Foto: Getty Images

Gardiner - sådan hænger du dem korrekt op

Gardiner kan være fantastisk stilfulde, hvis du hænger dem rigtigt op. Samspillet mellem gardin, vindue og gardinstang er meget vigtig for helheden. Her kommer nogle tips til hvordan du hænger gardinerne helt perfekt.

Lad ikke gardiner dække vinduet

Start med at studere vinduet, inden du køber og hænger gardinerne op. Hvilken form har vinduet? Er det firkantet, aflangt eller oval? Kommer der meget eller lidt lys ind af det?

Hænger du nemlig gardinerne for tæt på siderne af vinduet, føles det som om, vinduet næsten krymper i størrelse. Dæk ikke vinduet, men træk i stedet gardinerne så meget som muligt ud på begge sider. På den måde får du mere lys, og kan samtidig vise dine stilfule gardiner og hele dit stilfulde vindue. 

Stræb efter lange gardiner

Har du højt eller lavt til loftet? Uanset hvad, har gardiner en fantastisk egenskab at hjælpe dig med at give lofthøjden en kraftig push-up. Følelsen af at have højt til loftet er noget du absolut bør stræbe efter.

Hvad mange gør forkert helt fra start af er at fastgøre gardinstangen alt for lavt på væggen. Lægger du gardinstangen lige over vinduet, vil lofthøjden føles lavere, og hænger du gardinstangen tæt på loftet, vil lofthøjden føles højere - så enkelt er det. 

Sådan ved du, du har fundet den rigtige gardinstang

Vi bliver lige ved gardinstangen i et stykke tid endnu.

En anden ting som er vigtig at tænke på er, at korte gardinstænger har en tendens til at omslutte vinduer. I stedet skal du fastgøre gardinstangen, så enden sidder lidt længere ude end vinduets kant. Så hænger gardinerne i en bekvem afstand fra vinduet. Det vil se meget pænere ud.

Vælg gardiner med den rette længde

Gardiner, der er for korte i forhold til vinduer og lofthøjden, ser mærkeligt ud. Garrdiner, der er for lange, ser heller ikke godt ud, og de begynder vælte sig i støv fra gulvet eller vikle ind i hinanden. Mål og planlæg. Finder du gardinlængden som går helt ned, men kun lige rør gulvet, har du fundet de helt rette.

Vælg gardiner med meget stof

Et stort og storslået vindue kræver flere tekstiler end et lille vindue, for at det hele skal se godt ud. To gardinlænger på den ene side og to gardinlænger på den anden side er godt, hvis vinduet er stort. En gardinlængde på begge sider, hvis vinduet er lille. 

Få en luksuriøs effekt med to gardinlængder

Det har et lidt mere luksuriøst udtryk. Du opsætter to gardinlængder på hver side. Baggardinet skal være tyndere end forgardinet. Finder du gardinlængder, der smelter ind i rummets farveskema, er det et stort plus.

Sådan giver gardinerne den rigtige følelse

Hvilken følelse vil du have dine gardiner skal formidle? Dette er et spørgsmål om smag og behag. Det er værd at lægge lidt flere penge på gardiner, der er af høj kvalitet. De holder længere, og du behøver heller ikke at erstatte dem. 

15. marts 2019
Mere om Indretning

Se den smukke løsning på dårlig akustik

Der er flere måder at forbedre akustikken i et rum, og mange af dem er faktisk utroligt smukke. Læs med her og se et udvalg af løsninger.

Nu kommer fortællingen om dansk lampedesign

I Danmark er belysning og hygge tæt forbundet, og netop derfor er dansk lampedesign en succeshistorie for sig. Nu kan du for første gang...

Her er årets farve 2020

Der skal farve på boligen i det nye årti. Det er i hvert fald, hvad branchen spår. Se årets farve 2020 her.

5 simple greb til at få naturen ind i hjemmet

Hvis du savner at føle dig i et med naturen til daglig, kan det være god idé at tænke naturen med, når du indretter dit hjem. Selv om du bor i byen, er naturen nemlig lige udenfor. Se 5 gode råd til at bringe naturen indenfor her. 

Sådan rydder du op med succes

Den japanske oprydningsguru Marie Kondo er blevet kult – men helt ærligt behøver du hende ikke. Trænger du til at få lidt mere plads og...

Det skal du være opmærksom på før du køber møbler på nettet

Du kan slippe for meget besvær ved at handle møbler på nettet, men der er også ting, du er nødt til at være ekstra opmærksom på før du...

Nu kan du købe kunst der dæmper støjen i dit hjem

Kunst kan sagtens være smukt og funktionelt på samme tid. Med disse lydabsorberende billeder kan du give dit hjem en god og sund akustik uden at gå på kompromis med indretningen. 

Denne artikel er sponsoreret

Sådan får du mere dagslys i dit hjem

Naturligt lys er ikke kun godt for din sundhed og dit energiniveau. Det får også dit hjem til at virke større og luftigere. Få 7 tips til,...

6 tips til at indrette dit hjem personligt

Det kan være svært at indrette sit hjem personligt samtidig med at følge tidens nyeste trends. Vi har derfor samlet 6 gode råd til, hvordan...

Få en behagelig gulvvarme

Gulvvarme giver en behagelig varme, der føles lunere, og især i højisolerede huse er det den bedste løsning. Du kan vælge mellem flere løsninger, der hver har sine fordele og ulemper. Og glem ikke at at tjekke gulvbelægningen.

Sådan opnår du den allerbedste nattesøvn

Du bruger en stor del af dit liv i sengen, og en god nats søvn er guld for dig om dagen. Men hvordan sikrer du dig en god nats søvn? Vi har...

Gulvvask - guide til vask af forskellige gulvtyper

Gulve i boligen er mere hygiejniske og lettere at holde end gulvtæpper, men gulve skal vaskes. Få en guide til gulvvask - uanset om dit...

Nyt gulv i køkkenet

Køkkenet er et rum med meget aktivitet. Gulvet skal både være slidstærkt, nemt at vedligeholde og lydabsorberende. Og frem for alt må det gerne være smukt at se på.

Få et blankt epoxy gulv, der er nemt at gøre rent

Polyurethan og epoxy gulve vinder frem, når gulvet derhjemme skal være fugefrit, i pangfarver, glansfuldt og ikke til at komme udenom....

Et svømmende trægulv er et gulv, du selv kan lægge

Trægulve findes i flere typer – de bærende og de ikke-bærende. Blandt de ikke-bærende findes det svømmende trægulv. Det er et gulv, en...