Usund gæst

Indeklima
Skimmelsvamp er dårligt for huset og helbredet. Læs her, hvordan du jager dem på porten – og undgår nye angreb.
Foto: Østergaard bygge & indeklimateknik a/s, tlf. 56 13 08 00

Af Lise Mortensen Høy, idényt nr. 9, 2006

Skimmelsvampe – eller mug og skimmel – er ubudne gæster, der kan give både træthed og hovedpine, og de kan desuden på længere sigt bane vejen for råd og svamp, der ødelægger dit hus.
Skimmel viser sig som grønne, sorte, brune eller hvide pletter eller plamager. Ofte vil plamagerne komme i hjørnet af brusenichen, omkring vinduerne eller ved radiatorerne. Men skimmelsvampene kan også flytte ind på mere skjulte steder. Her opdager du den ubudne gæst ved, at huset eller rummet lugter af mug – kælderlugt – og så må du snuse dig frem til, hvor den kommer fra.

Pas på helbredet

• Skimmelsvampe afgiver sundhedsskadelige stoffer i form af partikler (sporer) og afgasninger (lugte).

• Symptomer som træthed, hovedpine og åndedrætsbesvær kan skyldes skimmelsvamp i huset, især børn er meget udsatte.

Fjern svamperesterne
Skimmelsvampe flytter kun ind, hvis fugtigheden i materialerne er høj, over 70 pct. relativ fugtighed.

Normalt er boligens materialer ikke så fugtige, men i fx badeværelser, køkkener og på kolde overflader, hvor fugten kondenserer, kan der opstå forhold, der er ideelle for skimmelsvampe.

Finder du skimmelsvamp i dit hus, skal du fjerne svampene, men du bør også altid finde og fjerne årsagen til svampevæksten.

Ryk skabet bort fra væggen, luft mere ud eller køb en bedre udsuger. Det må ikke blive “rutine” at desinficere for skimmel!

De alvorligste skimmelproblemer opstår næsten altid i forbindelse med vandskader fx på grund af utætte tage og vandrør, eller vand, der suges op i vægge fra fundamentet. Skimmelsvamp i selve boligen eller i en kælder eller krybekælder er en alvorlig helbredstrussel, da de sundhedsskadelige stoffer fra skimmelsvampene vil blande sig med luften i boligen.

Skimmelsvamp i loftsrummet skal selvfølgelig også bekæmpes – men er ikke så alvorlig for beboerne, da stofferne fra svampene ikke så nemt kommer ned i boligen oppe fra loftet.

Ved vandskade lyder kuren på, at du hurtigst muligt skal have afhjulpet selve vandskaden, så der ikke længere trænger vand ind.

Herefter skal alle angrebne materialer enten afrenses eller udskiftes. Vær opmærksom på, at skimmelsvampene godt kan gro på våd eller fugtig mineraluld.

Hvis der er store områder med skimmelsvamp, bør det være håndværkere med professionelt sikkerhedsudstyr, der rengør området og udbedrer vandskaden.

9

30. september 2006
Mere om Indeklima

10 tips til at stoppe træk og kuldenedfald i din bolig

Indeklima Træk og kuldenedfald er både dårligt for dit indeklima og din pengepung. Vi har samlet 10 lette tips og tricks, der hjælper dig til at stoppe træk og kuldenedfald i din bolig.

Sådan overlever du de varme nætter

Indeklima Vender og drejer du dig også i sengen om aften i kampen om at klare de varme sommernætter? Så har vi fundet 20 tricks til hvordan du bedst...

Kan denne ananasplante stoppe snorken?

Indeklima Ananasplanten har inden for det sidste år skabt stor interesse i Danmark, da planten siges at kunne stoppe snorken. Vi har undersøgt, om...

Så meget CO2 må der være i luften i dit hjem

Indeklima Der er en grænseværdi for, hvor meget CO2 der må være i din bolig. Lever dit hjem op til de kriterier? Se her, hvordan du måler kuldioxiden i din bolig, og hvad du kan gøre for at forbedre CO2-indeklimaet.

Sådan sikrer du dig mod fugt i kælderen

Indeklima Fugt giver dårlig lugt, klam kælder, skidt indeklima og ødelægger ellers brugbare kvadratmetre. Se her, hvordan du kan tjekke din kælder...

Derfor bør du IKKE rede din seng om morgenen

Indeklima Er du en af de mennesker, der reder sin seng hver morgen? Så bør du læse med her. Undersøgelser viser nemlig, at det hverken er godt for...

Derfor skal du sætte en skål med ukogte ris i dit klædeskab

Indeklima Det lyder måske mærkeligt, men der er rigtig god grund til at reservere en plads til en skål med ukogte ris i dit klædeskab. Find ud af hvorfor i artiklen nedenfor.

8 gode råd til udluftning i vintermånederne

Indeklima I de kolde vintermåneder er det måske fristende at holde hjemmets døre og vinduer lukkede, men det er faktisk det værste, du kan gøre for...

10 ting i dit hus, der gør dig træt

Indeklima Her er synderne, som er skylden til, at du ikke kan komme op om morgenen.

Julehygge forurener dit hjem

Indeklima I december skrues der gerne helt op for alt, hvad der har med stearinlys, brændeovne og lækker mad at gøre. Men julehyggen har desværre en skadelig effekt på dit indeklima. 

5 måder at få dit hjem til at dufte fantastisk

Indeklima Der er forskellige dufte, der egner sig til forskellige lejligheder. Men én ting er fælles for dem alle – det er altid helt fantastisk at...

Flere sikrer sig mod kræftfremkaldende radon

Indeklima Det skønnes, at ca. hvert femte hus har for høj koncentration af Radon. Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at du får dit hus tjekket.

Pas på med frisk luft i kælderen

Indeklima Fugtproblemer i kælderen kan løses rimelig simpelt, men du skal være opmærksom på at problemet kan vokse sig større, hvis du vælger den forkerte løsning.

7 gode råd til at holde soveværelset køligt

Indeklima Lad ikke sommervarmen ødelægge din nattesøvn. Vi har samlet 7 gode råd til, hvordan får en mere behagelig temperatur i soveværelse trods...

Sådan får du frisk luft med et lukket vindue

Indeklima For at undgå fugt og skimmelsvamp i huset, er det nødvendigt at få frisk luft ind. Se her, hvordan du kan få luft ind i huset, selvom vindue...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.