10 tips til at stoppe træk og kuldenedfald i din bolig

Træk og kuldenedfald er både dårligt for dit indeklima og din pengepung. Vi har samlet 10 lette tips og tricks, der hjælper dig til at stoppe træk og kuldenedfald i din bolig.


1. Døre og vinduer skal være tætte

Tjek tætningslisterne i hoveddøren, terrassedøren og i vinduerne. En tætningsliste holder normalt i 10 år – så er listerne ældre, bør de skiftes. Her er det vigtigt, at du skaffer den rigtige type tætningsliste i korrekt bredde og tykkelse.

Hvis der sidder en original tætningsliste, så skær en bid af den, og tag den med hen i byggemarkedet. Du kan selv finde frem til størrelsen på listen ved at lægge et lille stykke modellervoks i falsen og lukke døren over det. Det vil give et aftryk af profilen.

Bed evt. om hjælp i byggemarkedet til den korrekte tætningsliste. Køb endelig ikke en liste, der er for tyk – det kan gøre døren eller vinduet skævt. Tjek også, at isolering og mørtel rundt om vinduer og døre er tæt og i orden

2. Loftslemmen giver kuldenedfald

Hvis loftslemmen ikke slutter helt tæt, forsvinder den varme luft op på loftet. Det betyder for det første, at der er varmetab

For det andet, at der kommer “et sug”, som trækker kold udeluft ind, der hvor huset er utæt. Hvis det er muligt, kan du sætte nye tætningslister i loftslemmen, tjek også, om lukkemekanismen kan justeres, så lemmen trækkes bedre til.

Ellers er det måske på tide at udskifte loftslemmen med en ny, højisoleret udgave med gode tætningslister.

3. Kælderdøren, der blev væk

I de fleste ældre huse er kælderen koldere end resten af huset. Mange afmonterer døren mellem de to etager, fordi den tager plads, men det giver træk op igennem huset. Overvej, om du kan bruge en foldedør eller en skydedør i stedet. De fås i mange udgaver tilpasset en moderne bolig.

4. Luk vinduet i soveværelset

Kan du lide et koldt soveværelse, har du måske soveværelsevinduet på klem hele dagen. Det giver store temperaturforskelle i huset – og kan give både træk og varmetab. Hvis du vil undgå træk og fugtproblemer, som kan give skimmelsvamp, bør du lukke vinduet og skrue lidt op for varmen om dagen. Vær opmærksom på, at huset ikke har godt af meget store temperaturforskelle fra rum til rum. Det kan give fugtproblemer.

5. Kuldenedfald fra vinduer

Er dine vinduer dårligt isolerende, giver det kuldenedfald, der føles som kold træk. Her er det en god investering at udskifte til energivinduer. Er dine vinduesrammer af god kvalitet, kan du måske nøjes med at udskifte glasset til energiglas. Forsatsruder kan også tage både kulde og træk. En nem løsning er at bestille dem i plexiglas på præcist mål fx i en netbutik.

6. Emhætten giver kold luft

Tjek, at kontraspjældet virker i emhætten, ellers trækker det ind.

7. Skunken er synderen

I ældre huse er der meget tit utætheder i selve husets konstruktion på førstesalen. Ofte er det skunken, der er synderen, hvor det trækker ind, særligt igennem utætte skunklemme. Her er det en god løsning at udskifte skunklemmene med præfabrikerede lemme, der er isolerede, og som lukker tæt.

8. Luk brændeovnen

Husk at lukke spjældet til luftindtaget i brændeovnen, når den ikke er i gang.

9. Utætheder i loftet

I ældre huse kan der være utætheder i samlingen mellem vægge og lofter – af og til ses mørke misfarvninger på væggene grundet kondens og skimmel. En tømrer skal se på konstruktionen og finde en løsning. Tjek også lampesteder, hvis der er hul op igennem loftet og fugtspærret, kan der være kuldenedfald.

10. Tjek murene

Du kan tjekke isoleringen i dine ydervægge ved at stryge bagsiden af din hånd hen ad væggen. Er der koldt flere steder, er isoleringen mangelfuld. Du kan også måle temperaturforskelle i husets vægge med et lasertermometer. Køb det i byggemarkedet. 

Øvrige råd

  • Det tager tid at skaffe de rigtige tætningslister og montere dem omhyggeligt. Derfor er det en god idé at købe listerne i en god kvalitet.           
  • Lister af skum holder kun et par sæsoner. Blød gummi holder lidt flere år – mens tætningslister af silikone (der er lidt dyrere i indkøb) holder op til 10 år.

Kilde: Energirådgiver Niels Hørby

Mest læste artikler