Fisk giver liv i stuen

Et akvarium er til glæde for hele familien. For 1.000 kr. kan I få et godt et af slagsen.
Fotos: Colourbox

Af Helle Møller Riis, idényt nr. 9, 2006

Fisk og vand er et smukt syn, der fascinerer børn og voksne. Et akvarium er en lille dyreverden under vand. Fiskene får unger, og planterne vokser lige for øjnene af dig.

For omkring 1.000 kroner kan I få jeres egen lille vand-verden hjemme i stuen, men skal dit akvarium blive en succes, er det vigtigt, at det får den rigtige plads i huset. Et godt begynderakvarie på 50-60 liter skal stå et sted, hvor der ikke er for megen “trafik”. Det skal placeres helt plant og må ikke få direkte sollys. Flere dyrehandlere sælger et “starter-sæt”, som ud over akvariet indeholder de pumper, lamper og teknik, der er nødvendige for, at du har det rigtige vandmiljø. Før du går i gang, skal du alliere dig med din lokale dyrehandel og væbne dig med tålmodighed. Det tager omkring tre uger at sætte et akvarium op, og fiskene kommer først i til sidst.

Nødvendigt udstyr
Akvarium, termometer, pumpe, varmelegeme, lampe, fangstnet, foder, magnet-renser eller barberbladsskraber til ruderne, slange til brug ved vandskift og støvsugning af bundlaget.

Det vigtige vand
Vandkvaliteten er først i orden, når akvariet har kørt i tre uger med pumpe, lampe og varme.

Start med at fylde bundlag som grus og sten i akvariet.Vil du have planter i, er et bundlag på 6-7 cm anbefalelsesværdigt.Vil du kun have fisk, kan du nøjes med mindre. Lav herefter din dekoration: Placer trærødder og sten – gerne så de dækker for pumpe og varmelegeme. Fyld postevand på og vær forsigtig med vandstrålen, så hele bundlaget ikke hvirvler op. Efter to uger kan du begynde at sætte planterne i. Plant dybt, så rødderne er helt dækkede, og placer de højeste bagerst i akvariet.

4 gode begynderfisk
Guppy (poecilia reticulata) Mange farver, yngler nemt
Sværddrager (xiphophorus helleri) fredelig akvariefisk, der kan få en pæn størrelse ved god pasning.
Sugemalle (Ancistrus dolichopterus) kaldes også støvsugerfisk. Er med til at holde akvarieruderne rene
Neonfisk (cheriodon axelrodi) fås i rød eller sort, smuk lille stimefisk, der trives bedst i grupper på fem.
4 gode begynderplanter
Anubias barteri, nem langsomtvoksende plante, vokser i bundlag eller på en trærod.
Cerato phyllum dermersum, en stængelplante, der vokser hurtigt og er god til at rense vandet.
Cryptocoryne becketti, lav plante til akvariets forgrund, der vokser langsomt.
Vallisneria americana, hurtigtvoksende baggrundsplante, der er et godt skjulested for fiskeyngel.

Klar til indflytning
Efter endnu en uge kan du sætte et par fisk i.Tag den med ro. Det er bedre at fylde akvariet løbende end at sætte alle fisk ud på samme tid. Tænk på, at der skal være balance i akvariet. Et proppet akvarium er umuligt at holde rent, og fiskene trives ikke.

Når fiskene har været i akvariet i en uges tid, bør du skifte 10-20 procent af vandet. Sådan gør du hver 14. dag fremover, så får du nemlig ikke for mange næringsstoffer i vandet.

Desuden skal du holde øje med planterne, visne blade fjernes, og planterne tyndes. Rens ruderne efter behov og giv fiskene foder hver dag. Fiskene skal spise op, ellers forurenes vandet. Tjek indimellem temperaturen, der skal ligge på omkring 25°, og læn dig så tilbage og nyd den fantastiske fiskeverden, der udspiller sig for øjnene af dig.

9

30. september 2006
Mere om Indretning

Det skal du være opmærksom på før du køber møbler på nettet

Du kan slippe for meget besvær ved at handle møbler på nettet, men der er også ting, du er nødt til at være ekstra opmærksom på før du bestiller. Læs fem gode råd til at købe møbler online her.

Nu kan du købe kunst der dæmper støjen i dit hjem

Kunst kan sagtens være smukt og funktionelt på samme tid. Med disse lydabsorberende billeder kan du give dit hjem en god og sund akustik...

6 tips til at indrette dit hjem personligt

Det kan være svært at indrette sit hjem personligt samtidig med at følge tidens nyeste trends. Vi har derfor samlet 6 gode råd til, hvordan...

Disse farver skal du bruge i soveværelset

Farvevalget kan have betydning for, hvor behageligt og god en søvn du får. Få tips til, hvilken farve på væggene, der kan give dig ro.

Sådan opnår du den allerbedste nattesøvn

Du bruger en stor del af dit liv i sengen, og en god nats søvn er guld for dig om dagen. Men hvordan sikrer du dig en god nats søvn? Vi har...

6 gode råd til at få en bedre akustik i hjemmet

Flere og flere boligejere har problemer med dårlig akustik i hjemmet. Men hvad skyldes dårlig akustik helt præcist, og hvordan løser vi...

6 smarte indretningstips til rum med skråvægge

Er du også træt af dine skråvægge, der tager unødvendigt meget plads i rummet? Her er 6 smarte indretningstips, der hjælper dig til at udnytte pladsen optimalt. 

Disse farver bør du male hjemmets forskellige rum i

De fleste danske hjem er kendetegnet ved en minimalistisk indretning med sparsomme farver. Men måske vi bør genoverveje dette. En mere...

Gardiner - sådan hænger du dem korrekt op

Gardiner kan være fantastisk stilfulde, hvis du hænger dem rigtigt op. Samspillet mellem gardin, vindue og gardinstang er meget vigtig for...

Sådan arrangerer du bedst puderne i sofaen

Det er vigtigt at finde puder, der løfter din sofa. De rigtige puder kan nemlig give din sofa et helt nyt udtryk. Selv en kedelig sofa kan hurtigt blive forvandlet af pudernes udseende, form og mønster. Læs mere her. 

Sådan undgår du let rod i din entré

Orden skaber ro og overblik. Det ved vi, men ofte glemmes entréen, som ellers er det første du ser, når du kommer hjem. Her får du nemme...

Sådan får du orden i dit bryggers

Det er et af de rum i huset der skal klare flest funktioner, hvilket kan være grunden til at det ofte ligner en rodebutik. Vi giver dig...

Planteguide: Få liv i hjemmet med disse 10 planter

Grønne planter er ikke bare smukke at se på, de er også super moderne. Se her, hvordan disse 10 forskellige planter skal passes så de får de bedste vilkår.

Grøn arbejdsplads

Naturen er smuk, så byd den endelig indenfor i hjemmet. Hvad siger du til en botanisk arbejdsplads?

De dobbelte gardiner vender tilbage

Du kender dem måske fra dit barndomshjem, de dobbelte, gulvlange gardiner. Nu vender de tilbage i nye og elegante versioner.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.