Undgå fugtskader

Tjek huset for småskavanker - så kan du forebygge fugtskader.


Tjek ydermuren for revner m.m. og reparer hurtigt.På kort sigt er det ubehageligt at bo i et hus med fugtskader. På længere sigt kan fugt i mure, tagkonstruktioner m.m. føre til svamp, der ødelægger huset og skaber grobund for den farlige skimmelsvamp.

Fugten kan være et “skjult problem” i lang tid – indtil den viser sig som skimmelsvamp, tapet der buler ud eller mørke skjolder på ydermuren.

Derfor er det vigtigt at forebygge fugtskader ved at tjekke huset for det, der normalt er årsagen til fugt, og at reagere hurtigt, hvis et område af en ydermur virker koldt og fugtigt, hvis der trænger vand ind fra taget, eller hvis kælderen lugter muggent.

Tegn på fugt
  • Salte (hvide), der trækker ud af væggen
  • Misfarvet væg, løsnet tapet.
  • Mørke skjolder på muren.
  • Lugtgener – muglugt.
  • Duggede ruder.

Tjek dit tag
Den hyppigste årsag til fugtskader i taget er utætheder omkring kviste, skotrender, ovenlys og ventilationshætter. Derfor skal du bl.a. kigge efter spor af utætheder på loftet en gang om året. Tjek også taget. Er der tagsten eller tagplader med revner eller afskalninger, bør de udskiftes.

Finder fugten
Med en laser-temperaturmåler kan manglende isolering eller fugt lokaliseres meget præcist. Der er flere muligheder for test bl. a. den såkaldte Iso Test. Flere oplysninger fås på telefon 54 99 69 51.

Pas på murene
Fundament og ydermure er særligt udsatte for fugt, hvis regnvand og grundvand ikke løber væk fra huset. En “uskyldig” flisegang med forkert fald, en stoppet tagbrønd eller et ødelagt dræn kan give store fugtskader.

Her er det bedste råd at fatte en paraply og gå en tur rundt om huset en dag, hvor det regner, så vil du hurtigt opdage utætte tagrender, fyldte brønde og lign.

Tjek også ventilation af kældre/krybekældre, så riste ikke er lukkede eller tildækkede og reparer revner i murværket og fuger mellem fx mure og vinduer. Du kan også selv tjekke, at afløb, brønde og dræn fungerer. Men er årsagen ikke umiddelbart til at finde, vil det ofte være en god idé at rådføre sig med en fagmand for at finde årsagen til fugten. Indendørs er det særligt i badeværelset, der kan være fugtproblemer.
Klinkegulve og flisevægge på murværk eller beton er normalt tætte konstruktioner, men tjek altid fuger for revner specielt mellem gulv og væg.

Fugt i nye huse
• Der kan være fugt i nye huse op til et år efter bygningen.
• Luft ekstra meget ud – flere gange om dagen.
• Pas på store møbler, der står op ad ydervægge – her kan dannes skimmel.
• Undgå uopvarmede rum om vinteren.
Luft ud!
• Åbn vinduerne og luft ud med gennemtræk flere gange om dagen.
• Tænd emhætten, samtidig med at du tænder komfuret.
• Luft godt ud i badeværelset efter bad – gerne med elektrisk udsugning.
• Undgå at tørre tøj inde.
14. august 2007
Mere om Indeklima

10 tips til at stoppe træk og kuldenedfald i din bolig

Træk og kuldenedfald er både dårligt for dit indeklima og din pengepung. Vi har samlet 10 lette tips og tricks, der hjælper dig til at stoppe træk og kuldenedfald i din bolig.

Disse planter kan redde indeklimaet i dit hjem

Glemmer du at lufte ud hver dag, kan det have konsekvenser for dit helbred. Heldigvis findes der planter, der både pynter i hjemmet og...

Sådan overlever du de varme nætter

Vender og drejer du dig også i sengen om aften i kampen om at klare de varme sommernætter? Så har vi fundet 20 tricks til hvordan du bedst...

Kan denne ananasplante stoppe snorken?

Ananasplanten har inden for det sidste år skabt stor interesse i Danmark, da planten siges at kunne stoppe snorken. Vi har undersøgt, om der noget om snakken.

Så meget CO2 må der være i luften i dit hjem

Der er en grænseværdi for, hvor meget CO2 der må være i din bolig. Lever dit hjem op til de kriterier? Se her, hvordan du måler kuldioxiden...

Sådan sikrer du dig mod fugt i kælderen

Fugt giver dårlig lugt, klam kælder, skidt indeklima og ødelægger ellers brugbare kvadratmetre. Se her, hvordan du kan tjekke din kælder...

Den fugtige kælder kan let blive tør igen

De fleste fugtige kældre kan blive tørre nok til mange forskellige formål, fortæller fagmand og slår fast, at et omfangsdræn altid er nøglen til succes.

Derfor bør du IKKE rede din seng om morgenen

Er du en af de mennesker, der reder sin seng hver morgen? Så bør du læse med her. Undersøgelser viser nemlig, at det hverken er godt for...

Derfor skal du sætte en skål med ukogte ris i dit klædeskab

Det lyder måske mærkeligt, men der er rigtig god grund til at reservere en plads til en skål med ukogte ris i dit klædeskab. Find ud af...

8 gode råd til udluftning i vintermånederne

I de kolde vintermåneder er det måske fristende at holde hjemmets døre og vinduer lukkede, men det er faktisk det værste, du kan gøre for dig og dit indeklima. Læs disse 8 tips til, hvordan du forbedrer indeklimaet i vintermånederne og forhindrer fugtskader i dit hjem.

10 ting i dit hus, der gør dig træt

Her er synderne, som er skylden til, at du ikke kan komme op om morgenen.

Julehygge forurener dit hjem

I december skrues der gerne helt op for alt, hvad der har med stearinlys, brændeovne og lækker mad at gøre. Men julehyggen har desværre en...

5 måder at få dit hjem til at dufte fantastisk

Der er forskellige dufte, der egner sig til forskellige lejligheder. Men én ting er fælles for dem alle – det er altid helt fantastisk at befinde sig i et hjem beriget med en fantastisk aroma. 

7 gode råd til at holde soveværelset køligt

Lad ikke sommervarmen ødelægge din nattesøvn. Vi har samlet 7 gode råd til, hvordan får en mere behagelig temperatur i soveværelse trods...

Sådan får du frisk luft med et lukket vindue

For at undgå fugt og skimmelsvamp i huset, er det nødvendigt at få frisk luft ind. Se her, hvordan du kan få luft ind i huset, selvom vindue...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.