10 tips til at stoppe træk og kuldenedfald i din bolig

Indeklima

Træk og kuldenedfald er både dårligt for dit indeklima og din pengepung. Vi har samlet 10 lette tips og tricks, der hjælper dig til at stoppe træk og kuldenedfald i din bolig.

Skab et bedre indeklima ved at stoppe træk og kuldenedfald i din bolig.
Skab et bedre indeklima ved at stoppe træk og kuldenedfald i din bolig. Foto: iStock m.fl.

1. Døre og vinduer skal være tætte

Tjek tætningslisterne i hoveddøren, terrassedøren og i vinduerne. En tætningsliste holder normalt i 10 år – så er listerne ældre, bør de skiftes. Her er det vigtigt, at du skaffer den rigtige type tætningsliste i korrekt bredde og tykkelse.

Hvis der sidder en original tætningsliste, så skær en bid af den, og tag den med hen i byggemarkedet. Du kan selv finde frem til størrelsen på listen ved at lægge et lille stykke modellervoks i falsen og lukke døren over det. Det vil give et aftryk af profilen.

Bed evt. om hjælp i byggemarkedet til den korrekte tætningsliste. Køb endelig ikke en liste, der er for tyk - det kan gøre døren eller vinduet skævt. Tjek også, at isolering og mørtel rundt om vinduer og døre er tæt og i orden

2. Loftslemmen giver kuldenedfald

Hvis loftslemmen ikke slutter helt tæt, forsvinder den varme luft op på loftet. Det betyder for det første, at der er varmetab

For det andet, at der kommer "et sug", som trækker kold udeluft ind, der hvor huset er utæt. Hvis det er muligt, kan du sætte nye tætningslister i loftslemmen, tjek også, om lukkemekanismen kan justeres, så lemmen trækkes bedre til.

Ellers er det måske på tide at udskifte loftslemmen med en ny, højisoleret udgave med gode tætningslister.

3. Kælderdøren, der blev væk

I de fleste ældre huse er kælderen koldere end resten af huset. Mange afmonterer døren mellem de to etager, fordi den tager plads, men det giver træk op igennem huset. Overvej, om du kan bruge en foldedør eller en skydedør i stedet. De fås i mange udgaver tilpasset en moderne bolig.

4. Luk vinduet i soveværelset

Kan du lide et koldt soveværelse, har du måske soveværelsevinduet på klem hele dagen. Det giver store temperaturforskelle i huset – og kan give både træk og varmetab. Hvis du vil undgå træk og fugtproblemer, som kan give skimmelsvamp, bør du lukke vinduet og skrue lidt op for varmen om dagen. Vær opmærksom på, at huset ikke har godt af meget store temperaturforskelle fra rum til rum. Det kan give fugtproblemer.

5. Kuldenedfald fra vinduer

Er dine vinduer dårligt isolerende, giver det kuldenedfald, der føles som kold træk. Her er det en god investering at udskifte til energivinduer. Er dine vinduesrammer af god kvalitet, kan du måske nøjes med at udskifte glasset til energiglas. Forsatsruder kan også tage både kulde og træk. En nem løsning er at bestille dem i plexiglas på præcist mål fx i en netbutik.

6. Emhætten giver kold luft

Tjek, at kontraspjældet virker i emhætten, ellers trækker det ind.

7. Skunken er synderen

I ældre huse er der meget tit utætheder i selve husets konstruktion på førstesalen. Ofte er det skunken, der er synderen, hvor det trækker ind, særligt igennem utætte skunklemme. Her er det en god løsning at udskifte skunklemmene med præfabrikerede lemme, der er isolerede, og som lukker tæt.

8. Luk brændeovnen

Husk at lukke spjældet til luftindtaget i brændeovnen, når den ikke er i gang.

9. Utætheder i loftet

I ældre huse kan der være utætheder i samlingen mellem vægge og lofter – af og til ses mørke misfarvninger på væggene grundet kondens og skimmel. En tømrer skal se på konstruktionen og finde en løsning. Tjek også lampesteder, hvis der er hul op igennem loftet og fugtspærret, kan der være kuldenedfald.

