Find årsagen til, at du konstant er træt.
Find årsagen til, at du konstant er træt. Foto: istockphoto

10 ting i dit hus, der gør dig træt

Her er synderne, som er skylden til, at du ikke kan komme op om morgenen. 

Af: Mikkel Hede, 25. september 2017

 

Bliver du ved med at gabe til langt ud på dagen? Så er det måske på tide at gå på jagt efter årsagen til, at du føler træt. Flere af synderne kan let have noget at gøre med din boligindretning eller med gadgets, der ellers skulle gøre din hverdag nemmere.

Følg os i vores jagt på ting i din bolig eller i din livstil, der kan være årsagen til din manglende søvn. 

1. Dit rod

Selvfølgelig sparer du tid ved ikke at rydde op i dit rod, men måske er det alligevel årsagen til, at du samlet set føler dig mere udmattet. Det har en videnskabelig undersøgelse fra Princeton univerisitet i USA faktisk vist. Den mentale energi, du spilder på at ærgre dig over dit rod, forårsager stress - og mangel på søvn.

2. Søvnige blå vægge

Blåt er godt, når man skal sove. En undersøgelse hos Travelogde har dokumenteret, at folk, der sover i blå soveværelser i gennemsnit sover bedst om natten.

Blå vægge får nemlig generelt dit hjerte til at slå roligere, og dit blodtryk til at falde. 

Blåt er derimod af samme årsager ikke godt i alle mulige andre rum end soveværelset, hvis du gerne vil have noget for hånden i løbet af dagen.

3. Dit TV

Både TV'et og iPad'en sender deres billedsignaler på blå bølgelængder, og de er med til at nedsætte din hjernes produktion af melatonin. Melatonin er det stof, der får dig til at føle dig træt, og som hjælper dig med at lulle dig i søvn. Med for meget skærmtid, inden du skal sove, risikerer du at få en mere hakkende - og dermed kortere - nattesøvn.

4. Kaffemaskinen

Kaffe gør vågen. Men virkningen aftager hurtigt, og så bliver du bare endnu mere træt, end du var i forvejen. Resten af dagen er du så i underskud, undtagen i de korte intervaller, hvor du rider på energibølgerne fra den næste kop kaffe.

Du kan selvfølgelig være en af de få, der er sådan genetisk indrettet, at de faktisk bliver trætte af kaffe. Så må du finde en anden synder end kaffen som årsag til din manglende søvn.

5. Dit barskab

Alle har prøvet at falde i søvn midt i en brandert. Så det er ikke for at sige, at barskabet skal have skylden for, at du ikke kan falde i søvn. Du vil i hvert fald med alkohol i blodet sove tungere i den første del af natten.

Problemet opstår i anden halvleg. Her vil din søvn blive mere urolig og mere uregelmæssig - og så vil du ofte vågne udmattet op om morgenen. 

6. Din duftlampe

Nogle dufte er gode at sove på, andre er gode at blive friske på. En undersøgelse har vist, at navnlig lavendel i duftlampen virker afslappende. Det er fint, når du skal sove, men knapt så godt, hvis du har lavendel i duftlampen om dagen, når du skal være frisk. Brug hellere mint eller citrusolier om dagen, når du skal præstere noget.

7. Junkfood

Mad pakket med hurtige kulhydrater, fedt og sukker kan give dig et peak af energi, men virkningen er kortvarig, og trætheden indfinder sig hurtigt. Så er det om tage en morfar eller ned i kiosken efter mere slik - og så kører karusellen. 

8 Thermostaten

Den ideele temperatur i soveværelset er 15-20 grader. Hvis det også er temperaturen i dit hus om dagen, kan det være, din krop tror - at nu skal du sove. Se vores tips til, hvordan du opnår den ideelle temperatur i hjemmet.

