Giv malerrullen en pause, når du skal shine op derhjemme
Giv malerrullen en pause, når du skal shine op derhjemme Foto: iStockphoto

Brug pensel i stedet for malerrulle - det giver et personligt udtryk

Find malerpenslen frem og læg rullen væk, hvis du vil have et personligt udtryk på malerarbejdet. Du kan ikke male en dør helt glat, uden et professionelt anlæg til sprøjtemaling. Derfor kan du vælge bevidst at vise, at døren er malet i hånden. Det gør du med pensler.

 

Vis at du har malet i hånden

Penselstrøg giver struktur, og det er umuligt at male en dør fuldstændig glat med en pensel. Men bruger du pensler i stedet for malerrulle, kan du bevidst vise, at du har malet i hånden. Med penslerne skal du male på langs og på tværs og endelig oppefra og ned i lange strøg i hele dørens bredde.

Kør ikke tilbage i det du har malet

En pensel, der er 55 mm bred, er velegnet, men du skal passe på ikke at køre for meget tilbage i det, du allerede har malet, for så laver du meget tydelige penselspor, der vil fremstå som tydelige fejl.

Opnå lignende effekt på vægge

Jo højere glans malingen har, desto flottere bliver resultatet – men det gør det også lettere at se fejl. Du kan opnå en lignende effekt på vægge, hvis du gerne vil have lidt mere spil i malingen. Her kan du vælge at male på kryds og tværs. Det vil fremhæve penselstrøgene endnu mere og gøre resultatet mere markant.

Tips til dig fra maleren

1. Malingens glansgrad er et udtryk for, hvor mat eller blank, malingen er. En maling i glans 5 er mat, glans 10 betyder halvmat og er typisk den vægmaling, du bruger i badeværelser. Herfra og op til glans 50 er malingen halvblank, mellem 50 og 70 er den blank, og overstiger glansgraden 70, kaldes den højglans.

2. Maling skal tørre, og malingens tørretid afhænger blandt andet af glansgraden. Maling i glans 5 kan du typisk male på igen efter 3-4 timer, mens halvmat vægmaling (vandfortyndbar akrylmaling) i glans 10 generelt skal tørre i 8-10 timer.

3. Tag et foto af låget, så kan du lappe, hvis uheldet er ude. Skader på malede flader er næsten uundgåelige. Derfor er det rart at have en rest af den rette maling stående. Men når den er brugt op, er det rart at have et foto af mærkaten, der viser blandingsforholdet. Så kan du nemt få tonet en bøtte maling i den rigtige farve.

4. Vend bøtten på hovedet, når du skal opbevare dine malingsrester frostfrit. Så undgår du, at låget klistrer fast i indtørret maling og bliver svært at få af.

5. Mal struktur med en bred pensel, så kan du sagtens male vægge eller andre overflader. Det giver en helt anden struktur i malingen, end rullen giver. Mest markant bliver det, hvis du maler lidt på kryds og tværs.

6. Tape har svært ved at klæbe på loftet, fordi loftsmaling indeholder en del kridt. Hvis du gerne vil have en helt skarp kant, når du maler dine vægge, så mal over med lidt vægmaling i glans 5-10 i samme farve som loftet. Nu kan malertapen klæbe, og du opnår nemt et perfekt resultat.

Pas godt på dine hænder

Foto: kristian Septimius Krogh

De tynde latexhandsker kan købes i supermarkedet.
Foto: Kristian Septimius Krogh

Tynde latexhandsker kan være gode, når du skal male. De beskytter dine hænder mod malingen, så du slipper for at skulle rense maling af huden. Det er især vigtigt, hvis du maler med alkydmaling eller lak, hvor der somme tider skal lidt skrappe midler til. Får du alligevel alkydmaling på hænderne, så prøv at vaske det af med almindelig madolie eller opvaskemiddel. Du kan også bruge håndrens. Men hold dig fra terpentin, der udtørrer din hud.
1. marts 2012
Mere om Indretning

5 simple greb til at få naturen ind i hjemmet

Hvis du savner at føle dig i et med naturen til daglig, kan det være god idé at tænke naturen med, når du indretter dit hjem. Selv om du bor i byen, er naturen nemlig lige udenfor. Se 5 gode råd til at bringe naturen indenfor her. 

Sådan rydder du op med succes

Den japanske oprydningsguru Marie Kondo er blevet kult – men helt ærligt behøver du hende ikke. Trænger du til at få lidt mere plads og...

Det skal du være opmærksom på før du køber møbler på nettet

Du kan slippe for meget besvær ved at handle møbler på nettet, men der er også ting, du er nødt til at være ekstra opmærksom på før du...

Nu kan du købe kunst der dæmper støjen i dit hjem

Kunst kan sagtens være smukt og funktionelt på samme tid. Med disse lydabsorberende billeder kan du give dit hjem en god og sund akustik uden at gå på kompromis med indretningen. 

6 tips til at indrette dit hjem personligt

Det kan være svært at indrette sit hjem personligt samtidig med at følge tidens nyeste trends. Vi har derfor samlet 6 gode råd til, hvordan...

Disse farver skal du bruge i soveværelset

Farvevalget kan have betydning for, hvor behageligt og god en søvn du får. Få tips til, hvilken farve på væggene, der kan give dig ro.

Sådan opnår du den allerbedste nattesøvn

Du bruger en stor del af dit liv i sengen, og en god nats søvn er guld for dig om dagen. Men hvordan sikrer du dig en god nats søvn? Vi har samlet en række gode råd til, at du kan sove endnu bedre.

6 gode råd til at få en bedre akustik i hjemmet

Flere og flere boligejere har problemer med dårlig akustik i hjemmet. Men hvad skyldes dårlig akustik helt præcist, og hvordan løser vi...

6 smarte indretningstips til rum med skråvægge

Er du også træt af dine skråvægge, der tager unødvendigt meget plads i rummet? Her er 6 smarte indretningstips, der hjælper dig til at...

Disse farver bør du male hjemmets forskellige rum i

De fleste danske hjem er kendetegnet ved en minimalistisk indretning med sparsomme farver. Men måske vi bør genoverveje dette. En mere farverig bolig kan nemlig påvirke vores humør positivt. Men hvilke farver skal du så vælge? Vi har samlet en række råd, du kan læne dig op ad. 

2 danske familiefædre designer bæredygtig legetøjs-konkurrent til...

Tre smukke træ-dyr, der kan skilles ad og samles på kryds og tværs har set dagens lys under navnet Fablewood.

Gardiner - sådan hænger du dem korrekt op

Gardiner kan være fantastisk stilfulde, hvis du hænger dem rigtigt op. Samspillet mellem gardin, vindue og gardinstang er meget vigtig for...

Sådan arrangerer du bedst puderne i sofaen

Det er vigtigt at finde puder, der løfter din sofa. De rigtige puder kan nemlig give din sofa et helt nyt udtryk. Selv en kedelig sofa kan hurtigt blive forvandlet af pudernes udseende, form og mønster. Læs mere her. 

Sådan undgår du let rod i din entré

Orden skaber ro og overblik. Det ved vi, men ofte glemmes entréen, som ellers er det første du ser, når du kommer hjem. Her får du nemme...

Sådan får du orden i dit bryggers

Det er et af de rum i huset der skal klare flest funktioner, hvilket kan være grunden til at det ofte ligner en rodebutik. Vi giver dig...