Et godt indeklima er sundt for både dig og din bolig

Er du en af dem, der vågner op om morgenen med iltsvag luft og duggede ruder. Den umiddelbare løsning på er selvfølgelig at smække alle vinduer op, men med et ventilationssystem kan du sørge for, at dit hjem gennem hele døgnet er godt ventileret.


Undgå skimmelsvamp og husstøvmider
Et velventileret rum er både sundere og mere komfortabelt at opholde sig i. Fordi ventilationen fjerner fugt i luften, er der mindre risiko for skimmelsvamp og husstøvmider, der kan genere vejrtrækningen. For nye bygninger kan en konstant ventilation også afhjælpe afgasninger fra nyt indbo og friske byggematerialer.

Gammel luft ud – frisk luft ind
Med et aktivt ventilationssystem sker der to ting. For det første suger anlægget den gamle luft ud. Det er et lovkrav, at det sker i hjemmets fugtigste rum fx køkken, bad og bryggers. Derudover sender et aktivt ventilationsanlæg frisk luft ind i husets øvrige rum. Den friske luft et filter, der kan fjerne fx pollen og røg fra luften.

Genvinding af varme
Det koster på energibudgettet at have mekaniske ventilatorer. Men den ekstra energi, der bruges, kan spares ved genvinding af varme.

Indadgående luft bliver varmet op
Ventilationsanlægget kan kombineres med et genvindingsanlæg, som kan genbruge meget af den varme, du allerede har i huset. Det sker, fordi man “tømmer” den udgående luft for varme og bruger den til at varme den indadgående luft op. På den måde, kan du genbruge op til 90 pct. af varmen.

Fugtig og tør luft
Der er mange kilder til fugt i luften i dit hjem. Når du udånder, sveder, laver mad, tørrer tøj og gør rent afgives der fugt. Til gengæld bliver indeluften sjældent for tør. Føler du dig generet af tør luft, så prøv i første omgang at se efter andre årsager som støv og for høj varme.

Krav til plads
Det nemmeste er at bruge loftet eller skunken til de rør som udgør aftrækskanalen. Har du åbent loft til kip, kan du i stedet bruge kælderen eller støbe kanalaftrækket ned i gulvet.

Hvis du har højt til loftet
Har du meget højt til loftet kan du alternativt sænke loftet 20-30 cm og lade rørene løbe i mellemrummet. For et privat hjem på 150 m2 fylder kassen med selve ventilationsanlægget ca. 0,5 x 0,5 x 0,9 m.

Mest læste artikler