Denne artikel er sponsoreret
Regelmæssig udluftning forbedrer indeklimaet i din bolig.
Regelmæssig udluftning forbedrer indeklimaet i din bolig. Foto: VELUX

Tænk på indeklimaet, så får du en bolig i balance

Når du skal bygge nyt hus eller renovere det gamle, skal det være energirigtigt, så huset holder på varmen, samtidig med at solen udnyttes mest muligt. Men der er også en tredje faktor – indeklimaet – og det er lige så vigtigt at tage hensyn til, da det har indflydelse på vores velbefindende i hverdagen. I yderste konsekvens kan dårligt indeklima også gøre os meget syge.

Vi er meget hjemme i vores boliger
I Danmark opholder vi os inden døre en meget stor del af døgnets 24 timer, og halvdelen af den tid, er vi hjemme i vores boliger. Samtidig er kravene til vores boliger de sidste 10-15 år blev skærpet, så de er blevet mere energirigtige, men også mere tætte.
 
Hvem vil bo i en osteklokke?

Et tæt hus bruger mindre energi, men kan også blive som en osteklokke, hvis ventilationen er dårlig. Huset kan ikke ”trække vejret”, og man får alvorlige problemer med fugt, hvis man ikke sørger for at få luftet grundigt ud.


Vi er med til at gøre luftfugtigheden høj
En familie på 4 personer tilfører luften i et hus omkring 10-15 liter vand i døgnet. Vanddampen opstår, når vi laver mad, tørrer tøj, bader, når vi sveder og ånder. Hvis vanddampen ikke bliver ventileret væk, vil luftfugtigheden blive meget høj.

Foto: VELUXFå hjælp til udluftningen

Udluftning kan selvfølgelig ske ved at åbne vinduer og døre nogle gange om dagen, men det glemmer vi nogle gange, når vi har travlt. En indbygget ventilationsklap i vinduet er en god løsning, da den ventilerer rummet, uden at vinduet behøver stå åbent. Det betyder, at huset også bliver ventileret, når du ikke er hjemme.
› Frisk luft giver en sund bolig


Frisk luft uden insekter og støv
Ventilationsklappen, som er på alle ovenlysvinduer fra VELUX, er nem at betjene. Ved et let træk i gribelisten foroven åbnes ventilationsklappen, så der kommer frisk luft gennem det indbyggede ventilationsfilter, selvom vinduet stadig er lukket. Insekter, støv og fygesne holdes ude ved hjælp af filtret.

Ventilationsklappen giver et naturligt luftskifte
Et naturligt luftskifte betyder, at fugt og partikler bliver ledt aktivt ud af boligen, som derfor altid virker frisk og indbydende, og dermed giver et godt indeklima.
 
Foto: VELUXUdluftning ved hjælp af ”skorstenseffekten”
Ved hjælp af et ovenlysvindue, kan huset luftes igennem på få minutter på grund af den såkaldte skorstenseffekt. Åbn ovenlysvinduet samtidig med en dør eller et facadevindue, og luften er skiftet ud på ingen tid. Huset bevarer sin varme, fordi stort set al varmeenergi er lagret i selve bygningens materialer.

Hvad sker der, hvis du ikke lufter ud
Koncentrationsbesvær, hovedpine og træthed er nogle af de symptomer, dårligt indeklima kan være skyld. Det samme gælder allergi og astma – og i værste fald mere alvorlige sygdomme.

Tidsindstil dit vindue og få et godt indeklima
Med fjernbetjente ovenlysløsninger fra VELUX kan man tidsindstille vinduerne til at åbne og lukke på bestemte tidspunkter. Så uanset om man er hjemme eller ej, kan man som boligejer skabe et friskt hjem med en naturlig luftgennemstrømning og et sundt indeklima. I tilfælde af regn sørger den integrerede regnsensor for, at vinduet lukker.

