Få en behagelig gulvvarme

Gulvvarme giver en behagelig varme, der føles lunere, og især i højisolerede huse er det den bedste løsning. Du kan vælge mellem flere løsninger, der hver har sine fordele og ulemper. Og glem ikke at at tjekke gulvbelægningen.


Gulvvarme giver frihed

Gulvvarme giver en behagelig og jævn varmefordeling i et rum. Desuden giver gulvvarmeanlægget større frihed til at indrette boligens rum, fordi man kan undvære radiatorerne, som normalt monteres under vinduerne. Og da varmen kommer nedefra, føles en rumtemperatur på 20 grader som 22 grader.

To slags gulvvarme

Gulvvarmeanlæg udføres enten som et vandbåret system eller som el-varme, og begge systemer fås i flere varianter. El-varme er typisk dyrere at varme op med, hvorfor et vandbåret system må foretrækkes, når det er byggeteknisk muligt. I badeværelser kan man også overveje en kombination, så det vandbårne system bruges i fyringssæsonen, mens elvarmen overtager, når centralvarmeanlægget slukkes, men man stadig ønsker et lunt gulv.

To konstruktioner

Gulvvarmeanlæg kan udføres på to forskellige måder. Enten indstøbes de vandførende plastrør eller elkablerne i betonpladen under gulvbelægningen, hvor der bør være en betontykkelse på 30-70 mm over rørene, så der opnås en jævn varmefordeling i gulvet.
Med indstøbte varmeslanger tager det relativt lang tid at ændre temperaturen på gulvet og dermed i rummet. Indstøbte varmeslanger bruges ofte i kældergulve og gulve i stueplan, hvor man alligevel normalt støber det såkaldte terrændæk i beton.

Hurtig varme

Alternativt kan varmerørene eller elkablerne lægges i varmefordelingsplader lige under gulvbelægningen, hvilket typisk anvendes i lette konstruktioner som et bærende bjælkelag mellem stueetagen og 1. sal. Regulering af temperaturen går væsentligt hurtigere i denne type anlæg, hvilket muliggør natsænkning af rumtemperaturen samtidigt med, at der kan tages højde for opvarmning ved solindfald fra vinduerne.

Huset skal isoleres godt

Begge typer gulvvarmeanlæg kan anvendes både i nye og gamle huse, men er mest velegnede og økonomiske i højisolerede huse – ikke mindst hvis gulvvarmen kombineres med et jordvarmeanlæg og varmepumper.

Andre krav til gamle huse

Ved renovering af gamle huse er det ikke sikkert, at man helt kan undvære radiatorer som supplerende varmekilde, fordi det kan være svært at tætne og efterisolere huset, så det lever op til nutidens standard.

Tjek belægningens egnethed

Gulvvarme er som udgangspunkt velegnet til de fleste typer gulvbelægning, men man skal altid læse brugervejledningen for såvel gulvet som varmeanlægget grundigt. For de fleste trægulve foreskrives en maksimal overfladetemperatur på 27°. Derfor anbefales det, at gulvvarmeanlægget har sin egen varmekreds med den nødvendige termostatregulering og automatik, så temperaturen højest kan indstilles til denne temperatur.

Mest læste artikler