Når du står op om morgenen, er fugten i din seng og i dit soveværelse på sit højeste.
Når du står op om morgenen, er fugten i din seng og i dit soveværelse på sit højeste. Foto: iStock

Derfor bør du IKKE rede din seng om morgenen

Er du en af de mennesker, der reder sin seng hver morgen? Så bør du læse med her. Undersøgelser viser nemlig, at det hverken er  godt for dit indeklima eller for din allergi…

Af: C. Dahl, 9. juli 2018

Du bør ændre dine sengerednings-vaner

Når du står op om morgenen, føler du måske først, at du er kommet op og igang, og at soveværelset ser nydeligt ud, når du har redt din seng. Undersøgelser viser dog, at der er god grund til at du ændrer dine vaner.

Skimmelsvamp: Se hvordan den ser ud og opstår, samt hvordan du fjerner den.

Du sveder 2-5 deciliter om natten

Soveværelset er en af de fugtigste steder i hjemmet. Dette skyldes, at vi hver nat sveder mellem 2-5 deciliter væske, afhængig af hvor varmt vi har det, og hvor længe vi sover.  

Al denne væske afgives i soveværelset og i sengens madras, dyner, puder og lagner, hvilket gør indeklimaet fugtigt.

Du holder på fugten når du reder din seng

Men hvad har dette med min sengeredning at gøre? Spørger du.

Når du står op om morgenen, er fugten i din seng og i dit soveværelse på sit højeste. Hvis du så reder din seng ved at sprede din dyne ud over sengens madras – og så måske endda slutter af med et sengetæppe ud over dine dyner – så holder du på fugten i sengens madras og linned.

Se hvordan du fjerner alger med og uden kemikalier.

Derfor bør du ikke rede din seng om morgenen

Du er måske ikke klar over det, men ved at holde på fugten i din seng inviterer du plager som skimmel, mug og insekter ind i dit soveværelse, og endnu værre, til din seng.

Hvor insekter som sølvfisk, der elsker fugtige og varme steder, primært bare er ulækre at have i soveværelset, og ikke mindst i sin seng, så kan skimmel og mug være rigtig dårligt for dit helbred på længere sigt.

De ultimative levevilkår for husstøvmider

Ved at rede din seng så snart du står op, skaber du ligeledes de bedste levevilkår for husstøvmider i din seng.

Husstøvmider er mikroskopiske insekter på 0,1 til 0,6 mm, som er i familie med edderkopper. De trives i lune, fugtige miljøer med en relativ luftfugtighed (RF) mellem 55 og 75% RF. Derudover lever husstøvmider af døde hudceller fra mennesker, hvilket gør sengen til det optimale levested for de små kryb.

Husstøvmider er ikke farlige men kan give ubehag

Husstøvmider er ikke farlige, men kan give allergiske reaktioner hos nogle mennesker, der blandt andet er overfølsomme overfor nogle enzymer i husstøvmidernes afføring.

Derudover kan de fleste blive enige om, at det ikke er nogen specielt rar tanke, at sengen vrimler med mikroskopiske insekter.

Gode råd til isolering af hulmuren. 

3 trin til et bedre indeklima i soveværelset

For at undgå husstøvmider og få et bedre indeklima i soveværelset får du her 3 simple trin til en bedre sengeredningsrutine.

  1. Når du træder ud ad sengen om morgenen, bør du starte dagen med at åbne et vindue eller to i soveværelset, så der bliver luftet godt ud i rummet.
  2. Ryst dine dyner og puder – gerne udenfor.
  3. Fold herefter dine dyner for fodenden af sengen og placer din hovedpude oprejst ved hovedgærdet.

I weekenden, eller andre dage hvor du har mere tid, bør du lufte dine dyner og puder i ca. 30 minutter. Derudover bør du skifte sengelinned cirka hver 14. dag. 

Mere kompliceret behøver din sengeredning ikke at være for at mindske risikoen for fugt og husstøvmider i soveværelset.

9. juli 2018 C. Dahl
Mere om Indeklima

Forskere: Indeklimaet er afgørende i kampen mod Corona

Flere indeklimaforskere peger på et godt indeklima som en vigtig parameter i kampen mod Coronavirus og de bakkes nu op af sundhedsstyrelsen. Se hvordan du kan forbedre dit indeklima i boligen og mindske smittespredning ved sociale arrangementer ved hjælp af god ventilation.

Tager sagen i egen hånd: Byggemarked uddanner håndværkere til...

Et utal af nationale kampagner får ikke boligejerne til at bekæmpe radongas i deres hjem. Nu tager byggekæde sagen i egen hånd og uddanner...

Hvor ren er luften i dit hjem?

Vil du være fri fra pollen og bakterier i dit hjem? Særligt i øjeblikket kan du have brug for en hjælpende hånd til at komme bakterier til...

Så ofte bør du skifte dit sengetøj

Hvor ofte burde du egentligt skifte dit sengetøj? Her er eksperternes svar!

Derfor SKAL du tjekke julekasserne for mug

I disse dage finder mange julepynten frem fra kælderen og loftet - og flere får sig en grim overraskelse.

10 tips til at stoppe træk og kuldenedfald i din bolig

Træk og kuldenedfald er både dårligt for dit indeklima og din pengepung. Vi har samlet 10 lette tips og tricks, der hjælper dig til at...

Disse planter kan redde indeklimaet i dit hjem

Glemmer du at lufte ud hver dag, kan det have konsekvenser for dit helbred. Heldigvis findes der planter, der både pynter i hjemmet og giver et meget bedre indeklima. Se, hvilke planter der renser luften i dit hjem bedst her.

Sådan overlever du de varme nætter

Vender og drejer du dig også i sengen om aften i kampen om at klare de varme sommernætter? Så har vi fundet 20 tricks til hvordan du bedst...

Kan denne ananasplante stoppe snorken?

Ananasplanten har inden for det sidste år skabt stor interesse i Danmark, da planten siges at kunne stoppe snorken. Vi har undersøgt, om...

Så meget CO2 må der være i luften i dit hjem

Der er en grænseværdi for, hvor meget CO2 der må være i din bolig. Lever dit hjem op til de kriterier? Se her, hvordan du måler kuldioxiden i din bolig, og hvad du kan gøre for at forbedre CO2-indeklimaet.

Salget af luftrensere er eksploderet under Corona

Danskerne køber luftrensere som aldrig før. 25 procent er salget ifølge firma steget med under corona. Dette skal du være opmærksom på,...

Sådan forbedrer du effektivt akustikken i dit hjem

Tidens bygge- og indretningsstil giver flere problemer med dårlig akustik. Kan du ikke holde ud at være i køkkenet med børnene eller have...

Derfor skal du sætte en skål med ukogte ris i dit klædeskab

Det lyder måske mærkeligt, men der er rigtig god grund til at reservere en plads til en skål med ukogte ris i dit klædeskab. Find ud af hvorfor i artiklen nedenfor.

8 gode råd til udluftning i vintermånederne

I de kolde vintermåneder er det måske fristende at holde hjemmets døre og vinduer lukkede, men det er faktisk det værste, du kan gøre for...

7 gode råd til at holde soveværelset køligt

Lad ikke sommervarmen ødelægge din nattesøvn. Vi har samlet 7 gode råd til, hvordan får en mere behagelig temperatur i soveværelse trods...