6 gode råd til at få en bedre akustik i hjemmet

Flere og flere boligejere har problemer med dårlig akustik i hjemmet. Men hvad skyldes dårlig akustik helt præcist, og hvordan løser vi problemet?


Hvad er akustik egentlig?

Når vi taler om akustik, beskæftiger vi os med, hvor lang tid en lyd bliver hængende og svinger i rummet. Jo længere tid en lyd hænger ved, som en form for ekko eller rungen, jo dårligere opfattes den af øret.

Mennesket skelner dårlig akustik fra god, ved at sammenligne med de lydmønstre, der findes i naturen. Her reflekteres lyde nemlig ikke tilbage som støj, men fortager sig i stedet. 

Hvad skyldes dårlig akustik?

Ifølge Pablo De Arce, der er projektleder ved det danske akustik-konsulentfirma Earmark, er store overflader, hårde materialer og parallelle vægge de primære syndere, når det gælder dårlige akustik:

“Store overflader i hårde materialer medvirker til, at lyden i rummet svinger frem og tilbage og bliver blandet med nye lyde, som kommer til i sekundet efter. Det bliver støjende for øret. Hvis to vægge står parallelt med hinanden, kan det også få lyden til at fortsætte med at svinge. Det giver en ringere akustik.”

Dårlig akustik i køkkenalrum

Som nævnt ovenfor består en af akustikproblemerne i, at jo større, glattere og hårdere fladerne er, desto mere reflekterer lydene i det åbne rum.

Over den seneste årrække opleves flere og flere problemer med dårlig akustik i de nordiske hjem. Disse problemer opstår især i de populære skandinaviske køkkenalrum, hvor hårde, minimalistiske materialer dominerer.

Hvorfor er det nødvendigt at forbedre akustikken i dit hjem?

Når den direkte lyd, herunder samtaler og latter, bliver blandet med den indirekte lyd, det vil sige støj fra rummet i form af glas, bestik og stoleben, er lyden lang tid om at dø ud. Dette skaber en stressende, urolig atmosfære, hvilket kan være direkte ubehageligt at være i.  

Her er opskriften på god akustik i hjemmet

Da lyd både vandrer mellem vandrette og lodrette overflader, er løsningen at gøre brug af absorberende materialer, der stopper lyden ’i begge ender’ af lokalet.

Det vil sige, at hvis du på den ene væg har lange gardiner og en reol fyldt med bøger, bør du sikre, at lyden bremses af billeder, bløde møbler eller lignende på de modsatte flader af rummet.

Her er 6 gode indretningsideer til et få en bedre akustik i hjemmet.

1. Bløde møbler med høje ryglæn

Selvom akustikken i et rum oftest bliver bedre, jo flere møbler der er, er det ikke alle, der vil ofre plads og indretning på at prioritere god akustik. Hvis du indretter dit hjem med få møbler, er det derfor en god ide at gå efter møbler, der bidrager til en bedre akustik. Især er bløde sofaer og lænestole med høje ryglæn gode lyddæmpere, hvis du placerer dem korrekt.

2. Lydabsorberende kunst

En anden løsning kan være at sætte store akustikbilleder op. Akustikkunst er billeder, der er blevet direkte påført på lydabsorberende plader, således at bagbeklædningen er lyddæmpende.

Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at billederne skal dække mindst 10 – 20% af vægarealet for at forbedre akustikken i et rum.

3. Tykke tekstiler og store tæpper

Fordelen ved at inddrage tekstiler i din indretning er ikke bare at skabe hygge og varme. Tykke tekstiler på eksempelvis polstrede møbler, puder, tæpper og gardiner sluger nemlig lyd og bidrager til en behagelig akustik.

Hvad angår gulvtæpper, hjælper de primært, hvis tæppet både er stort og tykt. Men selv tynde gulvtæpper kan dæmpe lyden.

4. Reoler bidrager effektivt til en bedre akustik

Reoler, især tresidet reoler, er rigtig gode for akustikken i et rum, da de fordeler lyden i rummet. Dette sker ved at reolens forskellige overflader bryder med lydbølgerne, således at støj ikke reflekteres mellem to parallelle overflader.

Derudover fungerer bøger rigtig godt som lyddæmpere i reolen, da de ligeledes bryder en glat overflade og ydermere absorberer lyden.

5. Lydabsorberende loftelementer

En effektiv løsning på akustikproblemerne er at montere lydabsorberende loftselementer i de rum, hvor lyden er dårlig. Loftelementerne kan være helt hvide og simple, men også være mere eksperimenterende i både farve og geometri, hvilket helt afhænger af smag og behag.

6. Lydabsorberende gulve

Sidst, men ikke mindst, er akustikgulve en rigtig god (dog omkostningsfuld) løsning for dig, der ikke har gulvtæppe. Fordelen ved at erstatte de traditionelle trægulve med akustikgulve, er at et mellemlag af kork sikrer, at du næsten intet kan høre fra stilethæle eller støj fra underetagen. 

Mest læste artikler