Huset bliver også ødelagt
Det dårlige indeklima går først ud over vores trivsel og helbred, fordi for høj luftfugtighed øger forekomsten af støvmider og skimmelsvamp. Men siden kan det ødelægge selve huset, som bliver angrebet af råd og svamp.

Tre gode råd om udluftning:

  • Luft ud tre gange daglig med gennemtræk i 5-10 minutter.
  • Luft ud under og efter madlavning.
  • Luft ud, når der dannes ekstra fugt, fx ved badning og gulvvask.

Se mere om indeklima og bolig i balance på velux.dk

6. november 2011
Mere om Indeklima

10 tips til at stoppe træk og kuldenedfald i din bolig

Træk og kuldenedfald er både dårligt for dit indeklima og din pengepung. Vi har samlet 10 lette tips og tricks, der hjælper dig til at stoppe træk og kuldenedfald i din bolig.

Disse planter kan redde indeklimaet i dit hjem

Glemmer du at lufte ud hver dag, kan det have konsekvenser for dit helbred. Heldigvis findes der planter, der både pynter i hjemmet og...

Sådan overlever du de varme nætter

Vender og drejer du dig også i sengen om aften i kampen om at klare de varme sommernætter? Så har vi fundet 20 tricks til hvordan du bedst...

Kan denne ananasplante stoppe snorken?

Ananasplanten har inden for det sidste år skabt stor interesse i Danmark, da planten siges at kunne stoppe snorken. Vi har undersøgt, om der noget om snakken.

Så meget CO2 må der være i luften i dit hjem

Der er en grænseværdi for, hvor meget CO2 der må være i din bolig. Lever dit hjem op til de kriterier? Se her, hvordan du måler kuldioxiden...

Sådan sikrer du dig mod fugt i kælderen

Fugt giver dårlig lugt, klam kælder, skidt indeklima og ødelægger ellers brugbare kvadratmetre. Se her, hvordan du kan tjekke din kælder...

Den fugtige kælder kan let blive tør igen

De fleste fugtige kældre kan blive tørre nok til mange forskellige formål, fortæller fagmand og slår fast, at et omfangsdræn altid er nøglen til succes.

Derfor bør du IKKE rede din seng om morgenen

Er du en af de mennesker, der reder sin seng hver morgen? Så bør du læse med her. Undersøgelser viser nemlig, at det hverken er godt for...

Derfor skal du sætte en skål med ukogte ris i dit klædeskab

Det lyder måske mærkeligt, men der er rigtig god grund til at reservere en plads til en skål med ukogte ris i dit klædeskab. Find ud af...

8 gode råd til udluftning i vintermånederne

I de kolde vintermåneder er det måske fristende at holde hjemmets døre og vinduer lukkede, men det er faktisk det værste, du kan gøre for dig og dit indeklima. Læs disse 8 tips til, hvordan du forbedrer indeklimaet i vintermånederne og forhindrer fugtskader i dit hjem.

10 ting i dit hus, der gør dig træt

Her er synderne, som er skylden til, at du ikke kan komme op om morgenen.

Julehygge forurener dit hjem

I december skrues der gerne helt op for alt, hvad der har med stearinlys, brændeovne og lækker mad at gøre. Men julehyggen har desværre en...

5 måder at få dit hjem til at dufte fantastisk

Der er forskellige dufte, der egner sig til forskellige lejligheder. Men én ting er fælles for dem alle – det er altid helt fantastisk at befinde sig i et hjem beriget med en fantastisk aroma. 

7 gode råd til at holde soveværelset køligt

Lad ikke sommervarmen ødelægge din nattesøvn. Vi har samlet 7 gode råd til, hvordan får en mere behagelig temperatur i soveværelse trods...

Sådan får du frisk luft med et lukket vindue

For at undgå fugt og skimmelsvamp i huset, er det nødvendigt at få frisk luft ind. Se her, hvordan du kan få luft ind i huset, selvom vindue...