Hvis du vil fornye dit gulv, kan du, med den rigtige gulvmaling, fornye dine linoleum- og vinylgulve.
Hvis du vil fornye dit gulv, kan du, med den rigtige gulvmaling, fornye dine linoleum- og vinylgulve. Foto: Getty Images

Gulvmaling: Er det muligt at male gulve af vinyl og linoleum?

Og hvordan når du frem til det bedste resultat? Få vores tips her.

Af: Kristian Owren & Nicole Hardt, 1. marts 2019

Hvorvidt gulv kan males, kommer an på hvilken type gulvbelægning, der er tale om. Bløde, uensartede vinylbelægninger, er ikke egnet til gulvmaling. Disse gulvbelægninger er bløde, og giver dårlig vedhæftning, og gulvmalingen vil kunne sprække op og falde af. 

Find den rigtige gulvmaling

Det bløde element i vinylgulvene kan også påvirke tørrings- og hærdningstiden, hvilket kan medføre stygge mærker, hvis gulvet bliver taget for tidligt i brug. Nogle typer gulvmaling, som Flügger, fungerer derimod godt på ældre ensartede vinylbelægninger, så længe fladen er ren, tør og fri for sæbe, gulvvoks og fedtstoffer.

Hiv fat i malingproducenten, hvis du er i tvivl om din belægning kan males.

Test først gulvmalingen

I de fleste tilfælde er det helt problemfrit at male linoleumsgulve. Det kan alligevel være klogt at afprøve, for at se om malingen sætter sig ordentligt. Mal et lille teststrøg på en lille synlig del af gulvet, og klor lidt for at tjekke, malingen sidder. 

Gør den det, er det ikke noget problem at male resten af gulvet. Men det er alligevel godt at være klar over faren for, at gulvmalingen sprækker, altid vil være tilstede.

Sådan gør du

1. Rengør først belægningen grundigt inden du påfører gulvmalingen. Alle rester af gulvvoks, polering og lignende skal fjernes. Brug gerne en skrubbebørste og et alkalisk rengøringsmiddel. Skyl godt efter, og forsikre dig om, at underlaget er tørt før du maler med gulvmalingen.

2. Normalt er det her ikke nødvendigt med hæftegrunding, så det er bare med at komme i gang med at male. Vi anbefaler, du bruger en gulvmaling, som er specielt udviklet til at kunne tåle lidt ekstra slitage. Gulvmalingen skal kunne tåle at blive trådt og spildt på, uden at tage skade. 

3. Begynd at male langs en væg med en flad pensel. Gå derefter hen til rullen, fastgjort til et forlængerskaft. Det gåde både hurtigere, og er meget mindre trættende. Eftermal med pensel ved brug af en rulle, så du undgår rullestruktur i malingsfilmen. Mal mindst to af disse lag. 

1. marts 2019 Kristian Owren & Nicole Hardt
Mere om Maling - inde

Maling af laminat - kan det lade sig gøre?

En læser har et ældre køkken med låger af plastlaminat og vil gerne give den en ny farve. Vores ekspert svarer på, om det kan lade sig gøre. 

Fjern gammel maling

Rigtig vedligehold af dit træværk på kommoden, vinduet, lågen, dørkarmen, hegnet eller lignende forlænger levetiden, og når du griber opgave...

Giv dine møbler nyt liv

Brug malerester til at male din møbler - giv stolen nyt betræk eller sæt tapet i skabet. Her få du alle de gode tips til istandsættelse af...

Male loft - tips fra professionelle til maling af loft

Når du skal male loft, er det vigtigt, at du har styr på teknikken og har udstyret I orden. Her er gode tips og tricks fra en malermester. 

5 ting du aldrig skal gøre når du maler dit hjem

Læs med her og få 5 råd til, hvad du IKKE skal gøre, når du maler dit hjem.

Loftet blev sprøjtemalet på en weekend

Nymalede lofter giver boligen et pift, men det er besværligt med stiger og uhensigtsmæssige arbejdsstillinger. Derfor lød muligheden for at...

Sådan bruger du malertape mest hensigtsmæssigt

Malertape er uundværligt, hvis du vil male lige kanter. Det kræver dog, at du følger nogle enkle regler. Læs om reglerne her, og se også hvordan du pynter væggen fint med en skabelon. 

Brug farver til at skabe stemning i dit hjem

Det er utroligt, hvad farver kan gøre af forskel for et rum, hele boligen - eller dig selv. Farverne bestemmer stemningen, men lys og mørke...