Dæmp støjen i køkken-alrum

Den enkle stil i køkken-alrummet får lydniveauet for højt op. Læs her, hvordan du får ørenlyd ved middagsbordet.

Glatte overflader giver støj

Foto: Bolius Boligejernes Videncenter, tlf. 70 23 63 13
Den moderne indretning byder på store åbne køkken-alrum med en let og enkel indretning. De kraftige gardiner er skrottet til fordel for et lille tyndt rullegardin, og gulvtæppet er erstattet med fliser eller parketgulv.

Det er lyst og rart, men lydniveauet bliver nemt som på hovedbanegården. De glatte overflader reflekterer og forstærker lyden og sender den videre.

Som tommelfingerregel kan du regne med, at jo glattere og hårdere materialerne i din bolig er, jo dårligere er de til at opsuge lydene i rummet. Det gælder fx fliser, glatte gipslofter, tynde gardiner, træ- eller stålmøbler uden hynder og glatte pudsede vægge.

På lyddæmpningens plusliste finder du tæpper, tykke gardiner, store malerier uden glas og bløde møbler. Har du et køkkenalrum med højt lydniveau, er det en god idé i første omgang at eksperimentere lidt med interiøret.

Lydtermoruder

Er der meget lyd fra vejen, kan du gøre dine vinduer lydtætte. Et almindeligt forsatsvindue hjælper meget, eller du kan skifte glasset til en lydtermorude. Her er de to lag glas i vinduet i hver sin tykkelse, og derfor kan lydens svingninger ikke forplante sig.
Skift overflade
Hjælper det ikke med nye møbler, kan du forsøge at ændre overfladerne. Et glat gipsloft kan du bryde med lister, som du skruer direkte op i gipspladerne. En anden mulighed er at montere akustikplader i loftet. Det er hårdt sammenpresset mineraluld, der er hvidmalet og ofte kan skrues op i det eksisterende loft.

Er det væggene, der ødelægger akustikken, kan du designe et “scenetæppe”, som du fx kan trække for endevæggen som et gar din. Det tager meget lyd.

Når du ser på hus

De fleste moderne huse er bygget af meget lette materialer. Og jo lettere materialer, jo mere forplanter lyden sig. Fx er et gammelt, muret hus stort set lydtæt, mens lyden kan løbe fra rum til rum i et moderne hus, hvor væggene er af gasbeton.

Også ventilationsanlæg kan bære lyden fra den ene ende af huset til den anden, og gulvet på en førstesal kan være lagt uden lydisolering, så alle lyde går direkte igennem etagerne.

Tjek på lyden

  • Stå i hver ende af huset og bank på væggene. Måske løber lyden fra værelse til værelse.
  • Stil jer i forskellige rum og tal med almindelig stemme. Læg mærke til, om ventilationsanlæg, vægge eller gulvplanker får lyden til at vandre.
  • Tjek, hvordan det lyder i stueetagen, når der er én, der går/taler/hører musik på husets førstesal.
  • Læg mærke til, hvor meget støj, der er fra vejen, når vinduerne er lukkede.
Foto: Rockfon, tlf. 46 56 21 22

Lyd kan vandre

Vær opmærksom på, at en del af støjen i dit køkken-alrum kan stamme andre steder fra.

Der er to måder, lyden kan vandre fra rum til rum. Dels via fri passage, åbninger og sprækker, dels vandrer lyden, når bygnings dele sættes i bittesmå svingninger og transporterer lyden.

Det er forholdsvis enkelt med et dørtrin og isoleringslister at sørge for, at dørene er tætte. Eller du kan skifte selve dørbladet med en mere lydtæt dør.

Tjek, om væggene er tætte og slutter tæt langs kanten. Er det selve væggen, der slipper lyden igennem, kan du sætte en forsatsvæg op. Det er en gipsvæg monteret ca. 1 cm fra den eksisterende væg, så lyden ikke kan vandre igennem. Et forsatsloft kan monteres efter samme princip.

28. marts 2007
Mere om Indeklima

10 tips til at stoppe træk og kuldenedfald i din bolig

Træk og kuldenedfald er både dårligt for dit indeklima og din pengepung. Vi har samlet 10 lette tips og tricks, der hjælper dig til at stoppe træk og kuldenedfald i din bolig.

Disse planter kan redde indeklimaet i dit hjem

Glemmer du at lufte ud hver dag, kan det have konsekvenser for dit helbred. Heldigvis findes der planter, der både pynter i hjemmet og...

Sådan overlever du de varme nætter

Vender og drejer du dig også i sengen om aften i kampen om at klare de varme sommernætter? Så har vi fundet 20 tricks til hvordan du bedst...

Kan denne ananasplante stoppe snorken?

Ananasplanten har inden for det sidste år skabt stor interesse i Danmark, da planten siges at kunne stoppe snorken. Vi har undersøgt, om der noget om snakken.

Så meget CO2 må der være i luften i dit hjem

Der er en grænseværdi for, hvor meget CO2 der må være i din bolig. Lever dit hjem op til de kriterier? Se her, hvordan du måler kuldioxiden...

Sådan forbedrer du effektivt akustikken i dit hjem

Tidens bygge- og indretningsstil giver flere problemer med dårlig akustik. Kan du ikke holde ud at være i køkkenet med børnene eller have...

Den fugtige kælder kan let blive tør igen

De fleste fugtige kældre kan blive tørre nok til mange forskellige formål, fortæller fagmand og slår fast, at et omfangsdræn altid er nøglen til succes.

Derfor bør du IKKE rede din seng om morgenen

Er du en af de mennesker, der reder sin seng hver morgen? Så bør du læse med her. Undersøgelser viser nemlig, at det hverken er godt for...

Derfor skal du sætte en skål med ukogte ris i dit klædeskab

Det lyder måske mærkeligt, men der er rigtig god grund til at reservere en plads til en skål med ukogte ris i dit klædeskab. Find ud af...

8 gode råd til udluftning i vintermånederne

I de kolde vintermåneder er det måske fristende at holde hjemmets døre og vinduer lukkede, men det er faktisk det værste, du kan gøre for dig og dit indeklima. Læs disse 8 tips til, hvordan du forbedrer indeklimaet i vintermånederne og forhindrer fugtskader i dit hjem.

10 ting i dit hus, der gør dig træt

Her er synderne, som er skylden til, at du ikke kan komme op om morgenen.

Julehygge forurener dit hjem

I december skrues der gerne helt op for alt, hvad der har med stearinlys, brændeovne og lækker mad at gøre. Men julehyggen har desværre en...

5 måder at få dit hjem til at dufte fantastisk

Der er forskellige dufte, der egner sig til forskellige lejligheder. Men én ting er fælles for dem alle – det er altid helt fantastisk at befinde sig i et hjem beriget med en fantastisk aroma. 

7 gode råd til at holde soveværelset køligt

Lad ikke sommervarmen ødelægge din nattesøvn. Vi har samlet 7 gode råd til, hvordan får en mere behagelig temperatur i soveværelse trods...

Sådan får du frisk luft med et lukket vindue

For at undgå fugt og skimmelsvamp i huset, er det nødvendigt at få frisk luft ind. Se her, hvordan du kan få luft ind i huset, selvom vindue...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.