Få flere blomster på din orkide

Orkideer holder dejligt længe, men en dag er det slut. Blomsterne drysser af, og så er der ikke meget grin ved orkideen. Men lad være med at smide planten ud. Den kan blomstre igen og igen.

Lad blomsten visne

Når blomsterne drysser af orkideen, så vent lidt med at klippe blomsterstænglen af. Giv den tid til at visne selv, for ofte viser det sig, at den endnu ikke er helt udtjent. En lille bule dukker op på blomsterstænglen typisk der, hvor den næstnederste blomst sad. Snart bryder en sidegren igennem med flere blomster.

Ny stængel til nye blomster

Hvis blomsterstænglen visner og svinder ind, er den ikke til mere og kan skæres af. Hold i stedet øje med, om der dukker nye blomsterstængler op mellem bladene.De ligner ved første øjekast de luftrødder, der også myldrer frem, men de er i virkeligheden ret nemme at skelne. Nye blomsterstængler er grønne, mens luftrødderne er sølvgrå bortset fra selve spidsen.  

Brug en blomsterpind

Hvis du vil have en opret blomsterstængel, skal du fæstne den til en blomsterpind, før den begynder at danne knopper. Ellers vil blomsterne hænge ud over pottekanten. Har du plads, er det rigtig flot og anderledes.

Plantes i bark

En gammel orkide har godt af at blive plantet om. Det kan se uoverskueligt ud med det mylder af rødder, der er både i og omkring potten, men det er ikke så svært.

Pas på orkideernes rødder

Det ser uordentligt ud med luftrødderne omkring potten, men så længe rødderne ser friske og saftspændte ud, skal du lade dem blive i luften. De skal ikke stoppes ned i potten. Tag forsigtigt planten ud af potten og lad det gamle bark drysse af. Klip indtørrede rødder af, og plant den i nyt jord. Du kan ryste orkideen forsigtigt under plantningen, så jorden finder ind mellem rødderne. Til slut vandes potten grundigt igennem.
  
Læs også: Genvej til succes med pæoner og bonderoser
 
  Hvis knopperne falder af din orkide, er det fordi, den ikke får lys nok.

Vokser i trækroner

I naturen vokser Phalaenopsis i trækronerne, hvor planterne hæfter sig fast i grenkløfter. Det betyder, at de ikke skal have jord eller pottemuld for at have det godt. Tvært imod. Planter du orkideen i pottemuld, rådner rødderne. Derfor skal du plante i et særligt orkide-voksemedie, der består af bark, så der er masser af luft til rødderne.

For meget vand slår orkideer ihjel

Det værste, man kan gøre mod sin orkide, er at give den for meget vand. Vand planten én gang om ugen. Gør det til en rutine at vande fx søndag eftermiddag. Lad vandet strømme igennem potten eller dyp hele potten i en balje vand og lad den derefter dryppe af, før du sætter den tilbage i skjuleren.

Uden mad og drikke…

Phalaenopsis er nøjsom, når det gælder gødning. Men hvis den skal blomstre i flere omgange, er det nødvendigt at gøde. Orkidegødning er bedst, fordi den er mindre koncentreret end den gængse stueplantegødning.

Almindelig plantegødning skal fortyndes

Hvis du vil bruge almindelig stueplantegødning, skal den fortyndes til en fjerdedel af den anbefalede mængde. Tilfør gødning cirka en gang om måneden.

Læs også: Monstera – få tips til plantning, pasning og formering

Mest læste artikler