9. Mobiltelefonen

Husker du at slukke for mobilen om natten? Det er der i gennemsnit 20 procent af de 19 til 29 årige, der glemmer, viser en undersøgelse. Så derfor vågner de om natten af en opringning, en e-mail eller en opdatering af en app. Den afbrudte og forkortede søvn kan hævne sig med træthed dagen efter. 

10. Gardinerne

Masser af sollys i løbet af dagen er et godt udgangspunkt for en lang, rolig nattesøvn. Det har et studie af folk, der arbejder med eller uden vinduer, vist. Dem, der får rigeligt med lys i løbet af dagen, sover i gennemsnit 46 minutter længere om natten. 

25. september 2017 Mikkel Hede
Mere om Indeklima

Forskere: Indeklimaet er afgørende i kampen mod Corona

Flere indeklimaforskere peger på et godt indeklima som en vigtig parameter i kampen mod Coronavirus og de bakkes nu op af sundhedsstyrelsen. Se hvordan du kan forbedre dit indeklima i boligen og mindske smittespredning ved sociale arrangementer ved hjælp af god ventilation.

Tager sagen i egen hånd: Byggemarked uddanner håndværkere til...

Et utal af nationale kampagner får ikke boligejerne til at bekæmpe radongas i deres hjem. Nu tager byggekæde sagen i egen hånd og uddanner...

Hvor ren er luften i dit hjem?

Vil du være fri fra pollen og bakterier i dit hjem? Særligt i øjeblikket kan du have brug for en hjælpende hånd til at komme bakterier til...

Så ofte bør du skifte dit sengetøj

Hvor ofte burde du egentligt skifte dit sengetøj? Her er eksperternes svar!

Derfor SKAL du tjekke julekasserne for mug

I disse dage finder mange julepynten frem fra kælderen og loftet - og flere får sig en grim overraskelse.

10 tips til at stoppe træk og kuldenedfald i din bolig

Træk og kuldenedfald er både dårligt for dit indeklima og din pengepung. Vi har samlet 10 lette tips og tricks, der hjælper dig til at...

Disse planter kan redde indeklimaet i dit hjem

Glemmer du at lufte ud hver dag, kan det have konsekvenser for dit helbred. Heldigvis findes der planter, der både pynter i hjemmet og giver et meget bedre indeklima. Se, hvilke planter der renser luften i dit hjem bedst her.

Sådan overlever du de varme nætter

Vender og drejer du dig også i sengen om aften i kampen om at klare de varme sommernætter? Så har vi fundet 20 tricks til hvordan du bedst...

Kan denne ananasplante stoppe snorken?

Ananasplanten har inden for det sidste år skabt stor interesse i Danmark, da planten siges at kunne stoppe snorken. Vi har undersøgt, om...

Så meget CO2 må der være i luften i dit hjem

Der er en grænseværdi for, hvor meget CO2 der må være i din bolig. Lever dit hjem op til de kriterier? Se her, hvordan du måler kuldioxiden i din bolig, og hvad du kan gøre for at forbedre CO2-indeklimaet.

Salget af luftrensere er eksploderet under Corona

Danskerne køber luftrensere som aldrig før. 25 procent er salget ifølge firma steget med under corona. Dette skal du være opmærksom på,...

Sådan forbedrer du effektivt akustikken i dit hjem

Tidens bygge- og indretningsstil giver flere problemer med dårlig akustik. Kan du ikke holde ud at være i køkkenet med børnene eller have...

Derfor bør du IKKE rede din seng om morgenen

Er du en af de mennesker, der reder sin seng hver morgen? Så bør du læse med her. Undersøgelser viser nemlig, at det hverken er  godt for dit indeklima eller for din allergi…

Derfor skal du sætte en skål med ukogte ris i dit klædeskab

Det lyder måske mærkeligt, men der er rigtig god grund til at reservere en plads til en skål med ukogte ris i dit klædeskab. Find ud af...

8 gode råd til udluftning i vintermånederne

I de kolde vintermåneder er det måske fristende at holde hjemmets døre og vinduer lukkede, men det er faktisk det værste, du kan gøre for...