DENNE ARTIKEL ER SPONSORERET

5 tips til et bedre indeklima

Et godt indeklima kræver daglig udluftning og god rengøring. Men dagslys spiller også en vigtig rolle. Læs hvorfor, og få fem gode råd til at optimere dit indeklima.

Af: Benjamin Creative for Velux, 19. marts 2020

Har du tænkt over, hvor meget tid du egentlig bruger i din bolig? Rimelig meget, ifølge en undersøgelse fra YouGov der viser, at vi bruger 12-16 timer i hjemmet. Derfor er det vigtigt for både din sundhed og dit energiniveau, at du bor i et hjem med et godt indeklima. 

Luften i dit hjem kan nemlig være op til fem gange så forurenet som udenfor, og det kan gøre dig sløv og i værste fald syg. Forureningen skyldes blandt andet hverdagsting som madlavning, rengøringsmidler og partikler fra elektronik og legetøj. Men forureningen kommer også fra os selv, for blot vi trækker vejret, forurener vi luften. 

Vil du sikre dig et godt indeklima i dit hjem, er der heldigvis meget, du selv kan gøre. Vi har samlet fem tips til, hvordan du kan få en sundere bolig. 

5 trin til et sundt hjem

  1. Luft ud

Det allervigtigste tip til at få et godt indeklima er at udskifte luften regelmæssigt. Tre til fire gange dagligt, helst med gennemtræk, samt før og efter sengetid. Vores hjem indeholder nemlig gasser, partikler, biologiske affaldsstoffer og vanddamp, og dem kan du i stor udstrækning få bugt med ved at åbne vinduerne. 

Har du elektriske ovenlysvinduer, kan du, med en intelligent indeklimakontrol, få ovenlysvinduerne til at åbne og lukke, når der er behov for det. Ellers kan du rulle solafskærmningen for om morgen, når vejrudsigten lover høj sol om eftermiddagen. Det er smart, hvis du gerne vil opholde dig i et sundt hjem, som er med til at holde dig frisk og oppe på dupperne.

  1. Få nye, gode vaner

Husk også gode vaner! For du kan rent faktisk gøre en stor forskel for dit indeklima, hvis blot du ændrer lidt på dagligdagen. Gå i bad med lukket dør, og luk døren ind til badeværelset, når du har været i bad. Brug emhætten og åbn gerne vinduet, hver gang du laver mad, også selvom du ikke synes, det er nødvendigt. Tør dit tøj udenfor i stedet for i stuen, og erstat de klassiske stearinlys med LED-lys eller soyalys, der udleder langt færre partikler.

Plante

Planter giver både ilt og er en slags støvsuger, der samler støvpartikler, som ellers vil flyve rundt i luften. Netop derfor er det også en god idé at give dine planter en tur i bruseren engang imellem.

  1. Plant flere grønne planter

Tilføj rigeligt med planter i dit hjem. Ikke nok med, at grønne planter er smukke, så gør de også dit hjem sundere. Planter kan nemlig forbedre dit indeklima markant, fordi planter og organismer ved plantens rødder er med til at fjerne partikler og holde luften frisk. 

Særligt rensende planter er Drageblodstræ (Dracena marginata), Almindelig efeu (Hedera), Aloe vera, Væddeløber (Chlorophytum elatum) og Fingerfilodendron (Monstera deliciosa), der efterhånden er en klassiker i mange danske hjem.

  1. Indret rengøringsvenligt

God rengøring er også en vigtig betingelser for god luftkvalitet. Overvej, hvordan du indretter de store møbler i et rum. Tænk praktisk, ikke kun æstetisk. Så er det nemmere at komme rundt med støvsugeren under sofaen og sengene. Gør det også nemt at rengøre nips på hylden, stil møbler fem centimeter fra væggen, og hæng så meget op som muligt, så gulvet er frit. Hvis du indretter dig rengøringsvenligt, kan du som bonus gøre rent på den halve tid.

Et parcelhus fra 1980’erne i Vedbæk har fået ovenlysvinduer i stuen. Det giver dagslys fra flere vinkler og får solen og himlen ind i hjemmet. 

  1. Få mere dagslys

Indeklima handler også om at skabe et godt hjem i forhold til dagslys. Et hjem med mere dagslys, og dagslys de rigtige steder og tidspunkter på døgnet, giver dig nemlig mere energi, og hjælper dig til at sove bedre om natten, hvilket har betydning for dit immunforsvar og helbred. Dagslyset bidrager samtidig til øget produktivitet om dagen, særligt hvis dit skrivebord er tæt på vinduet.  

