Brun sæbe – billigt og effektiv.
Brun sæbe – billigt og effektiv. Foto: istockphoto

Fjern gammel maling

Rigtig vedligehold af dit træværk på kommoden, vinduet, lågen, dørkarmen, hegnet eller lignende forlænger levetiden, og når du griber opgaven rigtigt an, bliver resultatet meget flottere. 

Af: Birgitte Svennevig, 30. september 2020

Mange måder at fjerne gammel maling på

Der er mange måder at fjerne maling på, og et par af dem kræver en vis øvelse eller fingerfærdighed, hvis det skal være effektivt, og man skal sikre, at der ikke sker skader på træet. Ikke mindst forarbejdet, hvor de gamle lag af maling fjernes helt til bunds, sikrer resultatet.

Fjern gammel maling med brun sæbe

Brun sæbe – af den faste slags – kan alle bruge, og så er den metode oven i købet billig og effektiv. Sæben købes i små bøtter og skal skovles op med en ske. Smør træet ind i brun sæbe og dæk med husholdningsfilm. Sæben vil langsomt, men sikkert først blødgøre malingen, og derefter løsne den.
 
Lad blandingen sidde et par dage og fjern den så med en spartel. Brun sæbe arbejder langsommere end de mere kradse kemiske malingsfjernere på markedet, men den er mere skånsom ved miljøet. 

Efter behandlingen vaskes med vand tilsat eddiekesyre (2 l vand til ¼ l eddikesyre) for at neutralisere processen. Lad træet tørre, inden der arbejdes videre.

Fjern gammel maling med kaustisk soda

Kaustisk soda (natriumhydroxid eller natronlud) er stærk base, så her skal passes på hud og øjne. Pas også på miljøet, og brug kun kaustisk soda, hvis du ikke har andre muligheder. Du kan evt. nøjes med at bruge basen i hjørner og udskæringer, hvor du ikke kan komme ordentligt til med skrabejern og/eller varmepistol.

Sådan gør du

Rør 60 g kaustisk soda ud i ½ l vand (aldrig omvendt). Tilsæt evt. lidt tapetklister, hvis du ønsker en blanding, der ikke løber. Vær opmærksom på, at blandingen udvikler stærk varme. Smør blandingen på, pak genstanden ind i husholdningsfilm og lad den sidde, til malin­gen er opløst.
 
Der går to-tre timer. Fjern nænsomt med en spartel. Gentag behandlingen hvis nødvendigt. Vask med vand tilsat eddikesyre (2 l vand til ¼ l syre) for at neutralisere processen. Lad træet tørre, inden der arbejdes videre.

Fjern malingen med varmepistol

Med varmepistolen kan den gamle maling hurtigt opvarmes til en boblende tilstand, som let skrabes af med en spartel. Metoden er god til store emner uden for mange kringelkroge som fx døre og dørkarme. Husk dog at være forsigtig med eventuelle udskæringer, som især gamle dørkarme og døre har. Det kræver koncentration at arbejde sig tilbage til de oprindelige kanter og linjer.

Når du bruger varmepistol på gammelt træværk, gælder det om at skabe en jævn flade, som er godt at male på. Det gælder ikke om ubetinget at få al den gamle maling væk - især ikke hvis den gamle maling med tiden har udfyldt små huller og ridser i træværket, som nu bidrager til en jævn og lige overflade.

Du kan også skrabe maling af med et jern, men den metode kræver kræfter, et skarpt jern og en vis øvelse. Fjern evt. “helligdage” med brun sæbe bagefter.

Klar til ny maling

Når træværket er helt tørt efter behandling og afvaskning, skal det slibes med sandpapir. Udvendigt træværk skal have en grundende olie, inden det males med grundende maling. Indvendigt træværk har ikke brug for grundende olie, her begyndes med grundende maling.
30. september 2020 Birgitte Svennevig
Mere om Maling - inde

Gulvmaling: Er det muligt at male gulve af vinyl og linoleum?

Og hvordan når du frem til det bedste resultat? Få vores tips her.

Maling af laminat - kan det lade sig gøre?

En læser har et ældre køkken med låger af plastlaminat og vil gerne give den en ny farve. Vores ekspert svarer på, om det kan lade sig...

Giv dine møbler nyt liv

Brug malerester til at male din møbler - giv stolen nyt betræk eller sæt tapet i skabet. Her få du alle de gode tips til istandsættelse af...

Male loft - tips fra professionelle til maling af loft

Når du skal male loft, er det vigtigt, at du har styr på teknikken og har udstyret I orden. Her er gode tips og tricks fra en malermester. 

5 ting du aldrig skal gøre når du maler dit hjem

Læs med her og få 5 råd til, hvad du IKKE skal gøre, når du maler dit hjem.

Loftet blev sprøjtemalet på en weekend

Nymalede lofter giver boligen et pift, men det er besværligt med stiger og uhensigtsmæssige arbejdsstillinger. Derfor lød muligheden for at...

Sådan bruger du malertape mest hensigtsmæssigt

Malertape er uundværligt, hvis du vil male lige kanter. Det kræver dog, at du følger nogle enkle regler. Læs om reglerne her, og se også hvordan du pynter væggen fint med en skabelon. 

Brug farver til at skabe stemning i dit hjem

Det er utroligt, hvad farver kan gøre af forskel for et rum, hele boligen - eller dig selv. Farverne bestemmer stemningen, men lys og mørke...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.