8 gode råd til udluftning i vintermånederne

Indeklima

I de kolde vintermåneder er det måske fristende at holde hjemmets døre og vinduer lukkede, men det er faktisk det værste, du kan gøre for dig og dit indeklima. Læs disse 8 tips til, hvordan du forbedrer indeklimaet i vintermånederne og forhindrer fugtskader i dit hjem.

Foto: iStock

Hvorfor skal du lufte ud?

I vintermånederne er det ekstra vigtigt at lufte ud, da risikoen for fugtskader i denne tid er forøget, hvilket hverken er godt for dit hjem eller dit helbred. Følg derfor disse 8 gode råd til udluftning i vintermånederne.

1. Luft ud flere gange om dagen

Kulden udenfor påvirker husets indvendige overfalder, hvilket øger risikoen for fugtskader i dit hjem. Det er derfor en god ide at lufte ud mere end bare en gang om dagen.

2. Åbn vinduet i køkkenet

Dit køkken bliver varmere og fugtigere, når du laver mad, hvilket ligeledes øger risikoen for fugtskader. Åbn derfor et vindue og lad det stå på klem under madlavning eller luft godt ud bagefter.

3. Luft ud i få minutter ad gangen

Når du lufter ud i løbet ad vinteren, behøver du kun at gøre det 5-10 minutter ad gangen. Dette skyldes dels, at den kolde luft er tørrere end den varme sommerluft, hvilket hurtigere skaber en balance i husets indeklima, og dels, at for lang udluftningstid vil afkøle husets indre vægge og overflader for meget, hvilket vil kræve unødvendigt meget energi at varme op igen.

4. Skab gennemtræk når du lufter ud

Få den kolde udluftning overstået hurtigt, ved at skabe gennemtræk i huset. På denne måde kan luften nemmere cirkulere den fugtige luft ud af huset.

5. Luft ud på badeværelset

Badeværelset er af naturlige årsager en af de mest fugtige steder i hjemmet. Sørg derfor for at åbne vinduet så snart du har været i bad. Hvis ikke du har et vindue på badeværelset, så brug udsugningsanlægget i stedet ­– og hvis du heller ikke har sådan et, er det en RIGTIG god ide at få installeret et.

Det hjælper ikke bare at åbne badeværelsesdøren. Dette vil nemlig bare sprede fugten i resten af dit hjem.

6. Sluk for varmen når du lufter ud

Spar på energien, når du lufter ud, og sluk for varmen – også selvom det er kort tid, du lufter ud.

7. Luk lidt ned for udluftningsventiler

På de fleste moderne døre og vinduer sidder der udluftningsventiler. Luk for disse ventiler i vintermånederne, og spar på den energi, der bliver brugt på at varme huset op.

8. Tjek dine vinduer

Sidst, men ikke mindst, er det en rigtig god ide at se dine vinduer efter. Her skal du være opmærksom på jordslået lugt og dug, samt andre tegn på, at du skal lufte mere ud. Vær især opmærksom på om duggen går mere end 2 cm ud fra vindueskanten. Dette kan nemlig indikere, at der er meget fugtigt indenfor.

19. december 2017
Mere om Indeklima

10 tips til at stoppe træk og kuldenedfald i din bolig

Indeklima Træk og kuldenedfald er både dårligt for dit indeklima og din pengepung. Vi har samlet 10 lette tips og tricks, der hjælper dig til at stoppe træk og kuldenedfald i din bolig.

Sådan overlever du de varme nætter

Indeklima Vender og drejer du dig også i sengen om aften i kampen om at klare de varme sommernætter? Så har vi fundet 20 tricks til hvordan du bedst...

Kan denne ananasplante stoppe snorken?

Indeklima Ananasplanten har inden for det sidste år skabt stor interesse i Danmark, da planten siges at kunne stoppe snorken. Vi har undersøgt, om...

Så meget CO2 må der være i luften i dit hjem

Indeklima Der er en grænseværdi for, hvor meget CO2 der må være i din bolig. Lever dit hjem op til de kriterier? Se her, hvordan du måler kuldioxiden i din bolig, og hvad du kan gøre for at forbedre CO2-indeklimaet.

Sådan sikrer du dig mod fugt i kælderen

Indeklima Fugt giver dårlig lugt, klam kælder, skidt indeklima og ødelægger ellers brugbare kvadratmetre. Se her, hvordan du kan tjekke din kælder...

Derfor bør du IKKE rede din seng om morgenen

Indeklima Er du en af de mennesker, der reder sin seng hver morgen? Så bør du læse med her. Undersøgelser viser nemlig, at det hverken er godt for...

Derfor skal du sætte en skål med ukogte ris i dit klædeskab

Indeklima Det lyder måske mærkeligt, men der er rigtig god grund til at reservere en plads til en skål med ukogte ris i dit klædeskab. Find ud af hvorfor i artiklen nedenfor.

10 ting i dit hus, der gør dig træt

Indeklima Her er synderne, som er skylden til, at du ikke kan komme op om morgenen.

Julehygge forurener dit hjem

Indeklima I december skrues der gerne helt op for alt, hvad der har med stearinlys, brændeovne og lækker mad at gøre. Men julehyggen har desværre en...

5 måder at få dit hjem til at dufte fantastisk

Indeklima Der er forskellige dufte, der egner sig til forskellige lejligheder. Men én ting er fælles for dem alle – det er altid helt fantastisk at befinde sig i et hjem beriget med en fantastisk aroma. 

Flere sikrer sig mod kræftfremkaldende radon

Indeklima Det skønnes, at ca. hvert femte hus har for høj koncentration af Radon. Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at du får dit hus tjekket.

Seks gode råd til at holde boligen kølig i sommervarmen

Indeklima Det danske sommervejr er over os, og det er bare skønt! Det eneste problem kan være, at det lynhurtigt kan blive meget, meget varmt indendør...

Pas på med frisk luft i kælderen

Indeklima Fugtproblemer i kælderen kan løses rimelig simpelt, men du skal være opmærksom på at problemet kan vokse sig større, hvis du vælger den forkerte løsning.

7 gode råd til at holde soveværelset køligt

Indeklima Lad ikke sommervarmen ødelægge din nattesøvn. Vi har samlet 7 gode råd til, hvordan får en mere behagelig temperatur i soveværelse trods...

Sådan får du frisk luft med et lukket vindue

Indeklima For at undgå fugt og skimmelsvamp i huset, er det nødvendigt at få frisk luft ind. Se her, hvordan du kan få luft ind i huset, selvom vindue...