Varmegenvindingsanlægget består overordnet set af to ting: selve ventilationsanlægget og rør fra anlægget og ud til de forskellige rum i huset.
Varmegenvindingsanlægget består overordnet set af to ting: selve ventilationsanlægget og rør fra anlægget og ud til de forskellige rum i huset.

Genbrug husets varme og få et bedre indeklima

Skal du bygge om eller efterisolere, kan det være en god idé at få et varmegenvindingsanlæg samtidig. Med et varmegenvindingsanlæg kan du på én gang reducere varmeforbruget og risikoen for vækst af husstøvmider og skimmelsvamp.


På billedet kan du se hvordan anlægget virker:
1. Varmeveksleren i selve ventilationsanlægget overfører varmen fra den brugte luft til den nye luft.
2-3. Anlægget fungerer sammen med forskellige typer opvarmning. Huset her har gulvvarme.
4. Anlægget kan også opvarme brugsvandet.
5. Brugt luft suges ud gennem ventilationskanaler fra bryggers, badeværelse og køkken.
6. Ny og opvarmet luft føres via ventilationskanaler ud i stuen og på værelserne.
7. Frisk udeluft blæses ind og renses for pollen i et filter.
8. Den brugte luft suges ud af huset.

Du må ikke installere et centralt ventilationsanlæg
Faktisk må du ikke installere et centralt ventilationsanlæg i dit hus uden, at det har varmegenvinding – kravet er beskrevet i Bygningsreglementet.

Nye huse kan ikke leve op til lovkravet

De fleste nye huse kan ikke leve op til lovens krav om at bruge så lidt energi som muligt uden at have et varmegenvindingsanlæg. Og skal du i gang med at bygge om eller efterisolere, er det en god anledning til at installere et varmegenvindingsanlæg.

Undgå skimmelsvamp og allergi

Jo bedre isoleret dit hus er, desto større behov er der for at lufte ud for at undgå skimmelsvamp og allergi. Behov, som det er nemmere at leve op til, hvis du installerer et varmegenvindingsanlæg.

Du undgår at få pollen ind i huset
I anlægget sidder en varmeveksler, som overfører varmen fra den gamle, brugte indeluft, der suges ud, til den friske luft, som blæses ind i huset. De fleste anlæg har desuden filtre, så du undgår at få pollen trukket ind i indeluften.

Læs på næste side bl.a. om montering, priser og støj. #br

Du kan kombinere anlægget med en varmepumpe
Du kan vælge at kombinere anlægget med en varmepumpe, så det også bidrager til at opvarme brugsvandet. Hvilken løsning, som er mest optimal i dit hus, kan en autoriseret forhandler rådgive dig om, for det afhænger af flere ting – bl.a. hvor godt huset er isoleret, om I har gulvvarme, og om huset er bygget i en eller to etager.

Anlægget består af to ting
Varmegenvindingsanlægget består overordnet set af to ting: selve ventilationsanlægget og rør fra anlægget og ud til de forskellige rum i huset. Anlægget med varmeveksleren har typisk en størrelse som et højskab og placeres ofte i bryggerset. Rørerne trækkes frem til de forskellige rum i huset, så frisk luft kan blæses ind og brugt luft suges ud og tilbage til anlægget, hvor varmen genbruges i varmeveksleren.

Det er nemt at trække rørene i et etplanshus
I et etplans hus er det relativt nemt at trække ventilationsrørene på loftet. Mere besværligt kan det være i et toplanshus, hvis første­salen er udnyttet, og der kun er begrænset plads til rørføring i tagrummets skunk.

