Isolér de varme og kolde rør, og spar penge

Rørisolering har forskellige funktioner: Mod varmetab, kondens og frost. På alle områder er det vigtigt at sikre sig, at isoleringen er tilstrækkelig, så vandrørene ikke driver af kondens eller bliver frostsprængte om vinteren.


Ældre huse lider under gammel isolering

I nybyggede huse er rørene sædvanligvis isoleret i overensstemmelse med kravene i bygningsreglementet, men anderledes er det i ældre huse, hvor isoleringen ofte er gammel og beskadiget eller helt mangler.

De typiske steder, hvor du bør undersøge, om rørene er tilstrækkeligt isoleret, er i tagkonstruktionens skunk og på loftet samt i uopvarmede kældre. Rør-installationer udskiftes 3-5 gange i en bygnings levetid – fx når en radiator skal flyttes eller når badeværelset renoveres. Og tit glemmer man at få isoleret rørene samtidig.

I skunkrum kan der være rørføringer til både koldt og varmt brugsvand og til centralvarmeanlægget. Rørene til det kolde brugsvand skal isoleres mod kondens og frost, mens de rør, som transporterer varmt vand, bør isoleres, så varmespild undgås.

Pas på – inden du isolerer den uopvarmede kælder

Situationen er den samme i en uopvarmet kælder, men her må du overveje, om det er godt at isolere varmerørene. Måske er varmen fra rørene den eneste varmekilde i kælderen, som bliver koldere, hvis rørene isoleres. Resultatet er, at luftfugtigheden bliver højere.

Vælger du at isolere – overvej at montere en radiator

Så hvis rørene isoleres, skal der måske monteres en radiator til styring af temperaturen i kælderen. Selv om sommeren, hvor luftfugtigheden er høj, kan det være godt med lidt varme i kælderen for at undgå fugtige vægge. Husk ventilation.

Hvad er kondens?

  Foto: Rockwool
  De fleste rørskåle er fleksible, og lige til at bøje om røret.

Kondens opstår på kolde vandrør på samme måde, som en køleskabskold flaske dugger, når den stilles ud på bordet. Hvis vandet i røret er koldere end lufttemperaturen, vil den varme, fugtige luft blive afkølet på overfladen af rørene. Vanddampen fortættes og når dugpunktet.

Kondensvand driver dermed ned ad rørene og kan give fugtskader i form af råd og skimmelsvamp. Isolering forhindrer, at vanddampen kondenserer, men det er vigtigt at bruge en isolering, som har en dampspærre på ydersiden, og at dampspærren tapes tæt ved samlingerne.

Gør-det-selv – det er ikke svært

Det er ikke svært at isolere rørene selv. Men tjek, at der er tilstrækkelig plads, hvis røret sidder tæt på væggen eller tæt på et andet rør. Mål rørets udvendige diameter, og vælg en rørskål, som passer. Ved nybyggeri eller ombygning skal Statens Byggeforskningsinstituts vejledning følges. Også pladskrav i henhold til DS 1102 anbefales opfyldt. Der anbefales en minimumsafstand på 50 mm til alle sider.

Foto: brommann.dkSkum eller mineraluld

Der findes flere typer rørskåle af polyethylenskum og mineraluld. Rørskålene er opslidsede og kan let presses omkring rørene. Der findes også rørskåle af mineraluld, som kan bøjes. Pres rørskålen sammen 2-3 gange, så den bliver fleksibel. Alternativt udskæres kiler af rørskålen og tilpasses i bøjningerne. Husk, at tape samlingerne, så isoleringen slutter tæt.

Rør der fører koldt vand, vil ofte være fugtige, da røret er koldere end omgivelserne. Her skal der være damp-
spærre på rørskålen.

Mest læste artikler