Isolering i løs form, her papiruld, egner sig til tage og lofter.
Isolering i løs form, her papiruld, egner sig til tage og lofter.

Isolering af dit hus

Indeklima

Isolering er ikke bare isolering. De senere år er der kommet nye produkter på markedet.


Så forskellige ting som hør, hamp, halm, træfibre, og papir kan faktisk bruges til at isolere med. Men vil du vide mere om alternativ isolering, så læs her om fordele og ulemper.

Ej blot til pynt. Hørplanten bliver også brugt som isolering, kaldet høruld.

Papirulds, træulds og hørulds varmeisolerende evne er stort set på højde med traditionel isolering som mineraluld og flamingo og belaster miljøet mindre, idet der anvendes mindre energi ved fremstillingen og bortskaffelsen.

Du skal dog være opmærksom på, at de alternative isoleringsmaterialer er organiske og dermed både brændbare og fugtpåvirkelige. Derfor er det nødvendigt at behandle dem kemisk for at mindske risikoen for angreb af skimmelsvamp og for at forbedre de brandtekniske egenskaber.

Træuld har dog sin naturlige modstandskraft mod biologiske angreb og er derfor kun tilsat ammoniumpolyfosfat for at gøre det brandhæmmet.

Isolering sparer plads
For få år siden kom der endnu et nyt isoleringsmateriale på det danske marked, kaldet reflektiv isolering. Det har været brugt i flyindustrien i mange år og består af et cirka 10 mm tyndt lag polyethylen beklædt med en aluminiumsfilm på begge sider. I forbindelse med renovering, hvor man måske står med pladsproblemer, kan den tynde isoleringsplade anvendes som supplerende isolering, men pas på, hvor den indbygges, idet den også fungerer som en dampspærre og dermed kan give kondensproblemer i konstruktionen, hvis den placeres forkert.

Generelt skal du være opmærksom på, hvordan du bruger og monterer de alternative isoleringsmaterialer.
Selvom nogle af dem har en isoleringsevne, der er lige så god som mineraluld, så skal man tage hensyn til, hvordan ens hus er konstrueret. Statens Byggeforskningsinstitut har udgivet en anvisning om alternativ isolering, hvor du kan læse mere om, hvordan du bruger fx halm, træuld og papiruld.

Granulat eller plader
De fleste isoleringsmaterialer kan købes både som plader og til løs udlægning eller indblæsning i hulrum. De fleste granulater kan bruges i vandrette konstruktioner, mens vægge oftest isoleres med faste plader, hvis det er nybyggeri. Fordelen ved indblæsning af granulat er, at isoleringen fordeler og pakker sig tæt, så risikoen for kuldebroer minimeres.

Luft
Det er ikke selve materialet, som iso­­­lerer, men den stillestående luft inden i materialet.Jo mere luft, desto bedre isoleringsevne. Gode iso­leringsmaterialer består af 94-99% luft.

 
  Som al isolering dæmper høruld lyden.
Isoleringen holder på andet end varmen
Isolering forbinder vi som regel kun med at spare på varmen – altså en termisk isolering, som om vinteren holder på varmen i huset. Jo mere isolering, desto mindre varmeregning. Men isoleringen har også andre funktioner, nemlig over for brand og lyd. I en indvendig skillevæg er der ikke brug for varmeisolering, men vi vil til gengæld gerne have, at lyden ikke farer lige gennem væggen.

Desuden er der til alle bygningsdele nogle brandmæs­sige krav, som opfyldes med en kombination af isolering og be­klædninger som fx gipsplader.

Husk!
Brugen af isolering skal overholde brandtekniske krav.
Snak med en fagmand.
14. oktober 2008
Mere om Indeklima

10 tips til at stoppe træk og kuldenedfald i din bolig

Indeklima Træk og kuldenedfald er både dårligt for dit indeklima og din pengepung. Vi har samlet 10 lette tips og tricks, der hjælper dig til at stoppe træk og kuldenedfald i din bolig.

Sådan overlever du de varme nætter

Indeklima Vender og drejer du dig også i sengen om aften i kampen om at klare de varme sommernætter? Så har vi fundet 20 tricks til hvordan du bedst...

Kan denne ananasplante stoppe snorken?

Indeklima Ananasplanten har inden for det sidste år skabt stor interesse i Danmark, da planten siges at kunne stoppe snorken. Vi har undersøgt, om...

Så meget CO2 må der være i luften i dit hjem

Indeklima Der er en grænseværdi for, hvor meget CO2 der må være i din bolig. Lever dit hjem op til de kriterier? Se her, hvordan du måler kuldioxiden i din bolig, og hvad du kan gøre for at forbedre CO2-indeklimaet.

Sådan sikrer du dig mod fugt i kælderen

Indeklima Fugt giver dårlig lugt, klam kælder, skidt indeklima og ødelægger ellers brugbare kvadratmetre. Se her, hvordan du kan tjekke din kælder...

Derfor bør du IKKE rede din seng om morgenen

Indeklima Er du en af de mennesker, der reder sin seng hver morgen? Så bør du læse med her. Undersøgelser viser nemlig, at det hverken er godt for...

Derfor skal du sætte en skål med ukogte ris i dit klædeskab

Indeklima Det lyder måske mærkeligt, men der er rigtig god grund til at reservere en plads til en skål med ukogte ris i dit klædeskab. Find ud af hvorfor i artiklen nedenfor.

8 gode råd til udluftning i vintermånederne

Indeklima I de kolde vintermåneder er det måske fristende at holde hjemmets døre og vinduer lukkede, men det er faktisk det værste, du kan gøre for...

10 ting i dit hus, der gør dig træt

Indeklima Her er synderne, som er skylden til, at du ikke kan komme op om morgenen.

Julehygge forurener dit hjem

Indeklima I december skrues der gerne helt op for alt, hvad der har med stearinlys, brændeovne og lækker mad at gøre. Men julehyggen har desværre en skadelig effekt på dit indeklima. 

5 måder at få dit hjem til at dufte fantastisk

Indeklima Der er forskellige dufte, der egner sig til forskellige lejligheder. Men én ting er fælles for dem alle – det er altid helt fantastisk at...

Flere sikrer sig mod kræftfremkaldende radon

Indeklima Det skønnes, at ca. hvert femte hus har for høj koncentration af Radon. Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at du får dit hus tjekket.

Pas på med frisk luft i kælderen

Indeklima Fugtproblemer i kælderen kan løses rimelig simpelt, men du skal være opmærksom på at problemet kan vokse sig større, hvis du vælger den forkerte løsning.

7 gode råd til at holde soveværelset køligt

Indeklima Lad ikke sommervarmen ødelægge din nattesøvn. Vi har samlet 7 gode råd til, hvordan får en mere behagelig temperatur i soveværelse trods...

Sådan får du frisk luft med et lukket vindue

Indeklima For at undgå fugt og skimmelsvamp i huset, er det nødvendigt at få frisk luft ind. Se her, hvordan du kan få luft ind i huset, selvom vindue...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.