Du kan skabe mere naturligt dagslys i dit hjem ved at kigge på dine vinduer. Kan det lade sig gøre at få monteret ovenlysvinduer, så du har kig mod himlen? Ovenlys giver mere end dobbelt så meget lys, som almindelige facadevinduer, fordi de er placeret direkte mod himlen i stedet for haven. 

Ovenlysvinduerne kan samtidig bringe dagslys ind i områder af boligen, som ellers lå mørke hen, og dermed sprede lyset i hele boligen, i stedet for blot at have det i nærheden af facadevinduet.


Få et lysere hjem og et bedre indeklima med VELUX ovenlysvinduer

Overvejer du ovenlys hjemme hos dig – eller har du allerede besluttet dig. Få gratis rådgivning af VELUX Danmarks eksperter, der giver dig gode råd om ovenlysvinduer og indeklima, en idé om hvor ovenlys kan placeres i din bolig, et overslag over hvad løsningen vil koste og hjælp til at komme i gang. Du kan læse mere på velux.dk/gratis

19. marts 2020 Benjamin Creative for Velux
Mere om Indeklima

Forskere: Indeklimaet er afgørende i kampen mod Corona

Flere indeklimaforskere peger på et godt indeklima som en vigtig parameter i kampen mod Coronavirus og de bakkes nu op af sundhedsstyrelsen. Se hvordan du kan forbedre dit indeklima i boligen og mindske smittespredning ved sociale arrangementer ved hjælp af god ventilation.

Tager sagen i egen hånd: Byggemarked uddanner håndværkere til...

Et utal af nationale kampagner får ikke boligejerne til at bekæmpe radongas i deres hjem. Nu tager byggekæde sagen i egen hånd og uddanner...

Hvor ren er luften i dit hjem?

Vil du være fri fra pollen og bakterier i dit hjem? Særligt i øjeblikket kan du have brug for en hjælpende hånd til at komme bakterier til...

Så ofte bør du skifte dit sengetøj

Hvor ofte burde du egentligt skifte dit sengetøj? Her er eksperternes svar!

Derfor SKAL du tjekke julekasserne for mug

I disse dage finder mange julepynten frem fra kælderen og loftet - og flere får sig en grim overraskelse.

10 tips til at stoppe træk og kuldenedfald i din bolig

Træk og kuldenedfald er både dårligt for dit indeklima og din pengepung. Vi har samlet 10 lette tips og tricks, der hjælper dig til at...

Disse planter kan redde indeklimaet i dit hjem

Glemmer du at lufte ud hver dag, kan det have konsekvenser for dit helbred. Heldigvis findes der planter, der både pynter i hjemmet og giver et meget bedre indeklima. Se, hvilke planter der renser luften i dit hjem bedst her.

Sådan overlever du de varme nætter

Vender og drejer du dig også i sengen om aften i kampen om at klare de varme sommernætter? Så har vi fundet 20 tricks til hvordan du bedst...

Kan denne ananasplante stoppe snorken?

Ananasplanten har inden for det sidste år skabt stor interesse i Danmark, da planten siges at kunne stoppe snorken. Vi har undersøgt, om...

Så meget CO2 må der være i luften i dit hjem

Der er en grænseværdi for, hvor meget CO2 der må være i din bolig. Lever dit hjem op til de kriterier? Se her, hvordan du måler kuldioxiden i din bolig, og hvad du kan gøre for at forbedre CO2-indeklimaet.

Salget af luftrensere er eksploderet under Corona

Danskerne køber luftrensere som aldrig før. 25 procent er salget ifølge firma steget med under corona. Dette skal du være opmærksom på,...

Sådan forbedrer du effektivt akustikken i dit hjem

Tidens bygge- og indretningsstil giver flere problemer med dårlig akustik. Kan du ikke holde ud at være i køkkenet med børnene eller have...

Derfor bør du IKKE rede din seng om morgenen

Er du en af de mennesker, der reder sin seng hver morgen? Så bør du læse med her. Undersøgelser viser nemlig, at det hverken er  godt for dit indeklima eller for din allergi…

Derfor skal du sætte en skål med ukogte ris i dit klædeskab

Det lyder måske mærkeligt, men der er rigtig god grund til at reservere en plads til en skål med ukogte ris i dit klædeskab. Find ud af...

8 gode råd til udluftning i vintermånederne

I de kolde vintermåneder er det måske fristende at holde hjemmets døre og vinduer lukkede, men det er faktisk det værste, du kan gøre for...