Fugt kan komme ind gennem kældervæggene. Det gælder især gamle huse, der har støbte murede kældervægge.
Fugt kan komme ind gennem kældervæggene. Det gælder især gamle huse, der har støbte murede kældervægge.

Fugtsikring af kælderen

Indeklima

Fugt i kælderen skaber problemer. Det giver gode betingelser for angreb af råd og svamp, og i nogle tilfælde kan problemerne brede sig længere op i husets konstruktioner, evt. i form af ægte hussvamp, der er en meget alvorlig sag.


Kan give helbredsproblemer

Det dårlige indeklima, som følger med fugtproblemer og svampeangreb, kan have negativ indvirkning på helbredet. Fx kan skimmelsvampe give problemer, hvis du lider af allergi og astma.

Søg evt. rådgivning hos en arkitekt
Fugtproblemern
e kan skyldes mange ting, og det kan være meget svært at finde synderen. Har du alvorlige problemer, skal du søge rådgivning hos en arkitekt, ingeniør eller bygningskonstruktør. Der er en lidt flydende grænse mellem en almindelig, lidt fugtig kælder og så en kælder med egentlige fugtproblemer. Hvad og hvor meget, der skal gøres, afhænger derfor også af, hvad du gerne vil bruge kælderen til, og hvor mange penge du vil ofre.

Tegn på fugt
Symptomerne på en kælder med fugtproblemer er synlige indefra, selvom fugten normalt kommer udefra. Almindelige tegn er:
  • Muggen og kedelig lugt nede i kælderen
  • Fugtskjolder på gulvet og på væggene
  • Afskalninger af puds eller maling eller porøse og løse overflader
  • Saltudblomstringer på kældervæggene
  • Opfugtning af træværk eller opbevarede genstande
  • Vækst af skimmelsvamp

Utætte ydervægge i kælderen
Fra jordlagene rundt om huset kan fugt presses ind gennem kældervæggene fra siden, hvis de ikke er helt tætte. Det gælder især gamle huse, der ikke har støbte, men murede kældervægge. I nogle tilfælde er drænet rundt om huset tilstoppet eller mangler helt, så vandet ikke kan løbe væk. Hvis fugtproblemerne ikke optræder i hele kælderen, men kun lokalt, kan de skyldes utætte afløbsbrønde, tagnedløb eller vandrør.

Læs på næste side om andre årsager til fugtproblemer.
#br

 
 

Det kan være vanskeligt, at slippe af med fugten igen.

Ventalition og varme hjælper
Tætte beklædninger og maling på indersiden af kældervæggene spærrer fugten inde i væggene og kan presse den længere op, hvor den giver problemer. Mindre fugtproblemer kan afhjælpes ved at fjerne de tætte beklædninger og maling fra væggene, reparere pudset og male med en diffusionsåben maling som fx silikatmaling. Desuden etableres god ventilation ved hjælp af riste i væggene suppleret af en svag, men konstant varme i kælderen.

Stop fugten udefra
Er der ikke mulighed for en udvendig løsning, findes der metoder til at stoppe fugten indefra, fx ved at etablere en vandtæt membran påført en speciel puds, som tillader muren at ånde, men stopper vandindtrængning. Ved at bore huller i muren og herigennem imprægnere den, er det i nogle tilfælde desuden muligt at stoppe opstigende fugt.

Andre årsager til fugtig kælder
Fugt fra badeværelse, tøjvask og tøjtørring kan give problemer, hvis kælderen ikke er ventileret nok. Kondens, hvor vand fra den fugtige luft dannes på de kolde overflader, modvirkes med god ventilation og svag opvarmning. En defekt eller overbelastet kloak kan også give vand i kælderen. I så fald skal du kontakte din kloakmester, der kan foretage en inspektion.


Utæt kældergulv
Hvis det ikke hjælper, kan en væsentlig mere omfattende løsning være at fritgrave hele fundamentet, lægge et nyt omfangsdræn og tætne ydervæggene ude fra med asfalt eller såkaldte grundmursplader (profilerede plader af plast). Alt dette er arbejde for professionelle, da fritgravningen kan resultere i alvorlige sætningsskader.

