

Indretning

Glødepæren er snart helt væk fra hylderne - der findes dog alternativer, der afløser glødepæren: Sparepærer, halogen og dioder.


Glødepærer helt væk om to år
Glødepærerne er på vej ud af EU. Siden 1. september har 100 w-pærer og de matte glødepærer været forbudt, og i løbet af de næste to år følger resten efter. Her er tre alternative lyskilder til hjemmet.

Sparepærer er blevet bedre
Elsparepæren har være udskældt igennem årene, fordi de giver et koldt lys, har dårlig farvegengivelse og er for lang tid om at tænde. Fakta er, at der i dag findes mere end 200 sparepærer på markedet, der har en behagelig, varm lysfarve på ca. 2.700 kelvin, svarende til en glødepæres.

Farvegengivelsen halter stadig
Der fås også sparepærer, der tænder med det samme. Dog er det stadig svært at få optimal farvegengivelse. Glødepærer scorer 99 på den såkaldte Ra-skala over farvegengivelse, mens sparepærer sjældent kommer over 85. Brug derfor halogen over spisebordet og andre steder, hvor der er brug for god farvegengivelse. Kun få sparepærer kan bruges til lamper med lysdæmpere.

Halogenpærer - fire slags
Halogenpærene er ikke så energibesparende som sparepærerne, men har ofte en bedre farvegengivelse. Der findes fire slags: Reflektor-halogenpæren giver et retningsbestemt lys og er god til læselamper og spots. Stifthalogen og rørhalogen udsender lys uden begrænsning. Nyere på markedet er halogenpærer, der ligner de gamle glødepærer, både i form og anvendelse. De kaldes f. eks. krystalpære og halogenglødepære. Har skruesokkel og pæreform og kan bruges i gamle lamper og i lysdæmpere.

Dioder (LED)
Dioderne er ikke udviklet til perfektion endnu, men er hastigt på vej til det. Pt er der meget stor forskel på kvaliteten, men de har allerede nu den fordel, at de holder op til 50 gange længere end glødepærer. Udsender retningsbestemt lys og er god til læselamper og lign. Vælg en diodepære med en såkaldt Ra-værdi over 80 for at få god farvegengivelse.

14. oktober 2009
Mere om Indretning

6 tips til at indrette dit hjem personligt

Indretning Det kan være svært at indrette sit hjem personligt samtidig med at følge tidens nyeste trends. Vi har derfor samlet 6 gode råd til, hvordan du kan gøre dit hjem mere personligt.

Sådan opnår du den allerbedste nattesøvn

Indretning Du bruger en stor del af dit liv i sengen, og en god nats søvn er guld for dig om dagen. Men hvordan sikrer du dig en god nats søvn? Vi har...

6 gode råd til at få en bedre akustik i hjemmet

Indretning Flere og flere boligejere har problemer med dårlig akustik i hjemmet. Men hvad skyldes dårlig akustik helt præcist, og hvordan løser vi...

6 smarte indretningstips til rum med skråvægge

Indretning Er du også træt af dine skråvægge, der tager unødvendigt meget plads i rummet? Her er 6 smarte indretningstips, der hjælper dig til at udnytte pladsen optimalt. 

Disse farver bør du male hjemmets forskellige rum i

Indretning De fleste danske hjem er kendetegnet ved en minimalistisk indretning med sparsomme farver. Men måske vi bør genoverveje dette. En mere...

Sådan undgår du let rod i din entré

Indretning Orden skaber ro og overblik. Det ved vi, men ofte glemmes entréen, som ellers er det første du ser, når du kommer hjem. Her får du nemme...

Sådan får du orden i dit bryggers

Indretning Det er et af de rum i huset der skal klare flest funktioner, hvilket kan være grunden til at det ofte ligner en rodebutik. Vi giver dig gode råd til, hvordan du bedste muligt udnytter dit bryggers og undgår rod.

Planteguide: Få liv i hjemmet med disse 10 planter

Indretning Grønne planter er ikke bare smukke at se på, de er også super moderne. Se her, hvordan disse 10 forskellige planter skal passes så de får...

Se de idelle og foruddefinerede mål på afstanden mellem genstandene...

Indretning Der findes mål på, hvordan emhætten skal placeres, hvor langt du skal sidde fra dit fjernsyn, og hvordan du skal sidde ved din computer,...

Pas på at julelysene ikke ødelægger dit tag

Indretning Gå bare all-in på julelysene på taget, så længe du følger disse 6 enkle råd til sikker omgang med elektrisk lys og andre juledekorationer på dit hus.

Hæng billeder perfekt op med en gaffel

Indretning Med dette supernemme gaffeltrick vil du aldrig mere have problemer med at hænge billeder op.

Sådan rengør og behandler du dine palisandermøbler

Indretning Palisander var et hit i 60’erne og er på vej tilbage. Få her de bedste tips til, hvordan du rengør dine smukke, mørke møbler.

Fjern tapet med skyllemiddel - sådan gør du

Indretning Hvorfor gå i byggemarkedet og købe dyrebar tapetopløser, når du har et ligeså effektivt vidundermiddel inden for rækkevidde af din vaskemaskine?

Grøn arbejdsplads

Indretning Naturen er smuk, så byd den endelig indenfor i hjemmet. Hvad siger du til en botanisk arbejdsplads?

De dobbelte gardiner vender tilbage

Indretning Du kender dem måske fra dit barndomshjem, de dobbelte, gulvlange gardiner. Nu vender de tilbage i nye og elegante versioner.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.