Giv malerrullen en pause, når du skal shine op derhjemme
Giv malerrullen en pause, når du skal shine op derhjemme Foto: iStockphoto

Brug pensel i stedet for malerrulle - det giver et personligt udtryk

Find malerpenslen frem og læg rullen væk, hvis du vil have et personligt udtryk på malerarbejdet. Du kan ikke male en dør helt glat, uden et professionelt anlæg til sprøjtemaling. Derfor kan du vælge bevidst at vise, at døren er malet i hånden. Det gør du med pensler.

 

Vis at du har malet i hånden

Penselstrøg giver struktur, og det er umuligt at male en dør fuldstændig glat med en pensel. Men bruger du pensler i stedet for malerrulle, kan du bevidst vise, at du har malet i hånden. Med penslerne skal du male på langs og på tværs og endelig oppefra og ned i lange strøg i hele dørens bredde.

Kør ikke tilbage i det du har malet

En pensel, der er 55 mm bred, er velegnet, men du skal passe på ikke at køre for meget tilbage i det, du allerede har malet, for så laver du meget tydelige penselspor, der vil fremstå som tydelige fejl.

Opnå lignende effekt på vægge

Jo højere glans malingen har, desto flottere bliver resultatet – men det gør det også lettere at se fejl. Du kan opnå en lignende effekt på vægge, hvis du gerne vil have lidt mere spil i malingen. Her kan du vælge at male på kryds og tværs. Det vil fremhæve penselstrøgene endnu mere og gøre resultatet mere markant.

Tips til dig fra maleren

1. Malingens glansgrad er et udtryk for, hvor mat eller blank, malingen er. En maling i glans 5 er mat, glans 10 betyder halvmat og er typisk den vægmaling, du bruger i badeværelser. Herfra og op til glans 50 er malingen halvblank, mellem 50 og 70 er den blank, og overstiger glansgraden 70, kaldes den højglans.

2. Maling skal tørre, og malingens tørretid afhænger blandt andet af glansgraden. Maling i glans 5 kan du typisk male på igen efter 3-4 timer, mens halvmat vægmaling (vandfortyndbar akrylmaling) i glans 10 generelt skal tørre i 8-10 timer.

3. Tag et foto af låget, så kan du lappe, hvis uheldet er ude. Skader på malede flader er næsten uundgåelige. Derfor er det rart at have en rest af den rette maling stående. Men når den er brugt op, er det rart at have et foto af mærkaten, der viser blandingsforholdet. Så kan du nemt få tonet en bøtte maling i den rigtige farve.

4. Vend bøtten på hovedet, når du skal opbevare dine malingsrester frostfrit. Så undgår du, at låget klistrer fast i indtørret maling og bliver svært at få af.

5. Mal struktur med en bred pensel, så kan du sagtens male vægge eller andre overflader. Det giver en helt anden struktur i malingen, end rullen giver. Mest markant bliver det, hvis du maler lidt på kryds og tværs.

6. Tape har svært ved at klæbe på loftet, fordi loftsmaling indeholder en del kridt. Hvis du gerne vil have en helt skarp kant, når du maler dine vægge, så mal over med lidt vægmaling i glans 5-10 i samme farve som loftet. Nu kan malertapen klæbe, og du opnår nemt et perfekt resultat.

Pas godt på dine hænder

Foto: kristian Septimius Krogh

De tynde latexhandsker kan købes i supermarkedet.
Foto: Kristian Septimius Krogh

Tynde latexhandsker kan være gode, når du skal male. De beskytter dine hænder mod malingen, så du slipper for at skulle rense maling af huden. Det er især vigtigt, hvis du maler med alkydmaling eller lak, hvor der somme tider skal lidt skrappe midler til. Får du alligevel alkydmaling på hænderne, så prøv at vaske det af med almindelig madolie eller opvaskemiddel. Du kan også bruge håndrens. Men hold dig fra terpentin, der udtørrer din hud.
1. marts 2012
Mere om Indretning

6 tips til at indrette dit hjem personligt

Det kan være svært at indrette sit hjem personligt samtidig med at følge tidens nyeste trends. Vi har derfor samlet 6 gode råd til, hvordan du kan gøre dit hjem mere personligt.

Sådan opnår du den allerbedste nattesøvn

Du bruger en stor del af dit liv i sengen, og en god nats søvn er guld for dig om dagen. Men hvordan sikrer du dig en god nats søvn? Vi har...

6 gode råd til at få en bedre akustik i hjemmet

Flere og flere boligejere har problemer med dårlig akustik i hjemmet. Men hvad skyldes dårlig akustik helt præcist, og hvordan løser vi...

6 smarte indretningstips til rum med skråvægge

Er du også træt af dine skråvægge, der tager unødvendigt meget plads i rummet? Her er 6 smarte indretningstips, der hjælper dig til at udnytte pladsen optimalt. 

Disse farver bør du male hjemmets forskellige rum i

De fleste danske hjem er kendetegnet ved en minimalistisk indretning med sparsomme farver. Men måske vi bør genoverveje dette. En mere...

Sådan undgår du let rod i din entré

Orden skaber ro og overblik. Det ved vi, men ofte glemmes entréen, som ellers er det første du ser, når du kommer hjem. Her får du nemme...

Sådan får du orden i dit bryggers

Det er et af de rum i huset der skal klare flest funktioner, hvilket kan være grunden til at det ofte ligner en rodebutik. Vi giver dig gode råd til, hvordan du bedste muligt udnytter dit bryggers og undgår rod.

Planteguide: Få liv i hjemmet med disse 10 planter

Grønne planter er ikke bare smukke at se på, de er også super moderne. Se her, hvordan disse 10 forskellige planter skal passes så de får...

Se de idelle og foruddefinerede mål på afstanden mellem genstandene...

Der findes mål på, hvordan emhætten skal placeres, hvor langt du skal sidde fra dit fjernsyn, og hvordan du skal sidde ved din computer,...

Pas på at julelysene ikke ødelægger dit tag

Gå bare all-in på julelysene på taget, så længe du følger disse 6 enkle råd til sikker omgang med elektrisk lys og andre juledekorationer på dit hus.

Hæng billeder perfekt op med en gaffel

Med dette supernemme gaffeltrick vil du aldrig mere have problemer med at hænge billeder op.

Sådan rengør og behandler du dine palisandermøbler

Palisander var et hit i 60’erne og er på vej tilbage. Få her de bedste tips til, hvordan du rengør dine smukke, mørke møbler.

Fjern tapet med skyllemiddel - sådan gør du

Hvorfor gå i byggemarkedet og købe dyrebar tapetopløser, når du har et ligeså effektivt vidundermiddel inden for rækkevidde af din vaskemaskine?

Grøn arbejdsplads

Naturen er smuk, så byd den endelig indenfor i hjemmet. Hvad siger du til en botanisk arbejdsplads?

De dobbelte gardiner vender tilbage

Du kender dem måske fra dit barndomshjem, de dobbelte, gulvlange gardiner. Nu vender de tilbage i nye og elegante versioner.