De hvide vægge er den "sikre vej" i dit hjem – men på den lange bane kan en bolig med – pæne – hvide vægge hele vejen rundt godt blive liiiidt kedelig.
De hvide vægge er den "sikre vej" i dit hjem – men på den lange bane kan en bolig med – pæne – hvide vægge hele vejen rundt godt blive liiiidt kedelig. Foto: Flügger, istock, Jotun, m.fl.

De bedste tips til at indrette med farver på væggene

Er du klar til at forlade dine hvide vægge og tage på farve-eventyr? Så har vi gode ideer, og tips og tricks til en fuldendt forvandling hjemme hos dig. Samtidig bliver du klog på, hvor megen hjælp du kan få, hvis du bruger malertape på den rigtige måde.

De hvide vægge er den "sikre vej" i dit hjem – men på den lange bane kan en bolig med – pæne – hvide vægge hele vejen rundt godt blive liiiidt kedelig.

Egentlig skal der ikke meget til for at skabe en helt unik væg med farver – og hvis du følger nogle enkle regler, så bliver resultatet så godt, at du nemt kan være stolt af indsatsen.

Lige nu er det fx populært at male felter, der bryder de øvrige linjer i boligen. Der findes ingen regler for, hvordan farvepartierne skal se ud; du får det bedste resultat, hvis du tilpasser det efter dit eget rum, dine billeder eller dine møbler. Ved at lade malingen fortsætte rundt om et hjørne, skabes der et flot blikfang og en ny dimension i rummet.

Her er valgt to matchende nuancer i samme farveskala. Entreen bliver ekstra festlig, fordi møbler indgår i set-up'et. Det ser sværere ud, end det er. Det handler mest af alt om at være præcis og bruge de rigtige redskaber: fx malertape.

En anden mulighed er også at male et rum tone-i-tone, således der skabes et harmonisk og luksuriøst udtryk. Mal både vægge, karme og paneler indenfor samme farveskala.

Lodrettet striber er elegante og tilfører rummet "stramhed" og et maritimt udtryk. Du skal huske at bevæge dig inden for samme farvekort, når du vælger dine farver, så får du det mest harmoniske resultat.

Forarbejdet sikrer et godt resultat

Når du har besluttet dig for at lege med farver, skal du først finde din bundfarve og de kulører, du vil lege med. Her skal du trække på den hjælp, du får hos fx farvehandleren. Det er nemlig ikke ligegyldigt, hvilken type maling, du anvender. Du kan fx få en ekstra grafisk effekt ved at anvende maling i forskellige glans-grader. Jo højere glans, jo mere "skinner" det færdige resultat, og det kan blive en virkningsfuld effekt på væggen.

En høj glansgrad betyder også, at det malede er mere modstandsdygtigt mod slid og snavs. Så har du aktive børn derhjemme, kan det måske betale sig at male rengøringsvenlige striber langs væggene i fx entreen, hvor ungerne normalt vil gribe.

Sådan laver du striber på væggen

  1. Før du går igang, skal din væg være ren, fri for nullermænd og tør. Start med at male hele væggen i bundfarven. Lad væggen tørre.
  2. Mål op og beregn hvor brede, dine striber skal være.
  3. Sæt malertape omhyggeligt op langs stribernes kanter. Brug en lineal til at måle afstanden mellem striberne og marker langs med tapen.
  4. Tryk malertapen fast og forsegl den med med bundfarven, så den mørke farve ikke løber ind under tapen og gør striberne for ujævne.
  5. Mal striberne og lad tørre.
  6. Fjern forsigtigt malertapen. Vent ikke for længe.

Få styr på dit vigtigste værktøj – malertapen

De fleste har prøvet at stå med malertape, der har "bidt sig fast", så dunken med rensebenzin må hentes frem. Eller de har rykket i tapen - og dele af den nymalede væg med. Andre – igen – har haft besvær med at få tapen til at sidde fast og slutte tæt.

Alle disse rædselsvækkende senarier skyldes ene og alene, at du har brugt det forkerte værktøj.

Malertapen er faktisk mange ting, og der findes tape til enhver opgave, også din, hvis du spørger dig for eller bruger lidt tid på at undersøge markedet.

Forskellene ligger i de fleste tilfælde i limen og fremgår af tapens kulør. De fleste producenter bruger samme farver på tape til samme formål. Men tjek for en sikkerheds skyld i forretningen, om du har fat i den rigtige tape.

Til afdækning i kort tid

Her bruges den almindelige standardmalertape, som typisk er 2,5 cm bred. Det er den mest kendte og mest benyttede tape, men den egner sig kun til korttidsbrug. Bør maksimalt sidde en dag, hvis den skal fjernes, uden at tapestykker og lim bliver siddende.

Til vinduer og udendørs

Standardmalertape brænder fast på vinduesglas. Men der findes en type, som er nem at fjerne, selv om malerarbejdet trækker ud, og solen bager. Den tape er typisk blå, lys eller kobolt, hvilket angiver, at tapen kan sidde lang tid på glatte flader inde og ude.

Den er UV- og fugtighedsbestandig og kan under normale forhold sidde op til en måned på fx glas uden at efterlade limrester. I stærkt sollys bør den fjernes efter en uge!

