Brug halogenpærer til din lysdæmper fra september

Vi siger farvel til glødepæren i september 2012 - og det kan gå ud over danskernes hyggebelysning. Mange danskere bruger lysdæmpere, og de færreste virker med energieffektive sparepærer og LED-pærer. Derimod er det en god idé at vælge halogenpærer fremover. De virker med garanti.


Vælg halogenpærer til din lysdæmper

En undersøgelse fra Energistyrelsen viser, at hvert andet hjem har en eller flere lysdæmpere i hjemmet. Og danskerne bruger i høj grad glødepærer, når lyset skal dæmpes. Det bliver et problem fra september, hvor det ikke længere er muligt at købe glødepærer. Derfor anbefaler Energistyrelsen, at du vælger en halogenpære til din lysdæmper, da det kun er de færreste lysdæmpere, der virker med energieffektive alternativer, sparepærer og LED-pærer.

Problemet er forskellige typer af lysdæmpere

Foto: Schneider Electric
Det kan være rart at kunne styre belysningen, fx under middagen.

Der findes mange forskellige typer lysdæmpere, så det er svært at finde energieffektive pærer, der virker med lige præcis den lysdæmper, du har. Der er endnu ikke en fælles standard for lysdæmpere, men der er nedsat en arbejdsgruppe i EU-regi, som forventes at komme med en standard i løbet af et par år.

Halogenpæren kan dæmpes

Energistyrelsen anbefaler, at man bruger halogenpærer til lysdæmpning. Halogenpæren er på markedet indtil 2016 og er det eneste, man fuldstændig kan garantere, virker som dæmpbar lyskilde. Problemet med sparepærerne er, kvaliteten er meget varierende, da de hele tiden forbedres – en pære der virker den ene måned, kan derfor vise sig ikke at virke den næste.

Når pæren står og blinker

Har du sat en lysdæmper til en LED-pære, kan det sagtens være, at den ikke slukker helt, men i stedet står og blinker. Det kan skyldes, at din dæmper altid sender en lille smule strøm frem til lyskilden. LED-pæren er i dag så effektiv, at den vil forsøge at tænde selv ved svage strømme. Det kan også skyldes, at du har “krybestrøm” via korrespondance-kontakter eller andet. Så er det en opgave for en installatør at finde fejlen.

Gode råd, når du køber pærer

Vil du alligevel forsøge dig med sparepærer eller LED-pærer, og der står på emballagen, at den kan dæmpes, så er det ikke sikkert, at den dur til din lysdæmper. Du bør derfor søge råd hos en ekspedient i den butik, hvor du køber dine lyskilder. Spørg også, om du kan få pengene tilbage, hvis du ikke kan bruge pæren til dine lamper med dæmper. Gem altid emballagen og kvitteringen.

Kilde: Energistyrelsen

Mest læste artikler