10. Tjek murene

Du kan tjekke isoleringen i dine ydervægge ved at stryge bagsiden af din hånd hen ad væggen. Er der koldt flere steder, er isoleringen mangelfuld. Du kan også måle temperaturforskelle i husets vægge med et lasertermometer. Køb det i byggemarkedet. 

Øvrige råd

  • Det tager tid at skaffe de rigtige tætningslister og montere dem omhyggeligt. Derfor er det en god idé at købe listerne i en god kvalitet.           
  • Lister af skum holder kun et par sæsoner. Blød gummi holder lidt flere år – mens tætningslister af silikone (der er lidt dyrere i indkøb) holder op til 10 år.

Kilde: Energirådgiver Niels Hørby

21. november 2017
Mere om Indeklima

Sådan overlever du de varme nætter

Indeklima Vender og drejer du dig også i sengen om aften i kampen om at klare de varme sommernætter? Så har vi fundet 20 tricks til hvordan du bedst kommer igennem nætterne, hvis du ikke har en aircondition. 

Kan denne ananasplante stoppe snorken?

Indeklima Ananasplanten har inden for det sidste år skabt stor interesse i Danmark, da planten siges at kunne stoppe snorken. Vi har undersøgt, om...

Så meget CO2 må der være i luften i dit hjem

Indeklima Der er en grænseværdi for, hvor meget CO2 der må være i din bolig. Lever dit hjem op til de kriterier? Se her, hvordan du måler kuldioxiden...

Sådan sikrer du dig mod fugt i kælderen

Indeklima Fugt giver dårlig lugt, klam kælder, skidt indeklima og ødelægger ellers brugbare kvadratmetre. Se her, hvordan du kan tjekke din kælder for fugt.

Derfor bør du IKKE rede din seng om morgenen

Indeklima Er du en af de mennesker, der reder sin seng hver morgen? Så bør du læse med her. Undersøgelser viser nemlig, at det hverken er godt for...

Derfor skal du sætte en skål med ukogte ris i dit klædeskab

Indeklima Det lyder måske mærkeligt, men der er rigtig god grund til at reservere en plads til en skål med ukogte ris i dit klædeskab. Find ud af...

8 gode råd til udluftning i vintermånederne

Indeklima I de kolde vintermåneder er det måske fristende at holde hjemmets døre og vinduer lukkede, men det er faktisk det værste, du kan gøre for dig og dit indeklima. Læs disse 8 tips til, hvordan du forbedrer indeklimaet i vintermånederne og forhindrer fugtskader i dit hjem.

10 ting i dit hus, der gør dig træt

Indeklima Her er synderne, som er skylden til, at du ikke kan komme op om morgenen.

Julehygge forurener dit hjem

Indeklima I december skrues der gerne helt op for alt, hvad der har med stearinlys, brændeovne og lækker mad at gøre. Men julehyggen har desværre en...

5 måder at få dit hjem til at dufte fantastisk

Indeklima Der er forskellige dufte, der egner sig til forskellige lejligheder. Men én ting er fælles for dem alle – det er altid helt fantastisk at befinde sig i et hjem beriget med en fantastisk aroma. 

Flere sikrer sig mod kræftfremkaldende radon

Indeklima Det skønnes, at ca. hvert femte hus har for høj koncentration af Radon. Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at du får dit hus tjekket.

Seks gode råd til at holde boligen kølig i sommervarmen

Indeklima Det danske sommervejr er over os, og det er bare skønt! Det eneste problem kan være, at det lynhurtigt kan blive meget, meget varmt indendør...

Pas på med frisk luft i kælderen

Indeklima Fugtproblemer i kælderen kan løses rimelig simpelt, men du skal være opmærksom på at problemet kan vokse sig større, hvis du vælger den forkerte løsning.

7 gode råd til at holde soveværelset køligt

Indeklima Lad ikke sommervarmen ødelægge din nattesøvn. Vi har samlet 7 gode råd til, hvordan får en mere behagelig temperatur i soveværelse trods...

Sådan får du frisk luft med et lukket vindue

Indeklima For at undgå fugt og skimmelsvamp i huset, er det nødvendigt at få frisk luft ind. Se her, hvordan du kan få luft ind i huset, selvom vindue...