Til grove flader

Grøn eller gul tape har en kraftigere lim end den blå tape og er velegnet til porøse, grove overflader, men bør fjernes efter senest tre dage. Den kan fx bruges, hvis soklen skal males i en anden farve end resten af huset. Eller hvis vinduerne skal rammes ind med en anden farve end den, facaden er malet med.

Nænsom til nymalet

Kridhvid malertape klæber let og forsigtigt, så den kan bruges på tapet, gips og nymalede flader. Praktisk, hvis du gerne vil have vægge eller gerigter malet. Den kan dog ikke sidde i lang tid. Kan til enhver tid fjernes uden at efterlade rester.

Til bølger og buer

Noget af det nyeste er en elastisk malertape, der gør det nemmere at male fx kurver, runde hjørner og skyer på børneværelsets vægge og loft. Form faconen, og fyld ud med maling i stedet for at male forsigtigt langs en blyantstreg. Tapen er normalt mellembrun og kan bruges på såvel glatte som ujævne flader indendørs. Den bør fjernes, når malingen er fingertør.

Gør tapen svagere

Tryk tapens limside mod fx et par cowboy- eller lærredsbukser, og ryk den af igen, så fjernes noget af klæbekraften. Smart i en snæver vending, hvis du ikke har en tilpas nænsom tape.

Nu er det lige før, du er klar til at agere som maler i din bolig og fuldende dit farveeventyr. Husk lige dig selv, inden du skruer det første låg af. I handlen kan du købe engangsdragter, der beskytter dig mod strint og uønskede farver på tøjet. De er ikke helt billige, men det betaler sig.

Og så: Læn dig godt tilbage og brug et par minutter på denne inspirationsvideo fra Dyrup. Den viser, hvordan du kan lave imponerende grafiske felter på dine vægge.

16. august 2016
Mere om Indretning

5 simple greb til at få naturen ind i hjemmet

Hvis du savner at føle dig i et med naturen til daglig, kan det være god idé at tænke naturen med, når du indretter dit hjem. Selv om du bor i byen, er naturen nemlig lige udenfor. Se 5 gode råd til at bringe naturen indenfor her. 

Sådan rydder du op med succes

Den japanske oprydningsguru Marie Kondo er blevet kult – men helt ærligt behøver du hende ikke. Trænger du til at få lidt mere plads og...

Det skal du være opmærksom på før du køber møbler på nettet

Du kan slippe for meget besvær ved at handle møbler på nettet, men der er også ting, du er nødt til at være ekstra opmærksom på før du...

Nu kan du købe kunst der dæmper støjen i dit hjem

Kunst kan sagtens være smukt og funktionelt på samme tid. Med disse lydabsorberende billeder kan du give dit hjem en god og sund akustik uden at gå på kompromis med indretningen. 

6 tips til at indrette dit hjem personligt

Det kan være svært at indrette sit hjem personligt samtidig med at følge tidens nyeste trends. Vi har derfor samlet 6 gode råd til, hvordan...

Disse farver skal du bruge i soveværelset

Farvevalget kan have betydning for, hvor behageligt og god en søvn du får. Få tips til, hvilken farve på væggene, der kan give dig ro.

Sådan opnår du den allerbedste nattesøvn

Du bruger en stor del af dit liv i sengen, og en god nats søvn er guld for dig om dagen. Men hvordan sikrer du dig en god nats søvn? Vi har samlet en række gode råd til, at du kan sove endnu bedre.

6 gode råd til at få en bedre akustik i hjemmet

Flere og flere boligejere har problemer med dårlig akustik i hjemmet. Men hvad skyldes dårlig akustik helt præcist, og hvordan løser vi...

6 smarte indretningstips til rum med skråvægge

Er du også træt af dine skråvægge, der tager unødvendigt meget plads i rummet? Her er 6 smarte indretningstips, der hjælper dig til at...

Disse farver bør du male hjemmets forskellige rum i

De fleste danske hjem er kendetegnet ved en minimalistisk indretning med sparsomme farver. Men måske vi bør genoverveje dette. En mere farverig bolig kan nemlig påvirke vores humør positivt. Men hvilke farver skal du så vælge? Vi har samlet en række råd, du kan læne dig op ad. 

Undersøgelse: Kvinderne hader kablerne

Mænd og kvinder har markant forskellige holdninger til ledninger og kabler. Det viser en ny undersøgelse, der har taget temperaturen på...

Gardiner - sådan hænger du dem korrekt op

Gardiner kan være fantastisk stilfulde, hvis du hænger dem rigtigt op. Samspillet mellem gardin, vindue og gardinstang er meget vigtig for...

Sådan arrangerer du bedst puderne i sofaen

Det er vigtigt at finde puder, der løfter din sofa. De rigtige puder kan nemlig give din sofa et helt nyt udtryk. Selv en kedelig sofa kan hurtigt blive forvandlet af pudernes udseende, form og mønster. Læs mere her. 

Sådan undgår du let rod i din entré

Orden skaber ro og overblik. Det ved vi, men ofte glemmes entréen, som ellers er det første du ser, når du kommer hjem. Her får du nemme...

Sådan får du orden i dit bryggers

Det er et af de rum i huset der skal klare flest funktioner, hvilket kan være grunden til at det ofte ligner en rodebutik. Vi giver dig...