Sundt indeklima med ventilation

Hvis du ligesom de fleste ikke får luftet ud og lavet gennemtræk i dit hus tre til fire gange i døgnet, kan mekanisk ventilation være en god genvej til et sundt indeklima.



Suger den dårlige luft ud
En ventilator suger luften ud af et rum og skaber dermed et undertryk, som straks bliver fyldt op af luft, der trænger ind. Den suger kort sagt boligens dårlige luft ud og erstatter den med ny og frisk luft. Nogle anlæg justerer luftfugtigheden automatisk, så indeklimaet er konstant og behageligt, og igen andre typer omdanner den udskiftede luft til varme.

Central ventilation
Det vil altid være i køkken, bad og bryggers, der er mest brug for ventilation. I køkkenet kan en emhætte klare jobbet, men en mere effektiv løsning opnås via et emfang, der også kan fungere i samspil med en ventilationsløsning for hele boligen, et centralt ventilationsanlæg.

Et centralt ventilationsanlæg er som regel placeret på loftet.

Stor investering
Dette kræver en installation, hvor udstyr og tilbehør som rør, ledninger, motorer og ventilatorer bliver skjult på loft og/eller i vægge. Anlægget styres centralt og automatisk og kan indstilles efter drift, temperatur og luftfugtighed i de rum, hvor det skal fungere. En central ventilationsløsning er en stor investering, men vælger man at benytte anlægget som varmekilde, kan det være en god investering.

Ventilation efter behov
Hvis du kun har brug for ventilation i et enkelt eller få rum, så vil en separat ventilation ofte være nok. Den har et modul på ydersiden af huset og fungerer ofte som både aircondition og varmeanlæg. En løsning, der egner sig til fritidshuse og til boliger, hvor man i et eller flere rum har brug for ekstra ventilation.

Også simple ventilatorer
Desuden findes mere simple ventilatorer, placeret i ydermuren – den slags sørger for at skifte luften ud, fx på et badeværelse. I den billigere ende findes der mobil aircondition og bordventilatorer, der ikke kræver installation, men til gengæld heller ikke er særlig effektive.

Frisk luft og varme
Ulempen ved mekanisk ventilation er, at det koster på el- regningen, men genvinder man varmen fra sin bolig via et såkaldt varmepumpeanlæg, kan det være en besparende varmekilde.

Luft-til-luft-anlæg

En god løsning kan være et luft-til-luft-anlæg, der både varmer, køler og ventilerer boligen. Men anlægget skal være korrekt dimensioneret og fejlfrit installeret – ellers er det penge lige ud i ventilationskanalen.


En simpel ventilator placeret i ydermur.

Placering er vigtig
En ventilator er mest effektivt, når den er placeret i eller omkring de områder i boligen, hvor der er mest trafik, fx ved indgange og døre, og hvor personer bevæger sig mest og dermed flytter rundt på luften.

Mål rummet op
Ventilatorens størrelse skal også matche rummets størrelse. Mål rummet op i m³, og tal derefter med en fagmand.

Frisk luft
Et sundt indeklima giver mindre risiko for hoste, kløe i øjnene og allergiske reaktioner.

Mest læste artikler