Glemmer du arbejdstøjet, må arbejdet udvides med pletrens.
Glemmer du arbejdstøjet, må arbejdet udvides med pletrens. Foto: iStock

Sådan fjerner du nemt pletter fra tøj og tekstiler

Hvis du arbejder flittigt i huset, hobbyværkstedet og haven, kan det ikke undgås, at du ind imellem får pletter på tøjet.

Fjern pletten fra tøjet hurtigt muligt

Faktisk er det muligt at komme de fleste af pletterne til livs. Jo hurtigere, du opdager pletten, desto lettere vil det være at fjerne den. Vi bringer her en guide til, hvordan du med nogle enkle og forhåndenværende midler højst sandsynligt vil kunne fjerne en række af de pletter, som typisk kommer på tøjet, når der arbejdes i hus og have.

Før du går i gang med pletfjerningen

Husk altid, før du går i gang med at fjerne pletten, at tjekke om tøjet kan tåle den pågældende behandling. Hvis du er i tvivl, så afprøv rensemidlet på en indre søm eller et andet sted, der ikke er synligt, når du har tøjet på. Og husk god ventilation, hvis du bruger kemiske væsker som for eksempel acetone, rensebenzin eller terpentin. 

Sådan fjerner du de forskellige pletter fra tøjet

1. Græs

Hvis du er hurtig, kan du ofte få pletten af med rindende vand. Ellers kan du prøve at duppe lidt frisk citronsaft på den og derefter vaske tøjet i vaskemaskinen. Er stoffet sart, så væd først pletten med sødmælk og dernæst med opvaskesæbe, og læg tøjet i en plastikpose i cirka 5 timer før vask.

2. Gulvlak

Er der tale om en vandbaseret lak, så prøv med rindende vand. I andre tilfælde kan terpentin og rensebenzin som regel klare arbejdet. Førstnævnte duppes på pletten, så den opløses, hvorefter der gnides forsigtigt med rensebenzin på en klud. Vask tøjet i vaskemaskinen.

3. Harpiks

Krads først så meget som muligt af harpiksen af tøjet. Bland 1 del husholdningssprit og 1 del terpentin, og gnid pletten væk med en bomuldsklud. Vær ikke for hårdhændet, så skader du bare stoffet.

4. Kuglepen

Hvis skaden lige er sket, så dyp pletten i sødmælk, og vask dernæst tøjet som vanligt. Har du mistanke om, at pletten har siddet længe, så gnub den med lidt husholdningssprit før næste maskinvask.

5. Lim

Drejer det sig om lim på vandbasis, så læg først tøjet i blød i lunkent vand i et par timer, og vask det derefter på normal vis i vaskemaskinen. Hvis limen er baseret på acetone, så gnub med acetone før vask.

6. Maling

Hvis det er plastmaling, kan du suge pletten op med lidt køkkenrulle eller en hvid bomuldsklud og skylle grundigt med vand. Er det alkydmaling, så kom terpentin på køkkenrullen. Har pletten nået at tørre, så prøv at gnide med lidt glycerin, før den videre behandling.

7. Motor- og cykelolie

Fugt pletten med opvaskemiddel, og vask tøjet i vaskemaskinen. Hvis du har noget motorrens eller rensebenzin i nærheden, kan du også prøve at duppe lidt af det på pletten og derefter suge op med køkkenrulle på begge sider af stoffet. Gentag et par gange, og vask så tøjet. Tjek, at pletten er helt væk, før du kommer det i tørretumbleren, ellers risikerer du, at varmen får oliepletten til at sætte sig endnu bedre fast.

8. Sod

Får du sod på tøjet, så gnid endelig ikke på det. Forsøg i første omgang at støvsuge eller børste soden væk. Væd dernæst pletten med opvaskesæbe, og vask tøjet efter nogle timer.

9. Træbeskyttelse

Hvis træbeskyttelsen er fremstillet på basis af alkyd, så sug pletten op med terpentin på lidt køkkenrulle. Er midlet på vandbasis, så skyl med rindende vand.

10. Tjære

Gennemvæd pletten med madolie, vent i cirka 12 timer, og skrab så tjæren af tøjet. Kom opvaskemiddel på pletten, læg tøjet i en plastikpose i mindst 4-6 timer, og vask det så som vanligt i vaskemaskinen.

Læs mere her om at fjerne pletter på tøjet

21. februar 2017
Mere om Indretning

6 tips til at indrette dit hjem personligt

Det kan være svært at indrette sit hjem personligt samtidig med at følge tidens nyeste trends. Vi har derfor samlet 6 gode råd til, hvordan du kan gøre dit hjem mere personligt.

Sådan opnår du den allerbedste nattesøvn

Du bruger en stor del af dit liv i sengen, og en god nats søvn er guld for dig om dagen. Men hvordan sikrer du dig en god nats søvn? Vi har...

6 gode råd til at få en bedre akustik i hjemmet

Flere og flere boligejere har problemer med dårlig akustik i hjemmet. Men hvad skyldes dårlig akustik helt præcist, og hvordan løser vi...

6 smarte indretningstips til rum med skråvægge

Er du også træt af dine skråvægge, der tager unødvendigt meget plads i rummet? Her er 6 smarte indretningstips, der hjælper dig til at udnytte pladsen optimalt. 

Disse farver bør du male hjemmets forskellige rum i

De fleste danske hjem er kendetegnet ved en minimalistisk indretning med sparsomme farver. Men måske vi bør genoverveje dette. En mere...

Sådan undgår du let rod i din entré

Orden skaber ro og overblik. Det ved vi, men ofte glemmes entréen, som ellers er det første du ser, når du kommer hjem. Her får du nemme...

Sådan får du orden i dit bryggers

Det er et af de rum i huset der skal klare flest funktioner, hvilket kan være grunden til at det ofte ligner en rodebutik. Vi giver dig gode råd til, hvordan du bedste muligt udnytter dit bryggers og undgår rod.

Planteguide: Få liv i hjemmet med disse 10 planter

Grønne planter er ikke bare smukke at se på, de er også super moderne. Se her, hvordan disse 10 forskellige planter skal passes så de får...

Se de idelle og foruddefinerede mål på afstanden mellem genstandene...

Der findes mål på, hvordan emhætten skal placeres, hvor langt du skal sidde fra dit fjernsyn, og hvordan du skal sidde ved din computer,...

Pas på at julelysene ikke ødelægger dit tag

Gå bare all-in på julelysene på taget, så længe du følger disse 6 enkle råd til sikker omgang med elektrisk lys og andre juledekorationer på dit hus.

Hæng billeder perfekt op med en gaffel

Med dette supernemme gaffeltrick vil du aldrig mere have problemer med at hænge billeder op.

Sådan rengør og behandler du dine palisandermøbler

Palisander var et hit i 60’erne og er på vej tilbage. Få her de bedste tips til, hvordan du rengør dine smukke, mørke møbler.

Fjern tapet med skyllemiddel - sådan gør du

Hvorfor gå i byggemarkedet og købe dyrebar tapetopløser, når du har et ligeså effektivt vidundermiddel inden for rækkevidde af din vaskemaskine?

Grøn arbejdsplads

Naturen er smuk, så byd den endelig indenfor i hjemmet. Hvad siger du til en botanisk arbejdsplads?

De dobbelte gardiner vender tilbage

Du kender dem måske fra dit barndomshjem, de dobbelte, gulvlange gardiner. Nu vender de tilbage i nye og elegante versioner.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.