Foto: Getty Images

Hvor ren er luften i dit hjem?

Vil du være fri fra pollen og bakterier i dit hjem? Særligt i øjeblikket kan du have brug for en hjælpende hånd til at komme bakterier til livs. Så kan du måske overveje at få dig en luftrenser. På den måde kan du omgive dig selv og din familie med ren luft – og nyd et trygt og sundt indeklima i dit hjem. 

Af: Karoline Faxe , 7. april 2020

I gennemsnit bruger vi 80-90 % af livet indendørs – og mange af vores hjem er fyldt med støvmider, pollen, dyreallergener, bakterier, kemikalier, røg, uønskede partikler og dårlig lugt. Og selvom vi gør rent og lufter ud, er det ikke altid nok.

Ifølge Miljøstyrelsen kan det resultere i et usundt indeklima og blandt andet føre til astma, allergi og andre helbredsproblemer som træthed, hovedpine og koncentrationsbesvær. Derfor er rådet fra Miljøstyrelsen, at du holder øje med indeklimaet i dit hjem, så det ikke generer dit helbred.

En luftrenser er en god idé, hvis du vil sikre et godt indeklima. 

Men du skal selvfølgelig have en model, som passer ind i dit hjem, og ikke er alt for  iøjenfaldende og samtidig har egenskaber som effektivt renser luften i dit hjem. Men hvordan vælger du sådan en? Vi har samlet nogle nyttige råd til hvad du bør have med i dine overvejelser, hvis du tænker på at købe en luftrenser. 

Gode egenskaber din luftrenser bør have

 • Kan den holde øje med dig indeklima?

  De fleste af os ved, at kemiske stoffer kan påvirke vores helbred. Men de færreste af os er klar over, at stofferne kan stamme fra fx husholdningselektronik, møbler, tæpper og legetøj. Du kan ikke se kemikalierne, men ifølge Miljøstyrelsen afgives stofferne fra produkterne og samler sig i støvet og luften – og det kan påvirke dig og din sundhed. 

  Derfor er det vigtigt at få en luftrenser der hele tiden holder øje med og måler luftkvaliteten i dit hjem, og automatisk justerer luftstrømmen, så den renser luften på den mest effektive måde.

 • Kan den skræddersyes til dine behov?

  Kan luftrenseren tilpasses efter årstiden og dine personlige ønsker? Hvis du eksempelvis er allergiker, kan det være en god ide at kunne vælge at bruge et særlige allergivenligt filter, der indfanger fine pollenartikler i luften – og har du husdyr bør din luftrenser kunne absorbere de gasser, der forårsager dårlig lugt.

 • Anbefales den til astmatikere og allergikere?

  Ifølge Asthma Allergy Nordic er et godt indeklima og en god luftkvalitet i boligen særligt vigtigt, hvis du eller nogen i din familie har følsomme luftveje, eller der er små børn i dit hjem.

  Derfor bør du købe en luftrenser der er yder ekstra beskyttelse mod støv, allergener og irritanter og som anbefales af Asthma Allergy Nordic til dig og dine kære med astma, allergi eller anden overfølsomhed.

 • Kan den styres via mobilen?

  Uanset om du er hjemme eller ej, kan det være rart at kunne følge og optimere luftkvaliteten i dit hjem via din mobil.

3 luftrensere, der lever op til ovenstående råd

 • Electrolux - Pure A9

Denne nyeligt lancerede luftrenser er en allergimærket luftrenser til alle, der ønsker ren og frisk luft i deres hjem – og som samtidig går højt op i design. 

 • Dyson Pure Cool

Luftrenseren til dig der vil have 99.95 procent af mikropartikler ud af luften og også er interesserede i en luftrenser, der ikke fylder for meget i dit hjem, rent estetisk.

 • Duux Sphere

Denne luftrenser er stilfuld og effektiv og kan også imødekomme dem, som ikke vil ofre store summer på deres luftrenser. Derudover spræder den velduftende aromaer i dit hjem. 

7. april 2020 Karoline Faxe
Mere om Indeklima

Forskere: Indeklimaet er afgørende i kampen mod Corona

Flere indeklimaforskere peger på et godt indeklima som en vigtig parameter i kampen mod Coronavirus og de bakkes nu op af sundhedsstyrelsen. Se hvordan du kan forbedre dit indeklima i boligen og mindske smittespredning ved sociale arrangementer ved hjælp af god ventilation.

Tager sagen i egen hånd: Byggemarked uddanner håndværkere til...

Et utal af nationale kampagner får ikke boligejerne til at bekæmpe radongas i deres hjem. Nu tager byggekæde sagen i egen hånd og uddanner...

Så ofte bør du skifte dit sengetøj

Hvor ofte burde du egentligt skifte dit sengetøj? Her er eksperternes svar!

Derfor SKAL du tjekke julekasserne for mug

I disse dage finder mange julepynten frem fra kælderen og loftet - og flere får sig en grim overraskelse.

10 tips til at stoppe træk og kuldenedfald i din bolig

Træk og kuldenedfald er både dårligt for dit indeklima og din pengepung. Vi har samlet 10 lette tips og tricks, der hjælper dig til at...

Disse planter kan redde indeklimaet i dit hjem

Glemmer du at lufte ud hver dag, kan det have konsekvenser for dit helbred. Heldigvis findes der planter, der både pynter i hjemmet og...

Sådan overlever du de varme nætter

Vender og drejer du dig også i sengen om aften i kampen om at klare de varme sommernætter? Så har vi fundet 20 tricks til hvordan du bedst kommer igennem nætterne, hvis du ikke har en aircondition. 

Kan denne ananasplante stoppe snorken?

Ananasplanten har inden for det sidste år skabt stor interesse i Danmark, da planten siges at kunne stoppe snorken. Vi har undersøgt, om...

Så meget CO2 må der være i luften i dit hjem

Der er en grænseværdi for, hvor meget CO2 der må være i din bolig. Lever dit hjem op til de kriterier? Se her, hvordan du måler kuldioxiden...

Sådan bekæmper du effektivt kondens på dine vinduer

En lille indsats i hjemmet kan gøre en stor forskel for holdbarheden af din bolig og din egen sundhed, og i de kolde måneder bør du have ekstra fokus på kondens i vinduerne. Kondens på indersiden af ruderne i boligen bør ikke ignoreres når temperaturerne ligger omkring frysepunktet. Kondens er tværtimod en lysende advarselslampe, der fortæller om dårligt indeklima i boligen. 

Salget af luftrensere er eksploderet under Corona

Danskerne køber luftrensere som aldrig før. 25 procent er salget ifølge firma steget med under corona. Dette skal du være opmærksom på,...

Sådan forbedrer du effektivt akustikken i dit hjem

Tidens bygge- og indretningsstil giver flere problemer med dårlig akustik. Kan du ikke holde ud at være i køkkenet med børnene eller have...

Derfor bør du IKKE rede din seng om morgenen

Er du en af de mennesker, der reder sin seng hver morgen? Så bør du læse med her. Undersøgelser viser nemlig, at det hverken er  godt for dit indeklima eller for din allergi…

Derfor skal du sætte en skål med ukogte ris i dit klædeskab

Det lyder måske mærkeligt, men der er rigtig god grund til at reservere en plads til en skål med ukogte ris i dit klædeskab. Find ud af...

8 gode råd til udluftning i vintermånederne

I de kolde vintermåneder er det måske fristende at holde hjemmets døre og vinduer lukkede, men det er faktisk det værste, du kan gøre for...