Foto: istockphoto

12 simple råd til at få bedre indeklima

Med disse 12 simple råd, kan du gøre meget for at forbedre indeklimaet i dit hjem, og dermed mindske risikoen for at få allergi.

1. Brug altid emhætten, når du laver mad

Tænd altid for emhætten, når du begynder at lave mad. Så får du stegeosen og partiklerne ud med det samme og undgår at indånde eventuelle problematiske stoffer. Er emhætten tæt på vinduet i køkkenet, så lad være med at åbne vinduet, da dampen fra maden bliver suget væk fra emhætten. Tjek en gang imellem om udsugningen og aftrækket virker, som det skal.

2. Drop computeren i soveværelset

Tænk på, hvor du stiller din computer, printer og andet elektronisk udstyr, da udstyret udstøder fine støvpartikler, når det bliver varmt. Tænk på indeklimaet, og lad være med at have computeren stående i små rum og/eller i dit soveværelse. Og sluk for dit elektroniske udstyr, når du ikke bruger det.

3. Husk at vaske dyner og puder

Vi vasker sengetøjet, men glemmer ofte, at dyner og puder er et paradis for husstøvmider. Vil du undgå for mange husstøvmider, skal du vaske dyner og puder hver tredje måned ved 60 grader. Topmadrassen er en genial opfindelse til sengen, da den kan vaskes.

4. Vær varsom, hvis en sparepære bliver knust

En sparepære, der går i stykker, frigiver små mængder kviksølvdampe, som du bør undgå at indånde. Åbn vinduet, og lad det stå åbent. Brug et stykke pap til at samle resterne op med og et stykke vådt køkkenrulle til de små stykker. Brug ikke en kost, da den bare vil sprede kviksølvet. Pak resterne godt ind, og læg det i en lufttæt beholder, som skal afleveres på genbrugsstationen. Det er en god idé at lufte ekstra ud de næste 14 dage.

5. Træk persiennerne op, så du får luft i huset

Persienner og gardiner, der er tæt på vinduet, gør, at luften ikke cirkulerer i rummet. Og når det sker, er der risiko for skimmelsvamp, som kan gøre dig syg. Så husk at trække persienner op og gardinerne fra. Den samme risiko for skimmelsvamp er der også i uopvarmede rum, som vi ikke bruger så ofte.

6. Grønne planter er gode for indeklimaet

Flere planter fjerner sundhedsskadelige stoffer i luften. Blandt de planter, der anbefales som luftrensere, er bl.a. vedbend, aloe vera, edderkoppeplante, guldranke, stuebirk, svigermors skarpe tunge, småbladet paraplytræ og fredslilje. Fredsliljen er tropisk bundplante og elsker derfor en høj luftfugtighed, så den er oplagt på badeværelset , hvor den trives samtidig med den renser luften.

7. Undgå at opbevare ting under sengen

Julestadset skal gemmes væk. Det samme gælder kufferter og sommer/vintertøjet. Og hvorfor ikke bruge pladsen under dobbeltsengen? Det er bare en rigtig dårlig idé, da det er vigtigt, at der er luft under sengen, så fugten fra madrasserne kan komme væk. En fugtig madras er guf for støvmider.

8. Stearinlys er dårligt for indeklimaet

Vil du gerne have et godt og sundt indeklima, skal du begrænse brugen af levende lys, og helt undgå produkter som duftlys, røgelsespinde, aromalamper og gelélys. Brug fyrfadslys der oser mindre end høje lys. Sluk lyset med en lyseslukker, der kniber sammen om vægen, i stedet for at puste det ud. Og luft ud, lige efter du har slukket lysene.

9. Duftfriskere giver ikke frisk luft, men risiko for allergi

Duftfriskere til badeværelset er meget populære, men de skader faktisk mere, end de frisker op. Nogle af duftstofferne i luftfriskerne kan i højere koncentrationer give irritation på luftveje og slimhinder. Miljøstyrelsen har lavet en undersøgelse af en række luftfriskere, der viser, at de alle indeholder ét eller flere af de 24 kemiske stoffer, som af EU er vurderet som allergifremkaldende ved hudkontakt.

10. Sæt varme på i soveværelset om dagen

Opvarmning om vinteren kan minimere fugtskader på huset. Normalt bør temperaturen ligge mellem 20-22 grader. Er du typen, der vil sove køligt om natten, er det vigtigt, at soveværelset varmes op om dagen, da vi afgiver meget fugt, når vi sover og dermed risikerer, at værelset bliver angrebet af fugtskader og dermed et dårligt indeklima. Husk altid at lufte ud flere gange i løbet af dagen.

