Sådan sikrer du dig mod fugt i kælderen

Fugt giver dårlig lugt, klam kælder, skidt indeklima og ødelægger ellers brugbare kvadratmetre. Se her, hvordan du kan tjekke din kælder for fugt.


Hvis du har en kælder, har du med garanti oplevet det. Fugt, der giver en dårlig lugt og et ringe indeklima. Måske har du forsøgt at klare det ved at lufte ekstra ud, måske har du måtte tage skrappere midler i brug.

Én ting er sikkert… Hvis der er fugt i dit hus, er det vigtigt at finde årsagen og få fugten stoppet. Fugt i kælderen giver et dårligt indeklima og giver gode betingelser for vækst af råd og skimmelsvamp.

På sigt kan fugt i kælderen give alvorlige skader på husets materialer og konstruktioner.

Bedre indeklima, bedre trivsel

Det kræver ofte en lidt større investering at få bugt med fugt i kælderen, og det synes jo ikke som eksempelvis et nyt køkken eller bad. Til gengæld kan et bedre indeklima have stor betydning for familiens trivsel. 

Husk, at investeringen typisk betaler sig hjem over 10 år eller mindre, og du vil med stor sandsynlighed få mere for dit hus, hvis kælderen er fugtsikret. 

Ændret brug af kælderrum 

Stort set alle kældre fra før 60’erne har opstigende grundfugt; det er de bygget til at kunne holde til. Tidligere blev kælderrum udelukkende brugt til opbevaring af kul og koks, redskaber og til fyrrum og viktualierum, og det gav ikke umiddelbart fugtproblemer. 

Det er ofte, når kælderens brug ændres, at fugtproblemerne opstår. Der er mange forskellige ændringer og ombygninger, der betyder, at der enten bliver tilført mere fugt – eller at fugtens mulighed for at komme ud af kælderen bliver fjernet.

Mange vælger i dag at bo i kælderen, have badeværelse der og tørre tøj. Det kan også give ekstra fugt i kælderen.

Læs også: Skimmelsvamp – sådan fjerner du skimmelsvamp

Find årsagen til fugt i kælderen

Noget så simpelt som en tilstoppet tagbrønd, en utæt tagrende og et tilstoppet afløbsrør  kan være årsag til fugt. I den tungere ende er opstigende grundvand, sætningsskader og manglende dræn.

Når du har fugtsikret, skal du tjekke, at fugten bliver væk. Og har du haft en fagmand på opgaven, bør aftalen indeholde efterfølgende kontrolmålinger.  

Tjek for fugt – sådan gør du:

Hvis du måler luftfugtigheden i dit hus, får du vigtig viden om eventuel fugt i kælderen.

Du måler den relative luftfugtighed med et hygrometer. Hvis den relative luftfugtighed er for høj i forhold til ydervæggenes temperatur, vil der opstå kondens.

Kondens dannes, når varm, fugtig luft møder en kold væg – af samme grund er det også vigtigt, ikke at lufte ud midt på dagen, på varme sommerdage, da den varme luft udefra let kan danne kondens i mødet med de kolde kældervægge.

Som tommelfingerregel kan man sige, at jo fugtigere luften er – og jo koldere væggene er – jo mere risiko er der for kondens.

Hvis der fx er 17° i kælderen, og luftfugtigheden er 65 %, vil der dannes kondens, når væggens temperatur er under 10,4°.

Hvis du ønsker at bo i kælderen, og luften er 22°, og væggen er 6°, så må luftfugtigheden højest være 35 %, før der dannes fugt og skimmel.

Hvis du bor i kælderen, skal temperaturen være 21-22°, og hvis du blot skal bruge
kælderen som opbevaring, bør temperatuen være omkring 15-20°.

Mest læste artikler