Vandtæt lag på betongulvet

På moderne huse ligger der både isolering og et drænlag under kældergulvet, som holder kulde og fugt væk fra kældergulvet. Mangler disse lag, kan der suges fugt direkte op gennem kældergulvet. En ret enkel løsning kan være at tætne betongulvet med et vandtæt lag støbeasfalt eller en vandtæt membran med flisegulv ovenpå. Den mest omfattende løsning består i at hugge det gamle gulv op og grave ud, inden der etableres et drænlag med trykfast isolering ovenpå. Til sidst støbes et nyt gulv, med en vandtæt membran under.
22. januar 2007

Redaktøren anbefaler

Mere om Indeklima

10 tips til at stoppe træk og kuldenedfald i din bolig

Indeklima Træk og kuldenedfald er både dårligt for dit indeklima og din pengepung. Vi har samlet 10 lette tips og tricks, der hjælper dig til at stoppe træk og kuldenedfald i din bolig.

Sådan overlever du de varme nætter

Indeklima Vender og drejer du dig også i sengen om aften i kampen om at klare de varme sommernætter? Så har vi fundet 20 tricks til hvordan du bedst...

Kan denne ananasplante stoppe snorken?

Indeklima Ananasplanten har inden for det sidste år skabt stor interesse i Danmark, da planten siges at kunne stoppe snorken. Vi har undersøgt, om...

Så meget CO2 må der være i luften i dit hjem

Indeklima Der er en grænseværdi for, hvor meget CO2 der må være i din bolig. Lever dit hjem op til de kriterier? Se her, hvordan du måler kuldioxiden i din bolig, og hvad du kan gøre for at forbedre CO2-indeklimaet.

Sådan sikrer du dig mod fugt i kælderen

Indeklima Fugt giver dårlig lugt, klam kælder, skidt indeklima og ødelægger ellers brugbare kvadratmetre. Se her, hvordan du kan tjekke din kælder...

Derfor bør du IKKE rede din seng om morgenen

Indeklima Er du en af de mennesker, der reder sin seng hver morgen? Så bør du læse med her. Undersøgelser viser nemlig, at det hverken er godt for...

Derfor skal du sætte en skål med ukogte ris i dit klædeskab

Indeklima Det lyder måske mærkeligt, men der er rigtig god grund til at reservere en plads til en skål med ukogte ris i dit klædeskab. Find ud af hvorfor i artiklen nedenfor.

8 gode råd til udluftning i vintermånederne

Indeklima I de kolde vintermåneder er det måske fristende at holde hjemmets døre og vinduer lukkede, men det er faktisk det værste, du kan gøre for...

10 ting i dit hus, der gør dig træt

Indeklima Her er synderne, som er skylden til, at du ikke kan komme op om morgenen.

Julehygge forurener dit hjem

Indeklima I december skrues der gerne helt op for alt, hvad der har med stearinlys, brændeovne og lækker mad at gøre. Men julehyggen har desværre en skadelig effekt på dit indeklima. 

5 måder at få dit hjem til at dufte fantastisk

Indeklima Der er forskellige dufte, der egner sig til forskellige lejligheder. Men én ting er fælles for dem alle – det er altid helt fantastisk at...

Flere sikrer sig mod kræftfremkaldende radon

Indeklima Det skønnes, at ca. hvert femte hus har for høj koncentration af Radon. Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at du får dit hus tjekket.

Pas på med frisk luft i kælderen

Indeklima Fugtproblemer i kælderen kan løses rimelig simpelt, men du skal være opmærksom på at problemet kan vokse sig større, hvis du vælger den forkerte løsning.

7 gode råd til at holde soveværelset køligt

Indeklima Lad ikke sommervarmen ødelægge din nattesøvn. Vi har samlet 7 gode råd til, hvordan får en mere behagelig temperatur i soveværelse trods...

Sådan får du frisk luft med et lukket vindue

Indeklima For at undgå fugt og skimmelsvamp i huset, er det nødvendigt at få frisk luft ind. Se her, hvordan du kan få luft ind i huset, selvom vindue...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.