Du skal bruge en elektriker
Du kan selv udføre en del af montagearbejdet, men tilslutningen af de elektriske komponenter skal altid udføres af en autoriseret el-installatør. Indreguleringen af anlægget er det også bedst at lade en fagmand om. Husk altid at isolere ventilationsrørene. Det øger effekten af varmegenvindingen, reducerer støj fra ventilatoren og forhindrer, at der kommer kondens i rørene.
Jo større rør – jo mindre støj
Der kan være lidt støj fra ventilationsrørene, men jo større rørene er, desto mindre generende er støjen. Desuden er det muligt at indbygge støjdæmpere, hvis det viser sig at være nødvendigt. Vær også opmærksom på, at et varmegenvindingsanlæg i korte perioder om vinteren kan gøre indeluften mere tør, end du er vant til.

Prisen varierer
Prisen på et anlæg varierer meget, og afhænger både af husets størrelse og ønsket om anlægstype med eller uden varmepumpe. Men regn med, at prisen begynder i området af 50.000 kr.
13. april 2011
Mere om Indeklima

10 tips til at stoppe træk og kuldenedfald i din bolig

Træk og kuldenedfald er både dårligt for dit indeklima og din pengepung. Vi har samlet 10 lette tips og tricks, der hjælper dig til at stoppe træk og kuldenedfald i din bolig.

Disse planter kan redde indeklimaet i dit hjem

Glemmer du at lufte ud hver dag, kan det have konsekvenser for dit helbred. Heldigvis findes der planter, der både pynter i hjemmet og...

Sådan overlever du de varme nætter

Vender og drejer du dig også i sengen om aften i kampen om at klare de varme sommernætter? Så har vi fundet 20 tricks til hvordan du bedst...

Kan denne ananasplante stoppe snorken?

Ananasplanten har inden for det sidste år skabt stor interesse i Danmark, da planten siges at kunne stoppe snorken. Vi har undersøgt, om der noget om snakken.

Så meget CO2 må der være i luften i dit hjem

Der er en grænseværdi for, hvor meget CO2 der må være i din bolig. Lever dit hjem op til de kriterier? Se her, hvordan du måler kuldioxiden...

Sådan forbedrer du effektivt akustikken i dit hjem

Tidens bygge- og indretningsstil giver flere problemer med dårlig akustik. Kan du ikke holde ud at være i køkkenet med børnene eller have...

Den fugtige kælder kan let blive tør igen

De fleste fugtige kældre kan blive tørre nok til mange forskellige formål, fortæller fagmand og slår fast, at et omfangsdræn altid er nøglen til succes.

Derfor bør du IKKE rede din seng om morgenen

Er du en af de mennesker, der reder sin seng hver morgen? Så bør du læse med her. Undersøgelser viser nemlig, at det hverken er godt for...

Derfor skal du sætte en skål med ukogte ris i dit klædeskab

Det lyder måske mærkeligt, men der er rigtig god grund til at reservere en plads til en skål med ukogte ris i dit klædeskab. Find ud af...

8 gode råd til udluftning i vintermånederne

I de kolde vintermåneder er det måske fristende at holde hjemmets døre og vinduer lukkede, men det er faktisk det værste, du kan gøre for dig og dit indeklima. Læs disse 8 tips til, hvordan du forbedrer indeklimaet i vintermånederne og forhindrer fugtskader i dit hjem.

10 ting i dit hus, der gør dig træt

Her er synderne, som er skylden til, at du ikke kan komme op om morgenen.

Julehygge forurener dit hjem

I december skrues der gerne helt op for alt, hvad der har med stearinlys, brændeovne og lækker mad at gøre. Men julehyggen har desværre en...

5 måder at få dit hjem til at dufte fantastisk

Der er forskellige dufte, der egner sig til forskellige lejligheder. Men én ting er fælles for dem alle – det er altid helt fantastisk at befinde sig i et hjem beriget med en fantastisk aroma. 

7 gode råd til at holde soveværelset køligt

Lad ikke sommervarmen ødelægge din nattesøvn. Vi har samlet 7 gode råd til, hvordan får en mere behagelig temperatur i soveværelse trods...

Sådan får du frisk luft med et lukket vindue

For at undgå fugt og skimmelsvamp i huset, er det nødvendigt at få frisk luft ind. Se her, hvordan du kan få luft ind i huset, selvom vindue...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.