11. Undgå rengøringsmidler på sprayflasker

Det virker så nemt – et pust med sprayflasken, og kalkfjeneren dækker de beskidte fliser i badeværelset, men det er bare rigtig skidt for dit helbred. Når du sprayer, spredes de såkaldte aerosoler, som du ikke kan undgå at få ned i lungerne. Hvis du ønsker at begrænse mængden af kemikalier mest muligt, er det en god idé at gå efter produkter, der er mærket med Dansk Indeklima Mærkning, Svanen eller EU’s miljøblomst.

12. Tænk dig om, når du skal male derhjemme

Det er vigtigt at vælge maling med en lav MAL-kode. MAL-koden består af to tal med en streg imellem. Fx 1-2. MAL-skalaen går fra 00 til 6. Tallet før bindestregen viser risiko ved indånding. Talværdier på 3 og derover bør ikke bruges indendørs. Er MAL-koden 3 og derover, er det vigtigt med beskyttelse. Tallet efter bindestregen fortæller om risikoen ved kontakt med hud og øjne og indtagelse af produktet.

5. marts 2012
Mere om Indeklima

Tager sagen i egen hånd: Byggemarked uddanner håndværkere til...

Et utal af nationale kampagner får ikke boligejerne til at bekæmpe radongas i deres hjem. Nu tager byggekæde sagen i egen hånd og uddanner professionelle håndværkere. Her får du de bedste råd fra byggemarkedets ekspert.

Hvor ren er luften i dit hjem?

Vil du være fri fra pollen og bakterier i dit hjem? Særligt i øjeblikket kan du have brug for en hjælpende hånd til at komme bakterier til...

Så ofte bør du skifte dit sengetøj

Hvor ofte burde du egentligt skifte dit sengetøj? Her er eksperternes svar!

Derfor SKAL du tjekke julekasserne for mug

I disse dage finder mange julepynten frem fra kælderen og loftet - og flere får sig en grim overraskelse.

Derfor SKAL du lave chok-udluftninger i hjemmet om vinteren

Når vinterkulden tager rigtig fat, er vi hurtige til at lukke alle vinduer og skrue helt op for varmen. Et lunt hjem er dog mere behageligt...

10 tips til at stoppe træk og kuldenedfald i din bolig

Træk og kuldenedfald er både dårligt for dit indeklima og din pengepung. Vi har samlet 10 lette tips og tricks, der hjælper dig til at...

Disse planter kan redde indeklimaet i dit hjem

Glemmer du at lufte ud hver dag, kan det have konsekvenser for dit helbred. Heldigvis findes der planter, der både pynter i hjemmet og giver et meget bedre indeklima. Se, hvilke planter der renser luften i dit hjem bedst her.

Sådan overlever du de varme nætter

Vender og drejer du dig også i sengen om aften i kampen om at klare de varme sommernætter? Så har vi fundet 20 tricks til hvordan du bedst...

Kan denne ananasplante stoppe snorken?

Ananasplanten har inden for det sidste år skabt stor interesse i Danmark, da planten siges at kunne stoppe snorken. Vi har undersøgt, om...

Så meget CO2 må der være i luften i dit hjem

Der er en grænseværdi for, hvor meget CO2 der må være i din bolig. Lever dit hjem op til de kriterier? Se her, hvordan du måler kuldioxiden i din bolig, og hvad du kan gøre for at forbedre CO2-indeklimaet.

Sådan forbedrer du effektivt akustikken i dit hjem

Tidens bygge- og indretningsstil giver flere problemer med dårlig akustik. Kan du ikke holde ud at være i køkkenet med børnene eller have...

Den fugtige kælder kan let blive tør igen

De fleste fugtige kældre kan blive tørre nok til mange forskellige formål, fortæller fagmand og slår fast, at et omfangsdræn altid er nøglen...

Derfor bør du IKKE rede din seng om morgenen

Er du en af de mennesker, der reder sin seng hver morgen? Så bør du læse med her. Undersøgelser viser nemlig, at det hverken er  godt for dit indeklima eller for din allergi…

Derfor skal du sætte en skål med ukogte ris i dit klædeskab

Det lyder måske mærkeligt, men der er rigtig god grund til at reservere en plads til en skål med ukogte ris i dit klædeskab. Find ud af...

8 gode råd til udluftning i vintermånederne

I de kolde vintermåneder er det måske fristende at holde hjemmets døre og vinduer lukkede, men det er faktisk det værste, du kan gøre for...