Indeklima, stikkontakter og havehegn – gode råd til huset i november

Soveværelset bør have den rette temperatur, når det bliver køligt udenfor. Så kan du undgå dårligt indeklima. Du kan også læse om, hvor mange stikkontakter, du skal have i hjemmet og få et godt tip til, når du skal bore i væggen. Det er også en god idé at forberede havehegnet på storm. 


Pas på fugt i dit soveværelse

Hver femte bolig i Danmark har problemer med indeklimaet, og derfor skal du lufte ud med gennemtræk tre gange dagligt og holde en jævn varm temperatur i hele boligen.

Soveværelset er oftest det rum i boligen, der er koldest, fordi de fleste mennesker ynder at sove koldt. Den lave temperatur betyder, at ydervæggene, gulvet og loftet bliver kolde. Når den varme luft, fra de andre værelser, kommer ind i soveværelset, vil den kondensere på de kolde ydervægge, og luftfugtigheden vil stige yderligere.

Soveværelset bør derfor have nogenlunde samme temperatur som resten af boligen for at undgå dårligt indeklima.

Så mange stikkontakter skal du have

Ifølge Stærkstrømsbekendtgørelsen har det siden 1984 været et krav, at der er mindst en stikkontakt for hver påbegyndt kvadratmeter gulvareal i indendørs beboelsesrum.

I en opholdsstue på 20 kvadratmeter (4 × 5 meter) skal der derfor være mindst 5 stikkontakter. Hvis to eller flere stikkontakter er placeret samlet, tæller de kun for én.

Dette krav gælder opholdsrum, soveværelse, spisestue, gildestue, entré, gang, grovkøkken, bryggers og hobbyrum. Der er dog ikke krav om mere end otte kontakter pr. rum.

Undgå at bore for dybt i væggen

Skal du fx hænge et billede op på en 8 cm tyk væg, og har du en rawlplug på 3 cm i længden, er det en god idé at bore et hul på 3,5 cm, så der er et par millimeter ekstra til snavs og skidt. Sæt boret i boremaskinen og find en elastik og en tommestok frem. Husk at sikre dig, at boret er slukket!

Mål 3,5 cm fra spidsen af boret, og sæt elastikken ved 3,5 cm. Vikl elastikken så mange gange rundt om boret, at den sidder rigtig godt fast. Nu kan du roligt bore  helt ind til elastikken.

Træk boret forsigtigt ud, og skub rawlpluggen ind på plads. Tricket er især godt, hvis du bruger en større slagboremaskine, som tager godt fat og kan være svær at holde igen.

Se efter dit havehegn, før stormen tager det

Det er altid godt at være på forkant med efterårets storme.

For at undgå at det løse hegn, stakittet eller plankeværket blæser omkuld, kan du skrue 2 skråstivere, store brædder eller lignende fast i stolperne. Placér dem skråt fra stolpen og bank dem ned mod jorden. Spænd eller søm selve hegnet bedre fast eller afmontér evt. det, der ikke sidder ordentligt fast.

Senere bør du gøre hegnet stormsikkert ved at udskifte de stolper, der er angrebet af råd.

Varmepumpe mod radon

– En varmepumpe i kælderen løser ikke problemet med for høj koncentration af radon i kælderen, siger Jeanette Standly Mikkelsen, fagekspert og energirådgiver hos Bolius.

–En varmepumpe blæser kun varm luft ind og trækker ikke luft ud igen. Det er kun til cirkulation og ikke luftskifte, siger hun.

Men det er korrekt, at for høj radon kan afhjælpes med  ventilering af kælderen. Det kræver, at luften fra kælderen bliver udskiftet med ny luft udefra. Afhængigt af husets konstruktion og pengepung kan man i stedet installere et ventilationsanlæg, et radonsug eller radonsikre kældergulvet med en smøremembran.

Læs også: Sådan sikrer du dit hus mod radon, og sådan laver du en radonmåling

Tip til tagrenden

Det er ikke altid nødvendigt at skifte tagrender ud. Med en reparationstape til 150-200 kr. kan du reparere tæringer og huller både i tagrenden og på nedløbsrøret.

Få flere tips til huset på bolius.dk

Mest læste artikler